;>
Archívum

2013. június

Sontráné Bartus Franciska védése

Sontráné Bartus Franciska védése

Ezúton értesítjük az érdeklődőket, hogy Sontráné Bartus Franciska témavédésére 2013. július 2-án 14.00 órakor kerül sor a Főépület első emeleti Kistanács teremben. A téma címe: "Az élménypedagógia szerepe a tanító szakos - testnevelés műveltség terület - hallgatók kompetencia fejlesztésében". Témavezető: Dr. Kokovay Ágnes, egyetemi docens.
Bútor Barbara védése

Bútor Barbara védése

Ezúton értesítjük az érdeklődőket, hogy Bútor Barbara témavédésére 2013. július 2-án 14.00 órakor kerül sor a Főépület első emeleti Kistanács teremben. A téma címe: "Egyetemi honlapok sporttal kapcsolatos információinak hatása a hallgatók sportolási szokásainak változására". Témavezető: Dr. Kokovay Ágnes, egyetemi docens.
Megújították az Olimpikon Életút Program szerződéseit

Megújították az Olimpikon Életút Program szerződéseit

Június 26-án az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán hazánk 30 felsőoktatási intézményének vezetője, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt aláírta az Olimpikon Életút Program szerződéseit.

Megújították az Olimpikon Életút Program szerződéseit

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a MOB közös rendezvényén a 31 aláíró fél képviselőin kívül jelen volt számos olimpikon, sportvezető, valamint a média képviselői is.

Dr. Mezey Barna, az MRK elnöke, egyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora köszöntőjében elmondta, hogy a sport és a felsőoktatás közös értékeket képvisel, hiszen mind a kettő össztársadalmi jelentőségű feladatokat lát el. Rektor úr kiemelte, hogy ma a magyar felsőoktatásban nagyjából 350.000 hallgató tanul, vagyis szinte nincs olyan család hazánkban, amely ne lenne érintve általa. Véleménye szerint ugyanez igaz a sportra is.

Rektor úr után Borkai Zsolt köszöntője következett, aki továbbvitte a sport és a felsőoktatás fontosságáról szóló gondolatmenetet. Megköszönte a felsőoktatási intézményeknek a Program működtetésében nyújtott segítségüket, és néhány statisztikai adattal is szolgált. Míg a Program kezdetén, 2002-ben a 332 olimpiai kerettagból 43-an részesültek felsőfokú oktatásban, addig a legutóbbi tanévben 408 sportoló szerepelt a Programban. Ismertette, hogy a most lejáró szerződések újbóli aláírásával újabb négy évre biztosítják az élsportolóknak azokat a kedvezményeket, amelyek megkönnyítik a tanulás beleillesztését a szigorú élsportolói napirendbe.

Borkai elnök úr után Dr. Tóth Miklós, a MOB alelnöke, a TF tanszékvezetője mondott néhány gondolatot, köztük azt, hogy az olimpikonokra "jószolgálati nagykövetekként" kell tekintenünk, hiszen sikereik által örömöt, büszkeséget szereznek a magyar emberek számára.

Dr. Tóth Miklóst Dr. Kiss Ádám követte a megszólalók sorában. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke szövetsége támogatásáról biztosította a jelenlévőket, és gratulált a MOB-nak és a MRK-nak a sikeresen futó Programhoz.

A beszédek után a hangulat emelése végett a Szegedi Rézfúvós Kvartett előadása következett, ezután pedig Borkai elnök úr és a felsőoktatási intézmények képviselői ellátták kézjegyükkel a szerződéseket. Egyetemünket Dr. Berkes István, Karunk tudományos dékánhelyettese képviselte az aláíráson.

Dr. Istvánfi Csaba, az Olimpikon Életút Program megálmodója és kidolgozója pedig minden aláírónak egy-egy Magyarok az Olimpiai Játékokon 1896-2012 című könyvet adott ajándékba.

Az aláírás után a sportolóké volt a főszerep. Először Barcelona dzsúdóbajnoka, Kovács Antal dicsérte a Programot, felidézve, hogy milyen is volt a kezdetekben a részesének lenni. Mint mondta, ő még fehér hollónak számított, amikor elkezdte a Programot, míg a londoni delegáció majdnem minden sportolója továbbtanul. Hangsúlyozta, hogy ez a hosszú távú siker záloga.

Antal után egy másik Kovács, Sydney úszóbajnoka, Ágnes szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, ő nem részesült a Programból, mert 1999-ben szerzett érettségije után az USA-ban végezte felsőfokú tanulmányait. Kiemelte, hogy neki mindig is fontos volt, hogy az élsport mellett a tanulásra is szánjon időt, és szívből örül, hogy 2002-től az Olimpikon Életút Programnak köszönhetően ez minden magyar olimpikon számára biztosított lehetőség.

