;>
Archívum

2014. június

Kovács Ágnes rangos elismerései

Kovács Ágnes rangos elismerései

Karunk munkatársa, a Nemzetközi Igazgatóság tagja, Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, két rangos elismerést vehetett át június hónapban.

Lacza Gyöngyvér PhD értekezésének nyilvános vitája

Lacza Gyöngyvér PhD értekezésének nyilvános vitája

A Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsa és a Sporttudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Lacza Gyöngyvér "A magyarországi felsőoktatási rekreációs képzési rendszer hatékonyságának vizsgálata és aktualizálásának lehetőségei a piaci igények tükrében" című PhD értekezésének nyilvános tudományos vitájára.

A védés helye: Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Főépület I. em. Hepp Ferenc terem, időpontja: 2014. július 8. (kedd) 13.00 óra.

Témavezető: Dr. Jakabházy lászló egyetemi docens, PhD, programvezető: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi professzor emerita, DSc, iskolavezető: Dr. Tihanyi József egyetemi tanár, DSc.

Bírálóbizottság:

  • elnök: Dr. Istvánfi Csaba professzor emeritusz, CSc
  • tag: Dr. Tibori Tímea tudományos igazgató, CSc
  • titkár: Dr. Osváth Péter egyetemi docens, PhD
Opponensek: dr. Farkas Péter egyetemi docens, PhD,  dr. Fritz Péter főiskolai docens, CSc.

Dr. Galla Ferenc 85 éves

Dr. Galla Ferenc 85 éves

Június 18-án a TF Kistanácstermében köszöntötték barátai, kollégái, tanítványai a 85 éves dr. Galla Ferencet.

Dr. Galla Ferenc 85 éves

A házigazda TF nevében Prof. Dr. Hamar Pál dékán helyettes úr kiemelte Galla tanár úr integratív, sportágak feletti személyiségét, valamint hogy a TF volt az ünnepelt egyetlen munkahelye, itt kezdte a pályáját 1953-ban és innen is ment nyugdíjba 1995-ben.

A judós társadalom nevében dr. Tóth László az MJSZ elnöke méltatta a tanár úr elévülhetetlen szerepét, többek között a judo és a küzdősportok iskolai bevezetése és népszerűsítése kapcsán.

A Magyar Olimpiai Bizottság nevében dr. Nagy Zsigmond igazgató úr köszöntötte az ünnepeltet, majd Istvánfi Csaba professzor a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének elnöke Matolay életműdíjat adott át a tanár úrnak.

Köpf Károly a Magyar Edzők Társasága nevében köszöntötte, majd dr. Mészáros János a Magyar Karate Szövetség elnöke köszönte meg Feri bácsinak a magyar karate elindításában és támogatásában nyújtott segítségét.

Egykori birkózó tanítványai nevében Varga János olimpiai-, világ- és Európa bajnok birkózó köszönte meg a felkészülésben nyújtott segítségét.

Az egykori judo versenyzők nevében Tuncsik József első Európa–bajnok beszélt meghatottan Feri bácsiról, a múltról, a paksi judo közös magalapításáról.

Patakfalvy Miklós a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke köszöntőjében kiemelte az ünnepeltnek az edzőképzésben tett múlhatatlan érdemeit, amelyek számos küzdősportban jelen vannak.

Dr. Sebestyén László a Rendőrtiszti Főiskola nyugalmazott tanszékvezetője is köszönetet mondott Galla tanár úr segítségéért, amelyet a Főiskolának nyújtott.

Dr. Galla Ferenc 85 éves

A köszöntéseket követően jó hangulatú baráti beszélgetéseken idézték fel a jelenlévők a múlt történéseit, amelyek tanulságul szolgálnak a jövő számára is.

szöveg: dr. Németh Endre (Úszás, Vízi és Küzdősportok Tanszék)

Meghívó a TF Szenior Sportakadémia következő programjára

Meghívó a TF Szenior Sportakadémia következő programjára

A TF Szenior Sportakadémia 2014. július 1-én (kedden) látogatást szervez Debrecenbe, a Déri Múzeumba, a világhírű Munkácsy trilógia megtekintésére.

Utazás Intercity-vel a Keleti pályaudvarról 7.30-kor. Találkozás 7.00-kor a vonat végén, a peronon. Érkezés: 11.00-kor, innen villamossal megyünk a múzeumig. Nyugdíjasok 70 éves korig 50% kedvezményt kapnak, 70 év felett a múzeum látogatása ingyenes. Ebédelési lehetőség az Aranybika szállóban van, mérsékelt áron (1.000 Ft). Az Intercity 15.55-kor indul vissza és 18.42-re érkezik a Nyugatiba.

