;>
Archívum

2014. március

TF-es sikerek a tornász MEFOB-on

TF-es sikerek a tornász MEFOB-on

Március 22-én két év kényszerpihenő után ismét megrendezésre került a tornászok egyetemi és főiskolai országos bajnoksága. A versenyt Karunk rendezte a Tornacsarnokban. Idén először a klasszikus csapat, az egyéni összetett és a szerenkénti versenyszámok mellett az együttes gimnasztika gyakorlat is szerepelt a programban.

A délelőtt folyamán a női és a férfi csapatverseny került megrendezésre, a délutáni programban pedig az ünnepélyes megnyitó mellett az egyéni versenyek és az együttes gimnasztika versenyszámok kaptak helyet.

A versenyen több válogatott tornász is indult. Levelező tagozatos, testnevelő-edző szakos hallgatónk, Vecsernyés Dávid, a tavalyi nyári universiadé nyújtó döntőse szintén rajthoz állt.

Hallgatóink teljes mértékben kitettek magukért: 14 arany-, 12 ezüst- és 10 bronzérmet gyűjtöttek, ezzel minden idők legjobb eredményét produkálták.

Tornászcsapataink mind a nők, mind a férfiak versenyében a dobogó legmagasabb fokára állhattak.

A férfiak egyéni összetett versenyében a dobogó mindhárom fokára TF-es versenyző állhatott: Vecsernyés Dávid végzett az első, Orbay Csaba a második, míg Radics János a harmadik helyen.

Torna MEFOB 2014

A férfiak szerenkénti bajnokságában csupán egyetlen harmadik helyezést csíptek el ellenfeleink, egyébként mind a hat szeren egyetemünk hallgatói végeztek az első három helyen.

Két hallgatónk, Ördög Szabolcs és Nagy Richárd egészen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, ezzel segítve, hogy férfi versenyzőink 8 arany-, 8 ezüst-, és 7 bronzéremmel zárják a viadalt.

A hölgyek összetett versenyében is szép TF-es sikerek születtek. Kiss Gyöngyi nyerte a bajnokságot, mögötte Jáger Gabriella végzett a második helyen. A bronzérem a szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem versenyzőjének, Lehota Szimonettának jutott.

Torna MEFOB 2014

A hölgyek szerenkénti bajnokságában is TF-es fölény mutatkozott, a gerenda kivételével minden szert megnyertek versenyzőink. Kiváló teljesítményt nyújtott közülük Kovács Krisztina és Vincze Borbála. Női versenyzőink mérlege 5 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérem.

A program új versenyszáma, az együttes gimnasztika szakmai berkekben is nagy sikert aratott. Karunk hallgatói pedig itt is elhozták az elő három helyezést.

Torna MEFOB 2014

A színvonalas küzdelem végén meglepetésvendégünk, az akrobatikus kosárlabdashow-t bemutató Lords of gravity szórakoztatta a közönséget.

Gratulálunk versenyzőknek és felkészítőiknek!

szöveg és fotók: Gyulai Gergely

Újra megjelent az angol sportszaknyelvi könyv

Újra megjelent az angol sportszaknyelvi könyv

Örömmel tudatjuk mindenkivel, hogy négy év után újra megjelent Nemerkényi-Hidegkuti Krisztina, a Sportszaknyelvi Lektorátus vezetőjének English through Sport című angol sportszaknyelvi könyve.

English through Sport (jegyzet) (Sportszaknyelvi Lektorátus)

Folytatódik a Szenior Akadémia előadássorozata

Folytatódik a Szenior Akadémia előadássorozata

A Szenior Akadémia II. szemeszterének áprilisi előadásai  (TF Aula, 17.00) a következők:
 • április 7. (hétfő) - Dr. Apor Péter egyetemi tanár: A csontrendszer és az izomrendszerünk titkai
 • április 14. (hétfő) - Kovács Árpád Költségvetési Tanács elnök: A pénz és a III. korosztály szerepe
 • április 22. (kedd) - Dr. Lénárt Ágota egyetemi docens: A sportlélektan fontossága
 • április 28. (hétfő) - Dr. Jászberényi József főiskolai tanár: A szexualitás a III. korosztályban
Kapunyitás 16.30-tól, a részvétel ingyenes!
Beszámoló a "Sport, politika és történelem" nemzetközi konferenciáról

Beszámoló a "Sport, politika és történelem" nemzetközi konferenciáról

Március 21-én és 22-én került megrendezésre Fehérvárcsurgón a Károlyi család kastélyában a sport politikai és történeti aspektusait tárgyaló nemzetközi konferencia "Sport, politika és történelem" címmel. Karunkat Sipos-Onyestyák Nikoletta, a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék adjunktusa, és Bardocz-Bencsik Mariann, PhD hallgató, a Nemzetközi Igazgatóság munkatársa képviselte.

