;>
Archívum

2014. április

Helytörténeti séta a TF-en

Helytörténeti séta a TF-en

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény április 26-án, szombaton, az "Ismerd meg a Hegyvidéket" program keretén belül helytörténeti sétát szervezett a TF-en.

Helytörténeti séta a TF-en

Majd’ húsz fő gyűlt össze délelőtt 10 órakor a találkozó helyén, az Alkotás utcai bejáratnál, Balázs Attila, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője és Bánpataki Ádám, programvezető kíséretében.

Az idő megkegyelmezett nekünk, hiszen csak a séta kezdetén szemerkélt az eső.

Helytörténeti séta a TF-en

A látogatást körülbelül másfél órára terveztük, de olyan sok látnivaló és mesélnivaló volt, a látogatók pedig annyira lelkesek és érdeklődőek voltak, hogy majdnem délután egy óra volt, mire befejeztük. Bár hozzá kell tenni, hogy még ekkor is lett volna mit megnéznünk.

A séta a Kis Tanácsteremben végződött, ahol a résztvevők megtekinthették a TF ősi zászlaját is. A vendégek nagy örömmel fogadták Sík Sándor "A TF imája" egy-egy ajándékba adott másolt példányát. A még 2011-ben, a Kulturális Örökség Napokon megnyitott vendégkönyvbe pedig kedves bejegyzések kerültek. Az egyik mondat így hangzik: "Kedvem támadt beiratkozni a TF-re!"

Helytörténeti séta a TF-en

Úgy gondolom, sikeres volt ez a szombat délelőtti program. A látogatás emlékét pedig egy, a TF képét is mutató, a Gyűjtemény által készítetett kitűző is őrzi a kabáthajtókákon, amely erre az alkalomra készült.

szöveg: Nemerkényi Krisztina ("idegenvezető"), fotó: Balázs Attila, Bánpataki Ádám

Felhívás teljesítményelemzéssel foglalkozó konferencián való részvételre

Felhívás teljesítményelemzéssel foglalkozó konferencián való részvételre

Horvátországban kerül megrendezésre az International Society of Performance Analysis of Sport nemzetközi konferenciája 2014. szeptember 3. és 7. között. Az absztraktok leadási határideje május 2.

A konferencia kiírását itt találják.

Vízimentő tanfolyam (munkalehetőség)

Vízimentő tanfolyam (munkalehetőség)

Vízimentő tanfolyam (munkalehetőség)

A TF és a VMSZ közötti megállapodás alapján a hallgatók 10000 forintos kedvezményes áron tudják elvégezni a tanfolyamot, ezzel kapcsolatban további információkat a tájékoztatón tudnak kapni.

TF-es előadás a NOB világkongresszusán

TF-es előadás a NOB világkongresszusán

Április 10-12. között Monacóban került sor a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a sportbeli betegség- és sérülésmegelőzéssel foglalkozó konferenciára (IOC World Conference on Prevention of Illness and Injury in Sport).

A háromévente esedékes kongresszust II. Albert monacói herceg nyitotta meg ünnepélyes keretek között. A résztvevők a sérülésmegelőzés témakörében 113 nemzetközi hírű előadó prezentációit hallgathatták meg. A 24 plenáris ülés mellett 76 gyakorlati workshop, 73 tematikus előadáspanel és 233 poszterprezentáció tette még színesebbé és változatosabbá a programot. A rendezvényen 83 országból 980 szakember vett részt.

A tudományos bizottság tagjai igyekeztek a legnagyobb problémát jelentő sportsérüléseknek külön szekciót szentelni, így kiemelt szerepet kapott a térhajlító-izomcsoport húzódása, az Achilles-ín sérülései, a sportolói hirtelen szívhalál, az elülső keresztszalag-sérülés (külön szekcióban a nők ilyen jellegű sérüléseivel), az ugrótérd, a meleg környezetben végzett testmozgás miatt fellépő dehidratáció problematikája, a női sportolói triád, a vállsérülések, valamint a lágyéksérülések. Az egyes sportágak specifikus sérülései is külön szekciót kaptak (labdarúgás, alpesi síelés, rögbi).

Az egyes szekciók felépítése hasonló volt: az etiológia mellett megismerhettük a főbb belső és külső rizikófaktorokat, a rizikófaktorok szűrésének lehetőségeit, a sérülés kiújulásának kockázatát, a megelőzés és rehabilitáció lehetőségeit, valamint a még kutatásra váró területeket. A szekciók végén kerekasztal-beszélgetés keretein belül osztották meg véleményüket egymással az előadók, majd a közönség tagjai is feltehették kérdéseiket, helyenként komoly szakmai diskurzust kialakítva ezzel.

