;>
Archívum

2013. szeptember

Szakkollégistáink hirdették a MOVE Weeket a Vörösmarty téren

Szakkollégistáink hirdették a MOVE Weeket a Vörösmarty téren

Szeptember 29-én, délután 3 órakor Európa több mint 20 városában hirdették tánccal fiatalok csoportjai a MOVE Week-et. Itthon a TF szakkollégistái mutatták be az európai koreográfiát a Vörösmarty téren.

Az International Sport and Culture Association (ISCA) által tavaly életre hívott MOVE Week kampány célja az, hogy minél több európai emberben tudatosítsa a rendszeres testmozgás fontosságát. Az összeurópai kampány víziója az, hogy 2020-ig százmillióval több európai ember végezzen rendszeres testmozgást, legyen szó sportról, vagy akár arról, hogy a lift helyett a lépcsőt használja.

„A Mozgás Európai Hete”, vagyis a MOVE Week idén október 7. és 13. között kerül megrendezésre szerte a kontinensen. Az európai tömegsport-rendezvénysorozat hazai programjai közül sokat Karunk szakkollégistái szerveznek. Az ugrókötelezéstől a kiránduláson keresztül a Citadella-futásig mindenki megtalálhatja a sportesemények között a neki tetszőt. A programokról a nowwemove.com oldalon lehet tájékozódni.

Az összes esemény ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak!

[nggallery id=195]

Házi TDK, NTDK 2013/2014

Házi TDK, NTDK 2013/2014

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara a 2013/2014-es tanévben a Házi Tudományos Diákköri Konferenciáját 2014. február 20-án (csütörtökön) rendezi meg, melyre a TF-ről és társintézményeinkből minden TDK-s hallgatót szeretettel várunk.

Hazánkban járt a Tajvani Nemzeti Sport Egyetem vezetője

Hazánkban járt a Tajvani Nemzeti Sport Egyetem vezetője

Szeptember 1. és 4. között Magyarországra látogatott Prof. Dr. Chin-Hsung Kao, a Tajvani Nemzeti Sport Egyetem (NTSU) elnöke. Az intézményvezető Dr. Kozsla Tibor, Karunk nemzetközi igazgatójának meghívására érkezett hozzánk, és a TF munkatársai kísérték programja alatt.

Hazánkban járt a Tajvani Nemzeti Sport Egyetem vezetője

Szeptember elsején a Grosics Gyula Sport Általános Iskola évnyitóján vett részt elnök úr. Az ünnepély előtt irodájában fogadta Kis Mihály, az iskola igazgatója, és biztosította arról, hogy 3-án, kedden körbevezeti az iskolában. Elnök úr élvezte a vidám, diákműsorral tarkított évnyitót, és külön öröm volt számára, hogy találkozhatott világklasszis magyar sportolókkal. Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok és Szivós Márton világbajnok vízilabdázóval közös képet is készíttetett.

Másnap, 2-án Karunkra látogatott Elnök úr. Délelőtt Kiss Gergely, a Nemzetközi Igazgatóság munkatársa mutatta meg neki létesítményeinket. Elnök urat magával ragadta a TF falai között érezhető élő tradíció, az, hogy számos világ- és olimpiai bajnok tanult itt, és ez példaként szolgál a jelenlegi hallgatóknak. Különösen tetszett neki a vívóterem, és szeretné, ha saját egyetemén fejlődne ez a sportág. A délelőtti program a Prof. Dr. Radák Zsolt dékán úrral való találkozással és a két intézmény együttműködésének megtárgyalásával folytatódott. Délután Elnök úr részt vett a kari évnyitón, ahol díszvendégként köszöntötték. A délutáni program budapesti városnézéssel folytatódott Dr. Kozsla Tibor vezetésével.

3-án a Tajvani Kereskedelmi Központban kezdődött Elnök úr napja, ahova szintén elkísérte Dr. Kozsla Tibor. Ezt követően a vasárnap már megismert Grosics Iskolában folytatódott a program, amikor is Kao úr betekintést nyert az iskola mindennapjaiba. Megtekintett a frissen felújított tornateremben egy testnevelés órát, és megdöbbenve látta, mennyire ügyesen bánnak a tornaszerekkel a sportiskolások.