Végezetül Gergely István, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázónk szólalt fel. Ő jelenleg is a Program részese, hiszen a TF-en a Doktori Iskola képzésében tanul. Ő azt emelte ki, hogy nagyon jól esik neki, hogy a MOB ezzel a Programmal emberként tekint rájuk, sportolókra, nem pedig termékként. Ezzel arra utalt, hogy az élsportoló sokszor mint termék jelenik meg, a MOB viszont ügyel arra, hogy a fizikális képzésen kívül mentálisan is fejlődjenek olimpikonjai. István sokadikként köszönte meg Dr. Istvánfi Csabának és Vadja Krisztinának a Programban való áldozatos munkáját.

Az ünnepi programot állófogadás zárta.

[nggallery id=185]

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotók: Kárpáti Balázs, sportmenu.net

Brüsszeli tanulmányút a Jean Monnet Module keretében

Brüsszeli tanulmányút a Jean Monnet Module keretében

Karunkon 2012 szeptemberében indult el az Európai Unió által társfinanszírozott Jean Monnet Module, amelynek keretében Karunk hallgatói európai uniós ismeretekre tesznek szert a Társadalomtudományi Tanszék által meghirdetett kurzusokon.

A nyertes pályázatba egy brüsszeli tanulmányutat is betervezett a projektvezető Dr. Farkas Péter docens, amelyre június 5. és 8. között került sor.

Alább az egyik résztvevő hallgató, Geisz Noémi élménybeszámolója olvasható, míg a galéria képeit Dr. Farkas Péter, hh és Jónás Zsuzsanna készítették.

Brüsszeli tanulmányút a Jean Monnet Module keretében

"A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának és az Európai Unió Jean Monnet Module programjának köszönhetően egy nagyon jó csapat gyűlt össze, hogy bevegye Brüsszelt, Belgium és az Unió fővárosát. Brüsszel multikulturális város, nagyon érdekes volt látni, hogy milyen sokszínű, és mégis harmonikus egészet alkot.

Első napunkat ismerkedéssel és tájékozódással töltöttük mind a várossal, mind a csapattal kapcsolatban. Első feladatunk az volt, hogy megtaláljuk a hostelt (szállást) a belvárosban, ami kellemes hangulatú és nagyon jól felszerelt volt. Miután mindenkinek sikerült megérkezni, elindultunk felfedezni az éjszakai város különlegességeit (kagylók, csokoládék, sörök sokféleségét) és a brüsszeli életérzést megtapasztalni. A különleges látnivalókat barátságos emberek, nagyszerű étkek, finom csokoládék és különleges ízű sörök teszik teljessé. A belváros legszebb része a Grand Place, ami Brüsszel szívében áll már a középkor óta. A Világörökség része, amely az esti világításnak köszönhetően különleges és változatos fénypompában tündököl.

Másnap délelőtt az Európai Parlamentet néztük meg, ahol nagyon érdekes előadáson vettünk részt. Teljes tájékoztatást kaptunk az Európai Parlament szerepéről és munkájáról. Ezt követően lehetőségünk adódott Deutsch Tamás képviselő asszisztensével, Tagányi Kingával beszélgetni. A társalgás során nagyon sok aktuális információra tehettünk szert.

Az eszmecsere után alkalmunk nyílt a Parlamentárium meglátogatására. A látogatóközpont választ ad arra a kérdésre, hogy hogyan segíti az Európai Parlament életünket, és bemutatja az uniós döntéshozatal mindennapjainkra gyakorolt hatásait. Elektronikus multimédiás idegenvezető segítségével ismertük meg az Európai Parlament múltját, jelenét és jövőjét, ami – úttörő módon – 23 nyelven állt rendelkezésre. A kiállítás – amely ötvözi a tájékoztatást, az oktatást és a szórakozást – egyedi és interaktív élményt nyújtott. Délutánra szerencsére maradt még egy kis időnk, hogy még jobban belevessük magunkat a város látnivalóiba. Itt már két csoportra szakadtunk, mert volt, aki a belvárost akarta még részletesebben megismerni, és volt, aki a külvárosi részen a híres "Mini Európára", illetve az Atomiumra volt kíváncsi a Heysel Parkban. A helybéliek büszkeségéről, ami az 1958-as Világkiállításra épült, remek kilátás nyílik a városra.

Harmadik és egyben sajnos utolsó napunkon mindannyian elindultunk Bruges városába. Bruges Európa legjobb állapotban fennmaradt középkori városa, Belgium legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, egy igazi "szabadtéri múzeum". Útközben lehetőségünk nyílt irányított beszélgetéseket folytatni az EU és sport kapcsolatáról Dr. Farkas Péter tanár úr vezetésével.

Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy ez a mostani az egyik legérdekesebb tanulmányút volt, ahol sok ismeretre és ismeretségre tehetünk szert a szuper csapatnak is köszönhetően."

[nggallery id=184]

Az egész életen át tartó tanulás programjaAz Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

Elismerés a Spolint Intézettől

Elismerés a Spolint Intézettől

Karunk Nemzetközi Igazgatóságának munkatársa, a Doktori Iskola hallgatója, Bardocz-Bencsik Mariann bekerült a Spolint (Sport Policy International Institute) Tanácsadó Testületébe.