Magyarországot és a TF-et négy hallgató képviselte a nívós rendezvényen: Péter Annamária és Hegyi András PhD hallgatók, valamint Misovics Bernadette és Schuth Gábor végzős humánkineziológia mesterszakos hallgatók.

TF-es előadás a NOB világkongresszusán

Schuth Gábor poszter-prezentációjában 11-16 éves magyar labdarúgók térdhajlító-térdfeszítő arányáról beszélt, illetve arról, hogy ez hogyan függ össze a térdhajlító-izomcsoport húzódásával, valamint az elülső keresztszalag-sérülés rizikójával.

TF-es előadás a NOB világkongresszusán

A 60 utánpótláskorú labdarúgó felmérését felölelő munkában Péter Annamária és Hegyi András vállalt komoly szerepet, a hallgatók témavezetője Prof. Dr. Tihanyi József, a Biomechanika, Kineziológia és Informatika Tanszék tanára. A téma aktualitását jelzi, hogy a térhajlító-izomcsoport és az elülső keresztszalag-sérülés megelőzésével négy plenáris ülés és több workshop is foglalkozott. A munka újszerűségét pedig az jelentette, hogy a meghívott előadók vizsgálataikat elsősorban fiatal felnőtteken végezték, míg az említett munka utánpótláskorú labdarúgókat vizsgált.

Nagyon érdekes volt hallani, hogy a Dr. Grethe Myklebust által vezetett norvég kutatócsoport 1997-ben országos projektbe kezdett az elülső keresztszalag-sérülések megelőzése érdekében, amelynek előfordulását 50%-kal sikerült csökkenteniük az elkövetkezendő két évben az alkalmazott edzésprogramnak köszönhetően. A további nyomonkövetések azonban azt mutatták, hogy az edzők a projekt végeztével nem alkalmazták a speciális gyakorlatokat, így a sérülések száma az 1997 előtti szintre növekedett. A sportági szakszövetségekkel összefogva végül sikerült egy újabb programot elindítaniuk: az edzőképzés minden szintjén oktatják a preventív gyakorlatokat, azok bárki számára könnyen elérhetőek, és válogatott játékosok kampányoltak a téma fontossága mellett. Ezeknek köszönhetően az elmúlt négy év adatai azt mutatják, hogy az elülső keresztszalag-sérülések számát sikerült ismét visszaszorítani és tartósan alacsonyan tartani.

Talán érdemes lenne a jól bevált módszert itthon is alkalmazni, hiszen az Európai Labdarúgó Szövetség adatai is azt mutatják, hogy az edzők támogatása nélkül minden preventív program hatástalan. Mint arra Dr. Jan Ekstrand előadásában rámutatott, az elmúlt 11 év adatai a Bajnokok Ligáját illetően azt mutatják, hogy a lágyrészsérülések gyakorisága edzőre jellemző, klubtól független mutató.

TF-es előadás a NOB világkongresszusán

szöveg: Hegyi András, Misovics Bernadette, Péter Annamária, Schuth Gábor | fotók: Hegyi András

Dr. Kozsla Tibor előadást tartott a SportAccord konferenciáján

Dr. Kozsla Tibor előadást tartott a SportAccord konferenciáján

Április 6. és 11. között a törökországi Belek adott otthont a SportAccord éves konferenciájának, ahol Dr. Kozsla Tibor, nemzetközi igazgatónk képviselte Karunkat.

Dr. Kozsla Tibor előadást tartott a SportAccord konferenciáján

SportAccord 92 nemzetközi sportági szövetséget és 16 nemzetközi sportszakmai szervezetet összefogó világszervezet. Elnöke Marius L. Vizer úr, aki egyben a Nemzetközi Dzsúdó Szövetség (IJF) elnöke is.

A hatnapos eseményen a világ sportjában meghatározó szerepet játszó szervezetek találkoznak, és tematikus fórumok, kiállítások és sportbemutatók keretében cserélnek tapasztalatot. 2014-ben közel 1600 résztvevője volt a rendezvénynek.

A találkozó utolsó napján került sor a SportAccord éves közgyűlésére, ahol 86 nemzetközi sportági szövetség képviseltette magát. A közgyűlés egyik napirendi pontja a SportAccord Akadémia koncepciójának bemutatása volt. Az új szolgáltatás prezentációja előtt Dr. Leyrer Richárd, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke tartott bevezetőt a program hátteréről és magyarországi előzményeiről.

Dr. Kozsla Tibor előadást tartott a SportAccord konferenciáján

A SportAccord Akadémia koncepcióját Dr. Kozsla Tibor ismertette. Előadásában bemutatta, hogyan lesz lehetősége a SportAccord 92 nemzetközi sportági szövetséget képviselő tagjainak részt venni a programban.