Minden érdeklődőt szerettetel várunk!

Hamarosan itt a Mozgás Éjszakája!

Hamarosan itt a Mozgás Éjszakája!

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) és a Magyar Testnevelési Egyetem Támogatók Köre Alapítvány kiemelt támogatásával valósul meg június 28-án a Mozgás Éjszakája egész éjszakás nagyszabású szabadidős sportrendezvénye.

Hamarosan itt a Mozgás Éjszakája!

A rendezvény egyik fő szervezője a Rekreáció Szakcsoport egyetemi adjunktusa, Lacza Gyöngyvér, illetve a vízi sportági helyszín vezetője dr. Irmai István.  A rendezvény lebonyolításában a TF több mint 100 hallgatója és végzett szakembere vesz részt. A Mozgás Éjszakája sportrendezvény hivatalos megnyitóján felszólal prof. dr. Radák Zsolt, a TF dékánja.

A különböző sportágakat felvonultató egész éjszakás rendezvény arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendszeres mozgás a testnek és a léleknek is jót tesz. A mozgás az egészség megőrzésének legfontosabb eleme: általa nemcsak fittebbek leszünk, hanem egy igazi közösségi élmény részeseivé is válhatunk.

A Mozgás Éjszakájának célcsoportja a rendszertelenül vagy egyáltalán nem mozgó fiatal felnőttek és az idősebb korúak. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

2014. június 28-án este 10 és hajnali 4 óra között a résztvevők tíz sportágban próbálhatják ki magukat a Hősök Terén és a Városligetben. Lesz éjszakai futás az Andrássy úton, kerékpártúra a belvárosban. A vállalkozó szelleműek salsázhatnak a Hősök terén, asztaliteniszezhetnek a Műcsarnok parkolójában és tollasozhatnak a Városligetben. Kipróbálhatják a nordic walkingot és a szabadtéri fitnesz órákat, sárkányhajózhatnak a Városligeti Csónakázó tavon.

A rendezvényt az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja (OEFI-EKK) szervezi. A Mozgás Éjszakája a TÁMOP-6.1.3.B számú, "Népegészségügyi kommunikáció fejlesztése" című európai uniós projekt keretein belül valósul meg.

A rendezvény fővédnökei Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Bővebb információ és regisztráció a rendezvény honlapján.

Koszorúzás a Nemzetközi Olimpiai Napon

Koszorúzás a Nemzetközi Olimpiai Napon

Korábbi és leendő olimpikonok, ötkarikás bajnokok, sportvezetők, az Olimpiai Mozgalom képviselői közösen ünnepelték a TF Szoborkertjében a Nemzetközi Olimpiai Napot, mely a NOB megalakulásának állít emléket.

Koszorúzás a Nemzetközi Olimpiai Napon

Coubertin báró szobrának megkoszorúzása után a nanjingi ifjúsági olimpiára készülő sportolóké volt a főszerep. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1948-ban döntött úgy, hogy június 23-án ünnepeljük meg az olimpia napját.

A házigazda, a Kar nevében dr. Radák Zsolt dékán Coubertin életútját méltatta, az újkori olimpiák egyik létrehozójának sporthoz való kötődéseiről és a testnevelés kiemelt fontosságáról is beszélt.

A köszöntések után többek között dékánunk és dr. Hamar Pál általános dékánhelyettes megkoszorúzta Pierre de Coubertin szobrát.

További részletek az eseményről a MOB honlapján.

Barthalos István PhD értekezésének tudományos vitája

Barthalos István PhD értekezésének tudományos vitája

A Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsa és a Sporttudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Barthalos István "Fizikai aktivitásra épülő intervenciós program hatásvizsgálata szociális otthonban élő idős nők körében" című PhD értekezésének nyilvános tudományos vitájára.

A védés helye: Főépület I. em. Hepp Ferenc terem,  időpontja: 2014. június 26. (csütörtök) 11:00 óra.

Témavezető: dr. Bognár József egyetemi docens, PhD. Programvezető: Földesiné dr. Szabó Gyöngyi professzor emerita, DSc. Iskolavezető: dr. Tihanyi József egyetemi tanár, DSc.