Ebéd után a Semmelweis Egyetemre vezetett Kao úr útja, ahol találkozott Prof. Dr. Szél Ágoston rektor úrral, Prof. Dr. Molnár Judit Mária rektorhelyettes asszonnyal, Dr. Pop Marcel nemzetközi igazgatóval, valamint Prof. Dr. Radák Zsolttal. Ekkor került sor egy kutatási és fejlesztési együttműködési megállapodás aláírására Elnök úr és Rektor úr között, és szóba kerültek konkrét jövőbeli együttműködési lehetőségek is.

Koraeste a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék vezetőjével, Dr. Sterbenz Tamással és kollégáival tartott megbeszélést Elnök úr. A sűrű háromnapos programot egy hagyományos magyaros búcsúvacsora zárta Dékán úrral és Kozsla úrral.

Elnök úr el volt ragadtatva attól, amit látott, úgy Karunkon, mint a Grosics Iskolában, nem utolsósorban pedig a városnézés alkalmával. A vacsora alatt pedig biztosította Dékán urat, hogy hazaérve tájékoztatja Egyeteme vezető tisztségviselőit a Magyarországon látottakról, és mielőbb szeretne velük kidolgozni javaslatokat jövőbeli közös projektekre.

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotók: Prof. Dr. Chin-Hsung Kao, Dr. Kozsla Tibor, Bardocz-Bencsik Mariann

[nggallery id=194]

Sikeres volt a Kulturális Örökség Napok TF-es programja

Sikeres volt a Kulturális Örökség Napok TF-es programja

2011 után ismét megnyitotta kapuit a TF, hogy az érdeklődők bejöhessenek és megnézhessék az épületeinket, fontosabb termeinket, az udvarinkon lévő szobrokat, emléktáblákat.

Sikeres volt a Kulturális Örökség Napok a TF-es programja

Annak ellenére, hogy a városban számtalan különleges esemény volt, ami vonzotta az embereket, és későn jelent meg a Kulturális Örökség Napok füzete, voltak látogatóink a TF-en.

Szombaton és vasárnap 3 idegenvezetést tartottunk (Szikora Katalin és Nemerkényi Krisztina vezetésével) az érdeklődőknek. Az átlag 2 órás körséta során számtalan helyet látogattunk meg a TF-en. Emellett a lelkes "túrázók" nagyon sok kérdésére kellett felelnünk. A látogatók korosztálya széles skálán mozgott: a 20-as, a 40-es és a 60-as korosztály képviseltette magát leginkább. Érdekes, hogy szinte minden alkalommal (így 2011-ben és most is) találkoztunk korábbi TF-es hallgatókkal, akiknek még így is sok újdonságot mutathattunk meg és mondhattunk el.

"Hallgatói bemutató" programon is részt vehettek a látogatók. A Torna Tanszéken a Gyulai Gergely vezette tornacsapat igen magas színvonalú és humoros műsorát csodálhatták meg.

Úgy gondoljuk, hogy érdemes volt részt vennünk ebben a programban idén is, hiszen a látogatók – a vendégkönyvbe írt bejegyzéseik alapján - nagyon elégedetten távoztak.

Köszönjük mindazoknak, akik hozzájárultak a program megvalósításához.

A képek szombaton és vasárnap készültek.

szöveg és fotók: Nemerkényi Krisztina, a program szervezője

[nggallery id=193]

Nemzetközi hallgatóink a sport társadalmi integrációs szerepét népszerűsítik

Nemzetközi hallgatóink a sport társadalmi integrációs szerepét népszerűsítik

Idén ünnepli 10. születésnapját a  sportanddev.org. A honlap a "Sporttal a fejlesztésért" mozgalom platformja, ahol számos programról, eszköztárról lehet információt gyűjteni, ha a sporttal való szociális integráció, a sporttal való újjáépítés iránt érdeklődünk.

Nemzetközi hallgatóink a sport társadalmi integrációs szerepét népszerűsítik

A platform októberben fogja kiadni századik hírlevelét, és ebből az alkalomból intézett felhívást partnereihez. A feladat az volt, hogy az intézmények készítsenek olyan fotót, amelyben központi szerepet játszik a sport, a kulturális sokszínűség és a százas szám.

