TUDFO/51757/2019-ITM

„A sport egészség legyen! - A mozgás, mint gyógyszer kifejlesztése”

Kedvezményezett neve: Testnevelési Egyetem

Projekt azonosító: TUDFO/51757/2019-ITM

Projekt kezdete: 2019. június 1.

Projekt befejezése: 2020. november 30.

Támogatás összege: 100 000 000 Ft

Projekt rövid leírása és célja:

Az egészség tudatosító kampányokkal már elértük azt, hogy széles körben megvan az igény az aktív életmódra, sportolásra. Mára az anyagi és infrastrukturális feltételek is jórészt adottak ahhoz, hogy valóban sportoló nemzet legyünk, ennek ellenére a megelőzhető halálokok terén Európa legrosszabb mutatóival rendelkezünk. Ez a Közép-Európai Egészségügyi Paradoxon. Mi tehát a gátja annak, hogy a mozgás iránti igény valódi egészséggé alakuljon? A válasz leginkább az alábbi négy tényező egyikére vezethető vissza:

Sportolni akar, de mégsem teszi, mert:

  • nem bírja a szíve,
  • nem kap levegőt,
  • túlsúllyal küszködik,
  • fájnak az ízületei,
  • túlkorosnak érzi magát.

Ezeket a téves beidegződéseket sajnos már nem lehet megszüntetni további népszerűsítő kampányokkal, mivel nem az igény hiányzik, hanem a megvalósításához szükséges tudás. A legtöbb orvos nem tudja, hogy egy adott betegség mely fázisában milyen mértékben lehet mozgás-terápiával eredményt elérni, gyógyszereket kiváltani, műtétre felkészíteni és a rehabilitációt meggyorsítani. A betegek, még ha kapnak is általános tanácsot, nincs kihez fordulniuk a konkrét mozgásterápiás gyakorlatok elsajátításához, hiszen ez túlmutat a megszokott gyógytorna vagy szabadidősport keretein. Mindezek miatt szükséges lenne alapkutatási és alkalmazott sporttudományi módszerekkel kidolgozni egy betegségekre specifikus sport-terápia ajánlást, amit akár receptre is fel lehetne írni, és amit a beteg-orvos-terapeuta háromszög kialakítása révén megvalósítani.

Jelen projekt egy tématerületen belüli fejlesztést kíván megvalósítani és célja egy hosszabb, 5 éves időintervallumú program keretében diagnosztikai és sport-terápiás kutatás-fejlesztés megvalósítása annak érdekében, hogy a sporttevékenység kimutatható „egészség-nyereséget” és „anyagi-nyereséget” hozzon létre a magyar társadalom számára. Emellett határozott célunk, hogy a projekt a gyakorlatban is hasznosuljon és olyan új, innovatív, internettel és mobil telefonnal összekötött diagnosztikai és terápiás szolgáltatás jöjjön létre, ami hosszabb távon meghatározó eszköze lehet Magyarország egészségügyi mutatóinak javításában.

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!