Edző alapképzési szak

A szakról röviden

 • A hallgatók, az általuk választott sportágban olyan magas szintű edzői ismereteket sajátítanak el, melyek alkalmassá teszik őket a különböző utánpótlás korosztályok és felnőtt sportolók szakmai képzésére, fejlesztésére, versenyeztetésére.
 • Magas szinten ismerik sportáguk technikai, taktikai elemeit, azok oktatásának és alkalmazásának módszereit, valamint a legújabb nemzetközi trendeket.
 • Részletesen ismerik az emberi test anatómiáját, a szervezet működését és a különböző helyzetekben mutatott reakcióit, valamint a sportolók hosszú távú fejlesztésének elveit, módszereit.
 • Átfogó pedagógiai, pszichológiai, szociológiai tudásuk birtokában képesek az egyén fizikai felkészítése mellett a mentális fejlesztésére is

Képzési idő: 6 félév (180 kredit)

A képzettség megjelölése: szakedző (megjelölve a sportágat)

A képzést nappali és levelező munkarendben hirdetjük meg. Levelező képzés esetében a képzési napok: kéthetente hétfői és keddi napokon.

Minimum pontszám: 280 pont

Meghirdetett sportágak (2024/2025)

A sportági gyakorlati vizsga követelményei az adott sportágra kattintva érhetők el.

A felvételi jelentkezés lezárását követően az intézmény felveszi a jelentkezőkkel a kapcsolatot a sportágválasztás kapcsán. A jelentkezőknek nyilatkozniuk kell, hogy mely sportágra kívánnak felvételizni. A nyilatkozat megtétele után a sportág módosítása nem lehetséges. A sportágak kiválasztása során kérjük, vegye figyelembe, hogy a választott sportág milyen munkarendben került meghirdetésre! A felvételi jelentkezés lezárását követően a választott munkarend nem módosítható. A sportági képzések csak megfelelő számú jelentkezővel indulnak el.

Felvételi követelmények

 • Egészségügyi alkalmasság igazolása: orvos által kiadott igazolás feltöltése a felvi.hu dokumentumkezelő felületére a jelentkezési határidőig (2024. 02. 15.).

Lehetőségek:

 1. sportorvosi vizsgálat/igazolás (Igazoltan egyesületben sportolók esetén)
 2. versenyzői igazolvány (Igazoltan egyesületben sportolók esetén)
 3. szakmai alkalmassági vizsgálat (annak vizsgálata, hogy testkulturális és sporttudományi képzés megkezdésére alkalmas-e). Ezt a vizsgálatot csak foglalkozás-egészégügyi szakellátó helyek végezhetik! (Letölthető formanyomtatvány)

A felvételi összpontszámot, kizárólag a gyakorlati vizsga alapján, a gyakorlati vizsga pontszámának megkettőzésével, intézményi pontok hozzáadása nélkül kell meghatározni.

A gyakorlati vizsga felépítése

Biológia teszt: 50 pont (A teszt kérdései a Mozaik Kiadó 11. évfolyamos Biológia tankönyve alapján kerülnek összeállításra.)

Sportági elmélet szóbeli vizsga: 30 pont

Sportági elmélet írásbeli vizsga: 30 pont

Sportági gyakorlat gyakorlati vizsga: 90 pont

Összesen: 200 pont

Amennyiben a jelentkező a felvételi vizsga elemei közül bármelyikben „0” pontot ér el, a felvételi eljárásból kizárásra kerül.

Felmentés

 • felmentést (maximális pontszámot) kapnak a felvételi vizsgák alól azok a jelentkezők, akik felnőtt korosztályban olimpián, világbajnokságon, Európa-bajnokságon saját, olimpiai sportágukban 1-3. helyezést értek el, valamint azok, akik edzőként rendelkeznek ugyanilyen szintű eredményekkel
 • felmentést (maximális pontszámot) kapnak a sportági elméleti és gyakorlati vizsgák alól azok a jelentkezők, akik felnőtt korosztályban olimpián, világbajnokságon, Európa-bajnokságon saját, olimpiai sportágukban 4-6. helyezést értek el, valamint azok, akik edzőként rendelkeznek ugyanilyen szintű eredményekkel
 • felmentést (maximális pontszámot) kapnak a sportági gyakorlati vizsgák alól azok a jelentkezők, akik saját sportágukban nemzeti vagy országos bajnokságon felnőtt korosztályban, 1. osztályban, 1. helyezést értek el.

A sporteredményeket az adott országos sportági szakszövetség által kiállított hivatalos dokumentum igazolja. Az igazolásokat a felvi.hu dokumentumkezelő felületére a jelentkezési határidőig (2024. 02. 15.) szükséges feltölteni.

Szakfelelős: Prof. dr. Sós Csaba, egyetemi tanár, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya

A szakról részletes információ itt érhető el!

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!