Nemrégiben megérkeztek külföldi hallgatóink, akik döntő többsége az Erasmus program keretében tölti az őszi szemesztert nálunk. Az ő közreműködésükkel elkészült fotón nem volt kérdés a kulturális sokszínűség, hiszen van köztük brazil, francia, japán, német, spanyol, török és természetesen számos magyar TF-es hallgató is.

szöveg és fotó: Bardocz-Bencsik Mariann

Az Atlétika Tanszék oktatóinak sikerei

Az Atlétika Tanszék oktatóinak sikerei

Augusztus 28-án a Nemzeti Színházban került sor a "Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért" kitüntetések átadására. A 437 díjazott között volt Kovács Norbert is, a Tanszék óraadó tanára, aki a Szent Imre Gimnázium testnevelője. A "Kiváló versenyfelkészítő" kategóriában díjazott Kovács Norbertnek az elismerő oklevelet Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár adta át.

Zsivoczky Attila világbajnoki bronz-, Európa-bajnoki ezüstérmes tízpróbázó, a Tanszék tanársegédje az országos atlétikai összetett bajnokságon aranyérmet szerzett.

Szeptember 8-án a TF volt hallgatója, Kazi Tamás Rietiben megdöntötte a 800 méteres síkfutás több mint 14 éves magyar csúcsát. A új rekord 1:45.37, amelynek elérésében Kazi felkészítője, Dr. Gyimes Zsolt, a Tanszék docense, a TFSE edzője segítette az atlétát.

A szép sikerekhez szívből gratulálunk!

szöveg: Szalma László

Pályázat a TFSE arculatának kialakítására

Pályázat a TFSE arculatának kialakítására

A pályázat célja

 • A TFSE törekvése, hogy fiatal tehetségeket vonjon be az egyesület fejlesztési- és arculati integrációjának megvalósítási folyamatába
 • A TFSE Arculati Kézikönyvének előkészítése. A pályázat során nem konkrét arculati tartalmat kell létrehozni, hanem egyfajta orientációt várnak a pályázóktól, hogy azonosíthatóvá és ismertebbé váljon a klub.
A feladat
 • A pályázatnak tartalmaznia kell a TFSE-vel kapcsolatos tartalmi (arculat, termékfejlesztés) és kommunikációs területeket lefedő ötletelemeket
 • A pályázat hangsúlyos részét különösen az ötletes média megoldások, egyedi, kreatív aktivitások és közösségi média „promóciós” eszközök képezzék.
 • Az ötleteket befolyásoló költségkeretet nem szab meg a kiírás, azonban felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy tartsák szem előtt a megvalósíthatóság és ésszerűség kereteit.
Formai követelmények

A pályázati anyagokat prezentáció keretében, maximum 30 dia terjedelemben kérjük kidolgozni az alábbiak szerint:

 • a stratégiai terv hátterének bemutatása
 • komplex szolgáltatás-csomag kifejtése
 • kommunikációs eszközök, mechanizmusok bemutatása
A részvétel feltételei
 • Pályázatot nyújthat be minden TF-es hallgató, egyénileg vagy más hallgatókkal közösen
 • A pályázók a pályázat benyújtásával elfogadják a pályázati kiírásban foglalt feltételeket és alávetik magukat a bíráló bizottság döntésének.
 • A pályázók a pályázati anyag benyújtásával hozzájárulnak ahhoz, hogy ha pályázatuk díjazott lesz, a kiíró a munkáikon kizárólagos felhasználási jogot szerezzen korlátlan területi és időbeli hatállyal.
 • A pályamunkát emailben kell elküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
Az elbírálás folyamata
 • A benyújtott pályamunkákat szakértő zsűri értékeli. A beérkező pályázatokat a TFSE tisztségviselőiből álló bizottság bírálják el a következők szerint: a bizottság minden tagja egy 1-től 10-ig terjedő összesített pontszámot ad minden egyes pályamunkára.
 • Ezt követően a bizottság tagjai döntenek ezen pályázatok sorrendjéről, és javaslatot tesznek a TFSE Elnökségének.
 • Bírálati szempontok: a koncepció eredetisége, vizuális megjelenés, költséghatékonyság.
Díjazás

A nyertes pályamunka készítői a gyakorlati megvalósításban előnyben részesülnek.

Határidő

A pályázatok benyújtásának határideje: 2013. október 15. 24.00. A pályázati határidő lezárultát követő 15 napon belül minden pályázó értesítést kap a végeredményről.

Pályázat a TFSE ügyvezetői tisztség betöltésére

Pályázat a TFSE ügyvezetői tisztség betöltésére

A TFSE Elnöksége pályázatot ír ki az ügyvezetői tisztség betöltésére.