Beszámoló a "Sport, politika és történelem" nemzetközi konferenciáról

Az előadók kilenc európai országból érkeztek, köztük különféle nemzetközi és nemzeti sportszervezetek (pl. FIFA, SportAccord) képviselői, történészek, diplomaták, az Európa Tanács munkatársa és a téma jeles kutatói is helyet kaptak. A konferencia keretében a résztvevők a sport politikai aspektusait tárták fel. Az eseményt a Károlyi Alapítvány és a budapesti Francia Intézet szervezte a British Council és a Goethe Intézet támogatása mellett. A konferencia fővédnöke az Európa Tanács főtitkára, Thorbjørn Jagland úr volt, a FIFA elnöke, Joseph S. Blatter pedig levélben üdvözölte az eseményt és a résztvevőket.

Beszámoló a "Sport, politika és történelem" nemzetközi konferenciáról

Onyestyák Nikoletta előadását az "Olimpiai játékok a politika fogságában" című szekcióban "A párthatalom árnyékában – Magyar politikai intézmények és az olimpiai játékok a kis hidegháborúban" címmel mutatta be az első napon, míg Bardocz-Bencsik Mariann a második napon a "Sport és társadalom" szekcióban ismertette "A sport a békéért és fejlődésért mozgalom eredményei és kihívásai" című angol nyelvű prezentációját. Mindkét előadást nagy érdeklődéssel követte a hallgatóság, így nem véletlen, hogy a szekciók végén számos kérdés és hozzászólás is megfogalmazódott az elmondottakkal kapcsolatban.

A konferencián elhangzott valamennyi előadás publikálásra kerül a Károlyi Alapítvány jóvoltából az év második felében.

szöveg: Sipos-Onyestyák Nikoletta | fotók: Károlyi Angelica

Veterán fedett pályás atlétika világbajnokság Budapesten

Veterán fedett pályás atlétika világbajnokság Budapesten

Nagyszabású verseny kezdődik kedden 8 órakor Budapesten. A SYMA csarnokban és a közeli szabadtéri versenyhelyszíneken hetven országból közel 4000 atléta érkezik a 6. Veterán Fedett pályás Atlétikai Világbajnokságra, hogy tizenhárom korcsoportban vetélkedjen egymással.

A legtöbben, 516-an Németországból érkeznek, a magyar közönség 320 magyar atlétának szurkolhat. Olyan távoli helyekről is érkeznek indulók, mint Sri Lanka, a Virgin-szigetek vagy éppen Paraguay.

A legnépszerűbbek a sprintszámok: 200 méteren 761, 60 méteren 65, 400 méteren 510 szenior atléta jelezte indulási szándékát. A szabadtéri versenyek közül a legtöbben, 500-an a félmaratonra adták le a nevezésüket. Összesen 8241 nevezés érkezett, ebből 5586 férfi, míg 2655 női regisztráció.

A kilenc versenyszámra jelentkezett 98 éves olasz Giuseppe Ottaviani és a 11 indulást tervező 95 éves kanadai Olga Kotelko a mezőny rangidős atlétái. A hatnapos esemény zavartalan lebonyolítását 160 versenybíró és ugyanennyi önkéntes segíti.

A szervezők egy „Mini Olimpiai Központot” létesítettek a SYMA csarnok teljes területén: itt minden egy helyen, egy tető alatt megtalálható. A szabadtéri számok, a dobó-, a futó-, illetve a gyaloglóversenyek a Puskás Ferenc Stadion déli edzőpályáján és a Városligetben kerülnek megrendezésre.

Március 27-én, csütörtökön 17 órakor a SYMA csarnokban egy különleges Guinness-rekordkísérletre is sor kerül.  Az első magyar bombaruhás váltófutásra  a tűzszerészek hívták ki a sportolók és a média képviselőiből felálló csapatot.

Minden információ megtalálható az esemény hivatalos oldalán: www.budapest2014.hu.

forrás: Atlétika Tanszék

Dr. Dóczi Tamás interjúja a DIGI Sportban

Dr. Dóczi Tamás interjúja a DIGI Sportban

Március 20-án Dr. Dóczi Tamás, a Társadalomtudományi Tanszék adjunktusa volt a DIGI Sport csatorna Reggeli Start című műsorának vendége. Szombathy Pál műsorvezetővel a légiós magyar futballistákról beszélgettek.

Az interjú itt tekinthető meg.

