A 37. OTDK Testnevelés- és Sporttudományi Szekciója

Üdvözöljük a 37. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Testnevelés- és Sporttudományi Szekciója oldalán! TESTNEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI SZEKCIÓ

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Rektorának köszöntője

Prof. Dr. Sterbenz Tamás1Kedves Hallgatók, Témavezetők, Bírálók és Zsűritagok!

A Magyar Testnevelési és Sporttudományt Egyetem 2025-ben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Komoly jubileum, amelyet szeretnénk méltó módon megélni, mivel a magyar sportélet, a sporttudomány, a sportszakember- és testnevelőtanárképzés meghatározó intézményéről van szó.  

Testnevelési Főiskola, a TF, ahogy a magyar sportéletben a mai napig hívják Egyetemünket. Ezen a néven alapították 1925-ben. Mostanában sokszor megemlítem: minden magyar sportsiker mögött van valamilyen TF-es tudás. Erre büszkék vagyunk, ahogy azokra a TF-es innovátorokra is, akik egy-egy módszerrel megújították az edzéselméletet vagy egy sportág mindennapjait. Sokan vannak és voltak is ilyenek. Csak néhányat említve: Iglói Mihály atlétaedző, Vigh László torna mesteredző vagy a maiak közül Sós Csaba professzor és Mocsai Lajos elnök úr. A TF meghatározó szerepvállalása a magyar sporttudomány megteremtésében és nemzetközi elismerésének kivívásában ma is érezhető, Tihanyi József, Radák Zsolt, Földesiné Szabó Gyöngyi, Pavlik Gábor professzorok iskolateremtő munkája ma már a fiatalok sikerein is mérhető.

A jubileumi esztendőben az Egyetem számos rangos akadémiai és sportrendezvényt szervez. Egy felsőoktatási intézmény azonban a hallgatóról szól. Éppen ezért a sok kiemelkedő esemény között is élre kívánkozik a 37. OTDK Testnevelés- és Sporttudományi Szekciója. Megtisztelő, hogy a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem adhat otthont ennek a rangos eseménynek, amely a jubileumi év programjának egyik legfontosabb momentuma.

Azok a fiatal sportszakemberek látogatnak hozzánk, akik kezükben tartják a jövő magyar sportsikereinek kulcsát. Ők a jövő! Ez nem csupán számukra, számunkra, egyetemi oktatók számára is felelősség. Nem elég átadni a tudást, az ihletet is meg kell teremteni. Amennyiben mindez sikerül, az garancia arra, hogy a TF 100. születésnapját ünnepelve előre is tudunk tekinteni. A 100 éves múlt arra kötelez bennünket, hogy a következő 100 év még sikeresebb legyen. Ennek záloga pedig a remek hallgatókban rejlik. Olyanokban, akik most eljöttek hozzánk – vagy TF-esként nem is kellett eljönniük -, hogy részt vegyenek a 37. OTDK Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójának eseményén.  

Nagy örömünkre szolgál, hogy a TF-en láthatjuk vendégül Önöket. Kívánok mindenkinek eredményes versenyzést, meghatározó kapcsolatépítést és jó szórakozást!

A 37. OTDK Testnevelés- és Sporttudományi Szekció ügyvezető elnökének köszöntője

Dr. habil. Kneffel ZsuzsannaKedves Hallgatók, Témavezetők, Bírálók és Zsűritagok!