 • "7.1.1. A TFSE igazgatási, adminisztrációs és koordinációs feladatait az elnök az alelnök közreműködésével és irányításával a TFSE ügyvezetője látja el.
 • 7.1.2. Az ügyvezető feladatai:
 • a) előkészíti a küldött-közgyűlést, az elnökség üléseit, részt vesz azokon, gondoskodik az ülések jegyzőkönyveinek elkészítéséről, és az érdekelteknek történő eljuttatásáról.
 • b) gondoskodik a küldöttközgyűlési és elnökségi határozatok végrehajtásáról;
 • c) rendszeresen beszámol a tevékenységéről és a határozatok végrehajtásáról az elnökségnek;
 • d) ellátja a hatáskörébe utalt egyéb feladatokat;
 • e) a TFSE marketing tevékenységének koordinálása, az Arculati Kézikönyv betartásnak ellenőrzése."
Az ügyvezetői tisztségre sportszervezői vagy spotmenedzseri végzettséggel lehet pályázni. A pályázatokat elektronikus vagy postai úton 2013. október 15. 24.00 óráig kell eljuttatni a TFSE iroda címére (1123 Budapest, Alkotás u. 44., Barakk épület 20-22., kedd 12.30-14.00 és csütörtök 12.30-14.00 között. Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

A beérkezett pályázatoknak tartalmaznia kell a jelentkező szakmai önéletrajzát, a TFSE jövőjével és az ügyvezetői munka végzésével kapcsolatos elképzeléseket.

A pályázók egyeztetett időpontban a TFSE Elnöksége előtt személyes meghallgatáson vesznek részt.

A pályázatot elnyert jelölt 2013. november 1-től tölti be az ügyvezetői tisztséget (próbaidő: 2013. november 1-től 2014. április 30-ig).

Trondheimben rendezték a tizedik EAS konferenciát

Trondheimben rendezték a tizedik EAS konferenciát

Karunk nemzetközi Igazgatója, Dr. Kozsla Tibor 2011 szeptemberétől vezeti a European Athlete Student Network (EAS) szervezetet, amely az élsportolók továbbtanulását ösztönzi, valamint a sportpályafutásuk utáni civil életben hivatott segítséget nyújtani nekik.

A 2004-ben az Európai Bizottság ösztönzésére alakult hálózat idén szeptember 19. és 21. között a norvégiai Trondheimben tartotta tizedik konferenciáját.

Trondheimben rendezték a tizedik EAS konferenciát

A hagyományoknak megfelelően a házigazda ország számos előadáson keresztül mutatta be, hogyan működik saját kettős karrier programja. Így a vendéglátó Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem professzorain, edzőin és hallgatóin kívül Erling Rimeslatten, a Norvég Olimpiai Bizottság oktatásért felelős munkatársa tartott prezentációt. Rajtuk kívül hallgattunk előadást Bart Ooijentől, aki az Európai Bizottság sportügyi munkatársa, és sokadik alkalommal tisztelte meg a konferenciát. A munkaerőpiaci viszonyokról Virpi Ojakangas, az Adecco Finnország vezetője tartott tájékoztatót.

Idén először került sor jelenleg is aktív sportolók előadására: a norvég Tuva Toftdal Staver sífutó, illetve a spanyol Xicu Colomar Martin atléta személyes történetén keresztül mutatta be, hogyan egyezteti össze az élsportot a tanulással, illetve civil életbeli egyéb kötelezettségeivel.

Szintén első alkalommal került sor a Bengt Nybelius Ösztöndíj kiosztására. Az EAS 2011-ben elhunyt alapító elnökéről elnevezett, 500 eurós pénzjutalommal járó díjat Sarah Seidl kapta a német egyetemeken végzett kettős karrierről szóló kutatása elismeréseként.

A szervezetről és a konferenciáról bővebb információk az alábbi honlapon érhetők el: dualcareer.eu

szöveg és fotók: Bardocz-Bencsik Mariann

[nggallery id=192]
Diplomaosztó DVD

Diplomaosztó DVD

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a 2013. július 17-én megrendezett diplomaosztó ünnepségről készített felvételt tartalmazó DVD-t átvehetik a Tanulmányi Osztályon, minden hallgató az egykori ügyintézőjétől, kizárólag ügyfélfogadási időben. Kérjük, hogy az igényt előzetesen jelezzék telefonon, vagy emailben!

A korábbi diplomaosztók át nem vett DVD lemezeit most szintén meg lehet kaparintani.

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!