Meghívó a Fair Play ereje című konferenciára

Meghívó a Fair Play ereje című konferenciára

A Magyar Sporttudományi Társaság EU Szakbizottsága, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Társadalomtudományi Tanszéke és a Magyar Fair Play Bizottság tisztelettel meghívja a Fair Play ereje című konferenciára, melyet a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Hepp Ferenc termében (1123 Budapest, Alkotás u. 44. Főépület I. emelet) tartunk 2014. március 28-án (pénteken) 10.00-től  16.30 óráig.

Absztraktfüzet >>>

Program

 • 09.30 Regisztráció - üléselnök: Farkas Péter
 • 10.00 Megnyitó, köszöntők - üléselnök: Szikora Katalin
  • Radák Zsolt egyetemi tanár, dékán (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
  • Tóth Miklós elnök (Magyar Sporttudományi Társaság, Budapest)
  • Szikora Katalin egyetemi docens (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 10.10 Fair play történet. Világbajnoki esélyesek segítettek sérült társuknak. Hegedűs Zoltán tájfutó edző, volt szövetségi kapitány (Orvosegyetem Sport Club, Budapest)
 • 10.25 Fair play és politika Olümpiában. Kertész István professzor emeritus (Eszterházy Károly Főiskola, Eger)
 • 10.40 A fair play társadalmi megítélése Magyarországon. Farkas Péter egyetemi docens (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest), a Magyar Sporttudományi Társaság EU Szakbizottság elnöke
 • 10.55 Vita - üléselnök: Farkas Péter
 • 11.05 A fair play eszmény ellentmondásai: úri passzió vagy demokrácia-modell? Vermes Katalin egyetemi docens (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 11.20 A győzelem látszata és valósága. Kenéz László egyetemi adjunktus (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 11.35 A fair play jelentéstartalma - kenyai minta alapján. Hideg Gabriella doktorandusz (Pécsi Tudományegyetem BTK Oktatás és Társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola, Pécs), Prisztóka Gyöngyvér tanszékvezető egyetemi docens (Pécsi Tudományegyetem TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézet, Pécs)
 • 11.50 Vita - üléselnök: Vermes Katalin
 • 12.00 Kétséges nem - kétséges fair play. Gál Andrea egyetemi docens (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 12.15 Sport és fair play kérdései a hátrányos helyzetűek körében. Dóczi Tamás egyetemi adjunktus (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 12.30 Fair Play a sportolóval és a szülővel szemben. Géczi Gábor egyetemi docens, Bognár József egyetemi docens, Révész László egyetemi adjunktus, Benczenleitner Ottó egyetemi adjunktus (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 12.45 Gyurta Dániel olimpiai bajnok, a Nemzetközi Fair Play Díj kitüntetettje
 • 13.00 Kávészünet
 • 13.30 A fair play eszméje a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum munkájában egy magyar-román labdarúgó kiállítás példáján. Szabó Lajos igazgató (Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, Budapest)
 • 13.45 Verseny és együttműködés az európai hivatásos klublabdarúgásban. Kassay Lili egyetemi tanársegéd, Géczi Gábor egyetemi docens (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 14.00 Szabályozás és fair play a száguldó cirkuszban. Zilinyi Zsombor MSc hallgató (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 14.15 Vita - üléselnök: Gál Andrea
 • 14.25 A tisztességes játékra nevelés néhány pedagógiai problémája. Gombocz János professzor emeritus (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 14.40 Tanítható-e a fair play? Hajdúné Tölgyesi Lídia etikapedagógus (Magyar Sportetika Társaság, Budapest)
 • 14.55 Hogyan adható át a fair szellemiség a fiatal nemzedéknek? Deregán Gábor marketing és kommunikációs igazgató (Nemzetközi Fair Play Bizottság, Budapest)
 • 15.10 Vita - üléselnök: Kokovay Ágnes
 • 15.20 A fair play nyomában. Pankár Tibor sportszakpszichológus (Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, Budapest)
 • 15.35 A felsőoktatás és felnőttképzés nyújtotta fair play. Ép és para versenysportolók tapasztalatai. Németh Petra MSc hallgató (Debreceni Egyetem, Debrecen)
 • 15.50 A fair play az Ifjúsági Olimpián. Ádám Lilla Zsófia projektmenedzser (Nemzetközi Fair Play Bizottság, Ifjúsági Olimpiai Oktatási Projekt, Budapest)
 • 16.05 Vita
 • 16.15 Konferencia zárás
A konferencián a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztráció: 2014. március 27. 14.00 óráig: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel: + 36 1 460 6980; +36 30 991 0203.

Kutatói ösztöndíj, Ecuador

Kutatói ösztöndíj, Ecuador

A Prometeo Project oktatói és kutatási program, amely olyan külföldi szakemberek jelentkezését várja, akik a saját szakmai területükön nagy tapasztalattal rendelkeznek.