Az Akadémia elindításával a SportAccord egy újabb globális szolgáltatás igénybevételét teszi lehetővé tagszervezeteinek, ezzel lehetőséget biztosítva a humán erőforrások hatékony fejlesztésére és erősítésére a sportban.

szöveg: Dr. Kozsla Tibor | fotók: Thibaut Vianney

Nagyszerűen sikerült az NTDK

Nagyszerűen sikerült az NTDK

Április 10. és 12. között adott otthont Karunk a 21. Nemzetközi TDK-nak. A tudományos eseményre Kanadától Japánig és Dániától Amerikáig érkeztek vendégek.

Interjú Dr. Radák Zsolttal a DIGI Sporton

Interjú Dr. Radák Zsolttal a DIGI Sporton

Április 15-én Dr. Radák Zsolt, Karunk dékánja volt a DIGI Sport csatorna Reggeli Start című műsorának vendége. Szombathy Pál műsorvezetővel a TF jövőjéről beszélgettek.

Az interjú itt tekinthető meg.

Szűcs Lajos volt a vendégünk

Szűcs Lajos volt a vendégünk

Az egykori válogatott labdarúgókapus, a Bundesligát is megjárt Szűcs Lajos tartott vendégelőadást a Sportjáték Tanszéken március 31-én.

Szűcs Lajos vendégelőadása a Sportjáték tanszéken

A több mint 450 magyar bajnoki mérkőzésen szerepelt, március 15-én Pápa Város Díszpolgárává avatott volt sportoló az elméleti és gyakorlati foglalkozásokon az utánpótláskorú és felnőtt kapusok kiválasztásáról, képzéséről, versenyeztetéséről tartott színvonalas előadásokat a Sportági elmélet és módszertan tárgy keretein belül.

[nggallery id=236]

szöveg és fotók: ifj. Tóth János

Karunk dékánja, Dr. Radák Zsolt az MTI-nek nyilatkozott

Karunk dékánja, Dr. Radák Zsolt az MTI-nek nyilatkozott

Április 10-én jelent meg Dr. Radák Zsolt interjúja, amelyet a Magyar Távirati Irodának adott. Az interjút alább változtatás nélkül közöljük.

Egyetemi kar marad vagy önálló lesz a TF?

Elképesztő lehetőséget ad a magyar sportnak, hogy a választások nyomán marad az eddigi kormány, s valószínűleg a sportpolitika sem fog változni - jelentette ki Radák Zsolt, a Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) dékánja, aki szerint bár a TF jelenleg a Semmelweis Egyetem egyik kara, akár önálló egyetemmé is válhat a közeljövőben.

Mióta kar vagyunk, vagyis 2000-től semmilyen fejlesztés nincs nálunk - nyilatkozta az MTI érdeklődésére. - Ha a sport továbbra is stratégiai ágazat Magyarországon, akkor a TF helyzetén változtatni kell."

Lehet változtatni úgy, hogy az egyetemen belül normális anyagi hátteret biztosítanak ennek a karnak, s lehet úgy is, hogy a Semmelweistől külön, önállóan folytatják - vázolta az alternatívákat. Ha különválás lesz, akkor ehhez nagyon komoly változtatásokat kell végrehajtani a felsőoktatási törvényben is, a TF ugyanis a mai előírások értelmében nem lehet egyetem - tette hozzá. "Ha leválunk, meg kell változtatni a törvényt, pénzt kell adni a működéshez és fejlesztésekhez, de önmagában ez nem lesz elég, hiszen a TF-nek világszínvonalon működő intézménynek kell lennie, amihez személyi változtatásokra is szükség van. Viszont ma nem nagyon tudunk Magyarországról szuperképzett kollégákat idehozni, főleg nem olyan anyagi kondíció mellett, amivel mi rendelkezünk. A legkiválóbb szakemberek a csapatsportoknál vannak, őket nem tudjuk idecsábítani 120 ezer forintos fizetésért" - magyarázta Radák Zsolt.

Megítélése szerint a mostani helyzetet úgy lehet megoldani, hogy vagy maradnak a Semmelweis része, vagy jöhet az önállóság, de akkor ehhez komoly fejlesztési csomag szükséges. A képet tarkítja a diákság hozzáállása a kérdéshez. "A hallgatók többsége is minőségi képzést szeretne, ki van békülve a Semmelweis Egyetemmel, ők szeretik a Semmelweis Egyetem diplomáját. Ugyanakkor a hallgatók többsége nincs kibékülve a jelenlegi infrastrukturális helyzetünkkel" - mondta a dékán, aki maga is a TF-en végzett 1985-ben, 1991-ig edzősködött, majd Japánban tudományos fokozatot szerzett, az MTA doktora lett, s 2000-től tudományos rektorhelyettes is volt.