Nagy örömmel és sok-sok izgalommal köszöntöm Önöket a 37. OTDK Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójának ügyvezetése nevében! Különösen megtisztelő, hogy 2025-ben, hat év után újra a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem adhat otthont ennek a rangos eseménynek, amely intézményünk folyamatosan megújuló campusán kerülhet megrendezésre. Köszönet illeti az elhivatott oktatókat, akik szívvel-lélekkel támogatják a tudományos munkák létrejöttét és fejlődését. Büszkén mondhatjuk, hogy azok a fiatal tehetségek, akik a jövő tavasszal bemutathatják kutatási eredményeiket, már mind hozzájárultak a testnevelés- és sporttudomány területének fejlődéséhez. Ugyanakkor, az OTDK Testnevelés- és Sporttudományi Szekciója nemcsak a tudásbázis bővítését szolgálja, de lehetőséget teremt a tudomány iránt érdeklődő hallgatók számára, hogy szakmai elhivatottságukat és kihíváskeresésüket is megmutathassák. Nagy a felelősség hárul a Bírálókra és a zsűritagokra egyaránt, de tudjuk, hogy mind a benyújtott pályamunkákat, mind az elhangzott előadásokat a legjobb tudásuk szerint, a fair play szellemiségét mindig szem előtt tartva fogja értékelni. Nagy örömünkre szolgál, hogy a TF-en láthatjuk vendégül Önöket, kívánok mindenkinek eredményes versenyzést, inspiráló szakmai beszélgetéseket és felejthetetlen élményeket!

Az OTDT Testnevelés- és Sporttudományi Szakmai Bizottságának elnökének köszöntője

Prof. Dr. Tihanyi JózsefTisztelt Hallgatók! Tisztelt Tanár kollégák! Tisztelt Szervezők és mind azok, akik eddig is sok időt, energiát fordítottak a 37. OTDT Konferencia sikeres megrendezéséért!

A felsőoktatás legrégebbi oktató-kutató mozgalma a tudományos diákkör tevékenység, amely több, mint hetven éve indult el, és amelynek fő eseménye a két évente megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencia. Sokakban felmerülhet a kérdés, vajon mi a jelentősége ennek a csodálatos kezdeményezésnek. Talán nem tévedünk sokat, ha azt mondjuk, a cél a tudományos érdeklődésű hallgatók összefogása a képzés tudományterületén, felkészítve őket a tudományos továbbképzésre, a tudományos életre. Nincs is annál szebb, felemelőbb, mint a tanár, a PhD és TDK hallgatók közös gondolkodása és munkája. Mondhatnánk ez az együttműködés a tanárok jutalma, az érdeklődő hallgatók öröme.

A TDK tevékenység a testnevelés és sporttudomány területén az 1960-as évek elején kezdődött meg, amikor a sporttudomány akadémia elfogadtatása volt a cél és amelyhez a TDK megszervezése is hozzájárult. Első TDK konferenciákat a Magyar Testnevelési Főiskola rendezte, amelyhez hamarosan csatlakoztak azok a felsőoktatási intézmények, ahol testnevelő tanárképzés is folyt. A TDK tevékenység egyre erőteljesebb lett és az 1990-es években érett meg arra, hogy csatlakozzon az Országos Tudományos Diákköri Tanács által szervezett, egyetemeken, s ma már határokat átívelő közös munkához, amelynek csúcsa a két évente, tudományos szakbizottságokban megrendezésre kerülő OTDK Konferencia. A Testnevelési és Sporttudományi Szakbizottságunk hálás köszönettel tartozik Dr. Szendrő Péter professzor úrnak, az OTDT örökös elnökének, aki kezdeményezte és támogatta szakbizottságunk felvételét az OTDT által vezetett mozgalomba.

Azóta, szakbizottságunk összefogja a testnevelés és sporttudomány területén működő TDK tagintézmények munkáját és megrendezi a TDK konferenciáit váltogatva a rendező intézményeket. Az előadások létszáma és minősége folyamatosan emelkedett az évek során jelezve tudományterületünkön folyó tudományos kutatómunka erősödését.

2025-ben immár 15. alkalommal csatlakozunk az OTDT konferencia felhívásához és rendezzük meg TDK konferenciánkat az alapításának 100. évfordulóját ünneplő Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen (a TF-en). Bízom abban, hogy minél több hallgató mutatja be kutató munkájának eredményeit magas színvonalú előadásával kivívva tanáraik és a hallgatóság elismerését. Kívánok önfeledt előadásokat. Élvezzék az alkotásuk bemutatásának örömét. Osszák meg gondolataikat hallgató társaikkal és tanárokkal. Elmélyült, tudományos vitákkal fejlesszék tovább ismereteiket.

Prof. Dr. Tihanyi József

az OTDT Testnevelési és Sporttudományi Szakbizottság

    Projektek

    2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
    Minden jog fenntartva!