Bírálóbizottság:

  • Elnök: dr. Istvánfi Csaba professzor emeritusz, CSc
  • tag: Heszteráné Dr. Ekler Judit egyetemi docens, PhD
  • titkár: dr. Osváth Péter egyetemi adjunktus, PhD
Opponensek: dr. Nyakas Csaba egyetemi tanár, DSc, dr. Bíró Melinda egyetemi docens, PhD.

Gódor-Kacsándi Anna PhD értekezésének tudományos vitája

Gódor-Kacsándi Anna PhD értekezésének tudományos vitája

A Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsa és a Sporttudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Gódor-Kacsándi Anna "A többszörösen telítetlen zsírsavak hatása az anyagcsere és a központi idegrendszer fejlődésére és öregedésére" című PhD értekezésének nyilvános tudományos vitájára.

A védés a Főépület I. emeleti Hepp Ferenc teremben lesz 2014. június 24-én (kedden) 14:00 órakor.

Témavezetők: dr. Nyakas Csaba egyetemi tanár, DSc, dr. Felszeghy Klára tudományos főmunkatárs, PhD. Programvezető: dr. Radák Zsolt egyetemi tanár, DSc. Iskolavezető: dr. Tihanyi József egyetemi tanár, DSc.

Bírálóbizottság:

  • elnök: dr. Pavlik Gábor professzor emeritusz, DSc
  • tag: dr. Szabó S András egyetemi tanár, DSc
  • titkár: dr. Osváth Péter egyetemi docens, PhD
Opponensek: dr. Székely Miklós egyetemi tanár, DSc, dr. Lévay György egyetemi tanár, CSc.

Jubileumi diplomaosztó

Jubileumi diplomaosztó

A TF az "igazi arcát" mutatta a csodás hangulatú Jubileumi diploma-osztón.

Jubileumi diplomaosztó

Mosolygós, büszke arcok. Csillogó szemek. Lelkesedés! Meghatottság. Örömteli várakozás, zsongás. Ölelések, puszik, meglepett és örömteli felkiáltások! ... És kattogó fényképezőgépek, tabletek, telefonok.

Ezen szavak raktározódtak el bennem a szombati diplomaosztó előtt, alatt és után. Ez a hangulat uralta az ünneplést.

Korán megtelt a TF Díszterme (ma Hepp Ferenc terem). Volt, aki már 10 óra körül ott "toporgott" az első emeleten, bebocsátásra várva. Volt, aki az udvaron gyülekezve, korábbi csoport- vagy évfolyam társaival együtt sétált fel a lépcsőkön a Főépület első emeletére.

A dékáni megnyitó beszéd után (amelyben Radák Zsolt dékán bevallotta, hogy dékánsága egyik legszebb eseményei közé tartoznak ezek a diplomaátadók) sorba hívták az 50 (arany), 60 (gyémánt), ill. 65 (vas) éve végzetteket, akik többsége feszes testtartásban, "sportosan" ment ki átvenni az oklevelét. Csak csodáltuk remek fizikai állapotukat, peckes, "sportos" testtartásukat, ahogy a dékán és dékánhelyettesek elé járultak a kézfogásért és diplomáikért. (A hölgyeknek természetesen 1 szál rózsa is dukált!)

Mindenki tapsolt, elismeréssel adózott társaik iránt. Tetszett az arcokon ülő lelkesedés, a másik megbecsülése, szeretete, és elismerése. Az, ami, bizony, sokszor hiányozik a mai TF-ről...

Az átadási ceremónia után többen emelkedtek szólásra, hogy egyrészt köszönetüket fejezzék ki az Alma Mater-nek az ünnepség megszervezéséért, másrészt, hogy emlékezzenek a régi, szép, együtt töltött napokra, harmadrészt pedig, hogy megemlékezzenek remek tanáraikról és kifejezzék örömüket, hogy a TF-re, e nagyszerű intézménybe járhattak. Olyan nevek (rektorok, edzők, professzorok, MOB-tagok, sportdiplomaták, Olimpiai-, Európa- és világbajnokok, stb. ) hangzottak el a beszédek során (mind az átvevők soraiból, mind a tanárokra emlékezve), melyek kitűnően reprezentálták a TF elmúlt, dicső 50-70 évét: Kerezsi Endre, Csanády Árpád, Zalka András, Vígh László, Takács Ferenc, Kricskovics Antal, Köteles Erszébet, Jákfalvi Béla, Aján Tamás, Zarándy László, Galla Ferenc, hogy csak egy pár nevet említsek.

Ez az ünnepség felért egy sporttörténeti előadással.

