Rektori köszöntő

Sterbenz Tamás

Tisztelt Érdeklődő!

Köszöntöm a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem honlapján!

Az 1925-ben alapított intézmény, a korábbi Testnevelési Főiskola (TF) a 2021-es modellváltást követően a 100 éves jubileum felé közeledve, kihasználva az új lehetőségeket, múltjához méltó éveket kíván élni. Ennek eredményeit meggyőződésem, hogy mindenki, elsősorban a hallgatók, de rajtuk keresztül a TF-en koncentrálódó tudásra hagyományosan jelentősen támaszkodó magyar sport is élvez.

2021-ben igyekeztünk repülőrajtot venni. Az évnyitón szimbolikusan égnek emelt startpisztoly eldördülését követően már az elmúlt időszakban is sikerült megvalósítani több olyan elképzelést, melyeknek köszönhetően folyamatosan fokozható a saját magunk által diktált tempó.

A 2025-ben százéves egyetem fennállásának méltó megünneplése mellett feladatunk felkészülni a következő száz év sikereinek és eredményeinek megalapozására. Ahogy a sakkozásban, itt is igaz: hiába jelent az első lépés joga előnyt a világos számára, ha később nem elég aktívan, kezdeményezően játszik, a sötét kiegyenlíti vagy akár a maga javára el is döntheti a küzdelmet.

Kiemelt feladatomnak tartom, hogy terveink teljesítését követően jubileumi évünkre büszkén és magabiztosan forduljunk rá. A jövőben azon kell dolgoznunk, hogy a TF kampusz váljon Kelet-Közép-Európa legmeghatározóbb sport-tudásközpontjává, létesítményeink minősége, azok lehetőségei alkalmasak legyenek a legújabb tudományos technológiák alkalmazására, és a mindennapos testnevelés, a versenysport-, azon belül pedig a parasporthoz kapcsolódó szakmai munka elvégzésére is. Váljon a TF kampusz olyan tudásközponttá, amely oktatóink, hallgatóink, munkatársaink második otthonaként szolgál, továbbá a külvilág számára is nyitott hely. Rektorként abban az esetben lehetek elégedett, ha erős tanszékek, szervezeti egységek, fejlődő oktatási programok, elismert, piacra is vihető kutatási eredmények és tudásukra, TF-es identitásukra büszke hallgatók fémjelezik az egyetem jelenét és jövőjét.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem előtt három olyan jelentős terület kínálkozik, ahol a sport és a sporttudomány vitathatatlan fejlesztő szerepét ki kell használnunk. Az egészség esetében az életmód javításával a TF a nemzetért, a társadalomért dolgozik. A teljesítmény területén az élsportért és az eredményekért felelős, míg a közösség vonatkozásában a sportban rejlő erkölcsi, nevelési, jellem- és közösségfejlesztő lehetőségek kihasználása a cél.

Az Egyetem ezen a három területen tudja leginkább az ország és a magyar sport stratégiai céljait, az egészséges, folyamatosan fejlődő társadalmat szolgálni.

A nemes küldetés mellett a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem célja az egészség-, teljesítmény- és közösségfejlesztés területén konkrét képzési programok, szakok, termékek és szolgáltatások létrehozása, érintettekhez való eljuttatása és értékesítése.

Reményeim szerint ennek formáját a megújuló egyetem és a TF szakmai tudására büszke, azt folyamatosan fejlesztő közössége a garancia.

Prof. dr. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!