TKP2020-NKA-17

„A sport egészség legyen! - A mozgás, mint gyógyszer kifejlesztése II.”

Kedvezményezett neve: Testnevelési Egyetem

Projekt azonosító: TKP2020-NKA-17

Projekt kezdete: 2020. december 1.

Projekt befejezése: 2022. november 30.

Támogatás összege: 200 000 000 Ft

Projekt rövid leírása és célja

Jelen projekt a 2019. májusában a Tématerületi Kiválósági Program 2019. keretében elkezdett „A sport egészség legyen! - A mozgás, mint gyógyszer kifejlesztése” címet viselő kutatás-fejlesztés folytatása, második üteme, így a szakmai program az egészség tématerületen belül a korábban elkezdett négy lenti tematikus alprogramon (A,B,C,D) keresztül kíván innovatív, a gyakorlatban is használható eredményeket elérni:

Mozgásszervi instabilitások (A) alprogram

Célja: mozgásszervi instabilitások, hibás mozgásformák mérése, sportpályán, szabadban is elvégezhető műszeres analízisek segítségével. Ezek révén különösen a boka és térd, a csípő, a gerinc és a vállöv instabilitásait, korai degeneratív, kopásos betegségeinek prediszponáló tényezőit vizsgáljuk.

Kutatási feladat: ezen alprogramon belül – jelen projekt keretében – folytatjuk az alsó végtag esetében megkezdett méréseket és adaptáljuk az instabilitás méréseket különböző sportág-specifikus mozgásokra és sportártalmakra. Konkrétan a következő vizsgálatokat tervezzük: balett táncosoknál a csípő kirotáció elégtelensége miatti térd-rotáció és előláb túl-pronáció mérése és visszajelzése, vívóknál a kitörések során a törzs stabilizációja térd valgusba fordulás nélkül, futóknál a dinamikus valgus – varus eltérések kompenzációja helyes izommunkával, kerékpárosoknál ülve illetve a nyeregből kiállva a valgus térd elkerülése, stb. A diagnosztizált dinamikus instabilitások kezelése elektrostimulációval augmentált tornakezeléssel. A második évben a vizsgálatokat kiterjesztjük a felső végtagi instabilitások és a törzs-gerinc nem-struktúrális (azaz dinamikus) elváltozásainak diagnosztizálására és kezelésére mozgásterápia által. A projekt kimenete tudományos közlemények, illetve a sportegészségügyi szakemberek számára készült ajánlások lesznek.

Szív- és érrendszeri vizsgálat (B) alprogram

Célja: az elkövetkezendő két évben objektív mérőmódszerekkel több oldalról megmérjük a rendszeres aerobik sportolás hatását, ill. a nem-sportolás hatását a kardiovaszkuláris rendszerre, a bőr mikrocirkuláció (termoreguláció) és az agyi vérkeringésre való hatását, nemre és korra való tekintettel. Olyan alap adatokat gyűjtünk össze mely a jövőben összehasonlításként használhatóak lesznek egy egyén kardiovaszkuláris állapotának megítélésére.

Kutatási feladat: ezen alprogramon belül – jelen projekt keretében – felvesszük a szív- és érrendszeri anamnézist, diagnosztikai vizsgálatokat, terhelhetőségi zónák diagnosztikáját. A mozgás-terápia hatását követjük 24-órás pulzusmérő órák, vérnyomásmérő és Holter készülékekkel, kialakítjuk ezek helyes használatát és egyedi beállításait. Alapkutatási feladatként vizsgáljuk a szöveti mikrocirkuláció és termoreguláció diagnosztikáját és terápiás követését. Ezen objektív alapokon ki fogjuk tudni kijelenteni, hogy: A sport egészség legyen! és lehetséges a mozgás, mint gyógyszer kifejlesztése. Terveink szerint ezen alprogramon belüli kutatásainkról a projekt végéig 5 tudományos közleményt írunk, melyeket elküldjük tudományos folyóiratoknak.

Metabolikus és belgyógyászati kivizsgálás (C) alprogram

Célja: metabolikus és belgyógyászati anamnézis diagnosztikai kivizsgálatok, étrend és testösszetétel elemzése, bélmotilitás vizsgálatok, mikrobiota analízis, táplálkozással kapcsolatos pszichoszomatikus zavarok, 2-es típusú, inzulin-rezisztens cukorbetegek, elhízottak és metabolikus szindrómában szenvedő betegek adatainak alapján megállapítjuk, hogy milyen dózisú és intenzitású mozgás az, amely állapotuknak megfelelő optimális terápiás hatást fejt ki.

Kutatási feladat: ezen alprogramon belül – jelen projekt keretében - az obesitas és az elhízás alapú társbetegségek kapcsán újabb egyénre szabott mozgásprotokollokat dolgozunk ki, amit diétás tanácsadással és a fizikai aktivitás objektív mérésével is kiegészítünk. Igyekszünk hosszabb távú protokollokat alkalmazni annak érdekében, hogy a mozgásterápia hatásosságát jobban jellemezzük. A mozgásterápia alkalmazását kiegészítjük az autonóm idegi funkció jellemzésével (neuropathias szövődmények, kardiovaszkuláris szövődmények etc.), valamint a metabolikus válaszkészség jellemzésével. Ennek érdekében folytatjuk a nyitott szoftverrel vezérelt eszközfejlesztésünket a bélmotilitás és a szívfrekvencia variabilitás mérésének területén. Az autonóm idegi funkciót Ewing tesztek mérésével is jellemezzük. Távlatilag pedig mindezt megpróbáljuk a perifériás idegvezetési sebesség mérésével is kiegészíteni. Új mérési protokollt dolgozunk ki a túlsúlyos iskoláskorú populáció mérésére. Végül, az egészségkamion segítségével összefüggéseket fogunk keresni a napi habituális fizikai aktivitás, a kórosan magas testsúly és a metabolikus paraméterek között.

Időskori mozgásigény felmérések (D) alprogram

Célja: Az időskori mozgásigény felmérése és a szenior életmód váltás lehetőségeinek feltérképezése, az aktív időskor elérését szolgáló mérések. Ez különösen a vázizom leépülése (atrófia, szarkopénia) elleni védelmet szolgálja, mely jelentősen hozzájárul az idősek önellátásának megőrzéséhez.

Kutatási feladat: ezen alprogramon belül – jelen projekt keretében - mikrobiom analízist tervezünk, mellyel a vizsgálati személyek székletmintáiból meghatározzuk a baktériumok típusait és mennyiségét. Folytatni szeretnénk a hossz-metszeti vizsgálatokat, melynek keretében fél éves kontrollált edzésprogramot szervezünk 55-70 év közötti fizikailag inaktív személyeknek a Kutatóközpontunkban. Az edzésprogramok elején és végén élettani teszteket végzünk, vér és széklet mintákat gyűjtünk. Emellett tervezünk telomer hossz méréseket is. Ennek keretében a fehérvérsejteknek meghatározzuk a telomer hosszát és azt összevetjük élettani funkciókkal, kronológiai és epigenetikai életkorral. A feldolgozott eredményeinket megosztjuk a tudományos közvéleménnyel cikkek formájában és konferencia előadásokon..

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!