Tudják- e vajon a ma TF-en tanuló fiatalok, akik itt koptatják a padokat, kiket takarnak ezek a nevek?  Mivel járultak hozzá a TF dicsőségéhez?  A zászlóvivő TF-es hallgatóknak – hallván a neveket, és miután elmeséltem kik ők és mi mindent csináltak –, "tátva maradt a szájuk", és bizony volt, amikor  meghatódtak egy-egy szinte tökéletes testtartásban járó, 70 év feletti testnevelő tanár láttán.  Ők bizton nem bánták meg, hogy ezen a délelőttön elfogadták a felkérést és vihették a TF (és a magyar) zászlót, és részt vehettek ezen az ünnepen. A hallgatóknak kötelezővé tenném (sporttörténeti óra keretén belül) ezen esemény látogatását. Ismerjék meg a TF múltját. És akkor nem félnének a hallgatók attól, hogy az ismét önállósodó TF-en megszerzendő diplomájuk esetleg nem érne annyit, mint egy Semmelweis Egyetemi diploma.

Az ünnepség részeként köszöntöttük Zarándy Lászlót és Galla Ferencet 85. születésnapjuk alkalmából.

Aján Tamás (a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke) – saját nevében – egy márványtáblát kíván ajándékozni a TF-nek, amelyen a nagy tanárelődök neveit örökítenék meg.

Élvezetes és tanulságos volt ez a diplomaosztó. Nagyon jó lenne, ha az a szellem és a lelkesedés térne vissza a TF-re, amit ezen a délelőttön tapasztalhattunk!

Fotógaléria >>>

szöveg: Nemerkényi Krisztina | fotó: Kerekes Zoltán

Átvették diplomájukat a NET hallgatói

Átvették diplomájukat a NET hallgatói

Június 3-án ünnepélyes keretek között átvette diplomáját a Nemzetközi Edzőképző Tanfolyam (NET) 14 végzett hallgatója a Hepp Ferenc teremben.

Átvették diplomájukat a NET hallgatói

A hallgatókon kívül a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Azeem Khan úr a Pakisztáni Iszlám Köztársaság Budapesti Nagykövetségéről, Iljaz Feta úr a Macedón Köztársaság Nagykövetségének ügyvivője, Yassine Yousfi úr, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Olimpiai Szolidaritás Programjának menedzsere, valamint Egyetemünk vezetőségéből Dr. Gál János rektorhelyettes és Dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató. Karunk képviseletében Dr. Radák Zsolt dékán és Dr. Kozsla Tibor nemzetközi igazgató, valamint a hallgatók számos oktatója volt jelen a rendezvényen.

Köszöntőjében Yassine Yousfi úr hangsúlyozta, hogy szívből örül a Program sikerének, és annak, hogy 25 éves munkakapcsolat köti össze az Olimpiai Szolidaritás Programot és Karunkat. Kiemelte, hogy a Program a világ hat pontján fut, és a TF-es innovációkat a többi helyszínen is alkalmazzák, például a videókonferencián keresztüli oktatást.

A NET zavartalan lebonyolításáért Karunkon Dr. Kozsla Tibor a felelős. Köszöntőjében számos statisztikával szolgált, például azzal, hogy a most végzett 14 hallgató 12 országból, 4 kontinensről jött, és 6 sportágat képvisel. Elmondta, hogy a 42 éve futó Program 25 éve élvezi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság erkölcsi és anyagi támogatását, és eddig szám szerint 1883 diplomát bocsátott ki a TF. Kérte a hallgatókat, hogy bármerre is járnak munkájuk kapcsán a világban, vigyék hírét a Programnak, a TF-nek és Magyarországnak.

A köszöntők után került sor a diplomák átadására a sportágakat oktató tanárok, Yousfi úr, Dékán úr, valamint Kozsla úr közreműködésével.

A diplomák átadása után a hallgatók nevében Megan Beddo brit vívóedző búcsúzott. Megható beszédét fotózkodás és fogadás követte.

A diplomaosztó után Yassine Yousfi úrral az Olimpiai Szolidaritás és a TF kapcsolatáról beszélgettünk.

A Tanfolyamról a friss diplomás ománi Mansoor Al-Anbari osztotta meg velünk véleményét.

Patócs Ákos, a vívás sportág vezető oktatója tanári szemmel értékelte három brit hallgatója munkáját.

szöveg és fotók: Bardocz-Bencsik Mariann

[nggallery id=247]

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!