"Többféle megoldás létezik - hangsúlyozta. - Ami biztos: ha ebben a helyzetben maradunk sokáig, a magyar sport el fogja veszíteni azt a motort, amely nagyon sok éven keresztül a magyar élsportot igazán jól működtette, és aminek köszönhetően most nyolcadikok vagyunk az olimpiai éremtáblázaton. Nem azért, mert sokkal tehetségesebb emberek születnek itt, mint a környező országokban, hanem mert olyan szakértelem volt és van itt, amelyet nagyon kéne most támogatni."

Hozzáfűzte, hogy a szakállamtitkárság tud a gondjaikról, ismeri a helyzetüket. "Én optimista vagyok - mondta Radák Zsolt. - A napi testnevelés bevezetésének egyik ideológiája a prevenció volt, innen közelítve azt mondom, a Semmelweis Egyetemen belül a TF jó helyen van. De nézhetjük úgy is, hogy ha itt nem történik igazi infrastrukturális változás, akkor a TF csődbe fog menni. Arra van esély, hogy a TF önálló lesz, erre van kormányakarat, s ez valószínűleg meg is fog történni, különösképpen ha abból lehet választani, hogy maradjunk a Semmelweis Egyetemen nulla támogatással, vagy legyünk önállóak komoly támogatással."

Radák Zsolt hangsúlyozta, hogy úgy nem lehet a sportágakat fejleszteni, ha nem fejlesztik azoknak az embereknek - a testnevelőknek és az edzőknek - a képességeit, készségét, akik a sporttal foglalkoznak. "Az 1925-ben alapított TF-en a kezdetektől folyt és folyik edzőképzés, s remélem, a kormány nemcsak a 16 kiemelt sportágra fog forrást találni, hanem a mi számunkra is. Nehezen képzelhető el úgy sikeres magyar élsport, ha az edzőképzésbe nem teszünk pénzt. Ma a TF egy évben körülbelül 40-50 milliót költ edzőképzésre, s nem akarjuk feladni a képzést, de bőven mínuszos e tevékenység, többe kerül, mint amennyit hoz" - jelentette ki. Hozzátette: "Sajnos a Magyar Olimpiai Bizottság az utóbbi két évben 50 százalékkal csökkentette a TF támogatását, amit annyiból megértek, hogy a MOB nem felelős a felsőoktatásért. Ugyanakkor a szakembereket neki képezzük. A felsőoktatás szűkében van az anyagiaknak, nem tud többet adni, s nem neki termelünk, hanem a MOB-nak. Itt egymásra történik a mutogatás, és mi húzzuk a rövidebbet."

Radák Zsolt elmondta, a kiútkeresés része egy új elképzelés. "Szeretnénk megreformálni az edzőképzésünket, pontosan azért, hogy a legújabb kihívásokkal szembe tudjunk nézni. A napokban le fogunk ülni a szakszövetségekkel, ugyanis a TF nem rendelkezik minden sportágban azzal a megfelelő infrastrukturális és személyi háttérrel, amely szükséges lenne a minőségi képzéshez. A szövetségekkel megcsináljuk a legfontosabb alaptárgyak képzését, amire lehet építeni. Az edzőképzés nagyon fontos dolog, reményeim szerint olyan állami támogatást kaphatunk erre, amilyet az edzői szakma megérdemel."

A dékán büszkén említette meg egyik sikerágazatukat, ám jelezte, negatívumok itt is vannak: "Szerencsére azt elmondhatjuk, hogy edzőképzést végzünk a TF-en idegen nyelven is, nagyon sok országból érdeklődnek a magyar sikereknek köszönhetően. Jönnek ide tanulni, Európában ez az egyetlen képzés, amely angolul ad diplomát. Ez fantasztikus dolog, csak hát jönnek már afrikai országokból is úgy, hogy azt mondják: náluk odahaza jobbak a feltételek, amikor meglátják a TF konditermét. Hogy Bécsben azt mondják, nekik jobb van, rendben van, de hogy Angolában is ez a helyzet, az már nem akkora élmény..."

forrás: mti.hu

Flashmob a magyar költészet napja tiszteletére

Flashmob a magyar költészet napja tiszteletére

A TF műhely Kulturális Egyesület tagjai, valamint TF-es barátaik villámcsődülettel, úgynevezett flashmobbal emlékeztek a magyar költészet napjára. Az emléknapot 1964 óta országszerte költészeti eseményekkel ünneplik az egyik legnagyobb magyar költő, József Attila születésnapján, április 11-én.

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!