Pályázat célja: Az oktatás elősegítése, illetve a tudományos kutatás, az innováció és a technológia fejlesztése.

Pályázók köre: PhD fokozattal rendelkező oktatók és kutatók. A Programban való részvételnek nem előfeltétele a spanyol felsőfokú nyelvtudás, azonban valamilyen szintű spanyol nyelvtudás, illetve a felsőfokú angol nyelvtudás elvárás a jelentkezések elbírálásakor.

Támogatható tevékenység: 2-12 hónapos ösztöndíj az alábbi témákban:

 • Élettudomány,
 • Természeti erőforrások tudománya,
 • Termelés- és megújulás tudománya,
 • Társadalom, és viselkedés tudomány,
 • Oktatás tudomány,
 • Művészet és kultúra.
Ösztöndíjjuttatások:
 • Havi ellátás 2000-6000 USD (a kutató tapasztalatától függően),
 • Utazási költségek (egyszeri oda-vissza út) 3000 USD,
 • Szállás (500 USD havonta, max. 6 hónapig) 3000 USD,
 • egészség és életbiztosítás ösztöndíjanként 2500 USD,
 • Tudományos látogatások ösztöndíjanként 2000 USD,
 • Ellátás ösztöndíjanként 2000 USD.
Pályázati határidő nincs, folyamatosan várják a kutatók/oktatók jelentkezését.

Bővebb információ itt.

Lángoljon a Világegyetem!

Lángoljon a Világegyetem!

Ezzel a címmel tartotta ünnepi megemlékezését a TF műhely és TF-es barátaik március 13-án ebédszünetben, az aulában. A műsort megtisztelte jelenlétével Dr. Tímár József, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese is.

Élménybeszámoló a barcelonai női párbajtőr világkupáról

Élménybeszámoló a barcelonai női párbajtőr világkupáról

Alább Fodor Anett harmadéves, rekreációszervezés-egészségfejlesztés szakos hallgatónk írását közöljük a barcelonai párbajtőrvívó világkupáról, ahol önkéntesként dolgozott.

Március 7. és 9. között rendezték meg Barcelonában a női párbajtőrvívó világkupa egyik állomásaként a 38. Nemzetközi Barcelonai Trófeát.  Az "A" kategóriás eseményen 39 ország 198 vívója indult. A Magyarországot képviselő párbajtőrözők közül ketten a TF-en tanulnak, illetve tanultak, Kolczonay Anna és Bossányi-Jung Alexandra.

Élménybeszámoló a barcelonai női párbajtőr világkupáról

Második szemeszteremet töltöm a Barcelonai Egyetemen, és mivel magam is párbajtőrben versenyeztem régebben, így magától értetődő volt számomra, hogy valahogyan részese legyek a versenynek. Így hát önkéntesként segítettem a szervezőbizottság munkáját a három nap alatt.

Voltak, akiket jobb, és voltak, akiket rosszabb napokon ért e rangos esemény. A magyar lányok szépen meneteltek előre, bár a 64-es táblára azonban csak Révész Julianna és a világklasszis Szász Emese tudott felkerülni. A 32 között Julcsi sajnos kikapott, de Emese végig menetelt egészen a fináléig, bámulatos vívással nyerve mindegyik asszóját. Majd a döntőben sem sikerült őt megállítania orosz ellenfelének, így aranyérmet szerzett.

A vasárnapi csapatverseny programjában 26 csapat mérte össze erejét. A fináléban megint az oroszokkal kellett szembenézniük a magyaroknak. Sajnos itt már kevesebb sikerrel, de nagyon szoros küzdelemben, épphogy alulmaradva (19-18) a jól megérdemelt ezüstérmet szállította haza a Szász Emese, Révész Julianna, Tóth Hajnalka, Antal Edina összeállítású csapat.

Önkéntesnek leginkább a helybéli vívók jelentkeztek, sokan voltak közöttük, akik már évek óta rendszeresen visszajönnek dolgozni erre az eseményre. Nagyon lelkesek voltak, és könnyedén lehetett velük együtt dolgozni csapatként. A feladataink minden nap változtak, hogy többet láthassunk a versenyszervezés folyamatából. Ezt nagyon jó ötletnek tartottam, mert szélesebb belátást engedett a háttérmunkába, valamint unatkozni sem volt így lehetőségünk.

A vívóvilág elég pici, gyakran találkozik az ember ismerősökkel külföldön is, legyen szó közvetlen vagy közvetett ismerősökről. Így hát nem nehéz barátságokat kötni, szakmai kapcsolatokat kialakítani. Jó tapasztalatnak tekintem a versenyen való élményeimet, bár sajnálom, hogy nem tudtam hamarabb jelentkezni és bekerülni a főszervezők közé.

szöveg és fotó: Fodor Anett

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!