A szervezet a testmozgás és a sport területén kínál semleges platformot a hálózatépítésre, a döntéshozók véleményformálására és a kutatásra.

Bővebb információ a szervezetről itt olvasható: http://www.spolint.org/index.php?id=1&lang=en

Panayiotis Shippi doktorjelölt nyilvános vitája

Panayiotis Shippi doktorjelölt nyilvános vitája

Értesítjük az érdeklődőket, hogy Panayiotis Shippi doktorjelölt értekezésének nyilvános tudományos vitájára 2013. június 28-án (pénteken) 10 órakor kerül sor a Főépület I. emeleti Kistanács teremben. A téma címe: "Summer olympics games and the social background of the international athletes under the umbrella of the republic of cyprus". Témavezetője: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi professzor emerita.
Köztársasági Ösztöndíj 2013/2014

Köztársasági Ösztöndíj 2013/2014

Az oktatásért felelős miniszter köztársasági ösztöndíjat adományoz –tanévenként – a felsőoktatási intézmények kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatói részére. A köztársasági ösztöndíj adományozásának rendjét és feltételeit a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) 64. § (5) bekezdése valamint a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet tartalmazza.

Köztársasági ösztöndíjra pályázhatnak a Kar államilag támogatott, illetve költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatói, akik

  • jelenlegi vagy korábbi tanulmányaik során legalább két félévre bejelentkeztek és legalább 55 kreditet megszereztek illetve
  • a 2012/2013. tanév mindkét félévében legalább 4,00 kreditekkel súlyozott tanulmányi átlagot értek el(ahol a pályázat leadásakor még nem teljesített tárgyakat elégtelen (1) érdemjeggyel kell figyelembe venni),
  • illetőleg tudományos diákkörben, illetve közéleti, szakmai területen kimagasló munkát végeztek.
A törvényi változások következtében végzős BSc képzésben résztvevő hallgató is beadhatja a pályázatot, amennyiben a Karon folytatja tanulmányait!

Fenti kritériumok alapján Köztársasági Ösztöndíjban a Karon a 2012. október 15-i állapotot rögzítő statisztikai adatközlés szerint, az államilag támogatott, teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben valamint egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgatók számának 0,8%-a részesülhet.

A köztársasági ösztöndíj egy teljes tanév időtartamára 10 hónapon át adható. az ösztöndíj egy teljes tanévre, azaz 10 hónapra szól, összege 2013-ban  az  Nftv.  114/D  § (1)  bekezdés c) pontja alapján 34 000 Ft havonta.

A köztársasági ösztöndíjat, az egyetem szenátusa által javasolt rangsor alapján, az emberi erőforrások minisztere személyre szólóan adományozza. A köztársasági ösztöndíj elnyerésére vonatkozó kari javaslatot a dékán - a Hallgatói Önkormányzattal egyetértésben - teszi meg.

Pályázni a letölthető pályázati lapon lehet (XLSX | PDF), melyhez a megfelelő igazolásokat csatolni kell.

A pályázat benyújtási határideje: 2013. július 18.

A pályázatokat kizárólag postai úton a következő címre kell elküldeni: SE TSK HÖK Hallgatói Ösztöndíj Bizottság, 1123 Budapest, Alkotás utca 44.

A hiányosan benyújtott illetve valótlan adatokat tartalmazó pályázatokat nem áll módunkban figyelembe venni!

Jubileumi diplomaosztó

Jubileumi diplomaosztó

Június 14-én a Hepp Ferenc teremben Dr. Radák Zsolt dékán úr, illetve Dr. Berkes István és Dr. Hamar Pál dékánhelyettes urak átadták a jubileumi díszokleveleket pedagógusnapi programsorozatunk keretében. Ezen elismerésben egykor a TF-en diplomázott hallgatók részesülhetnek, akik évre pontosan 75, 70, 65, 60 vagy 50 éve végeztek az intézményben. Így rendre gránit, rubin, vas, gyémánt, valamint arany diplomát vehetnek át.

Pólusné Thiry Éva PhD nyilvános vitája

Pólusné Thiry Éva PhD nyilvános vitája

Minden érdeklődőt várunk szeretettel Pólusné Thiry Éva PhD értekezésének nyilvános tudományos vitájára, mely 2013. június 17-én (hétfőn) 15.00 órakor lesz a Főépület I. emeleti Hepp Ferenc teremben. A téma címe: "Az extrém sport, mint a posztmodern magyar társadalom válasza a változásoka". Témavezető: Dr. Tibori Tímea.
A Nemzeti Összetartozás Napja

A Nemzeti Összetartozás Napja

A TF műhely a Magyar Sors című, határontúli magyar szerzők műveiből összeállított zenés-irodalmi műsorával emlékezett meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról.

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!