;>
Archívum

2012. június

Köztársasági ösztöndíj

Köztársasági ösztöndíj

Az emberi erőforrások minisztere a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 104. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III.26.) Kormányrendelet 24.§-ban foglaltak szerint a 2012/2013-as tanévre köztársasági ösztöndíjat adományoz.

Köztársasági ösztöndíjra pályázhatnak a Kar államilag támogatott, illetve költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatói, akik jelenlegi vagy korábbi tanulmányaik során legalább két félévre bejelentkeztek és legalább 55 kreditet megszereztek. Köztársasági ösztöndíjban tanulmányi és szakmai eredményeik magas színvonalának megtartása céljából azok a hallgatók részesülhetnek, akik

 • a 2011/2012. tanév mindkét félévében legalább 4,00 kreditekkel súlyozott tanulmányi átlagot értek el (ahol a pályázat leadásakor még nem teljesített tárgyakat elégtelen (1) érdemjeggyel kell figyelembe venni), illetőleg
 • tudományos diákkörben, illetve közéleti, szakmai területen kimagasló munkát végeztek.
Fenti kritériumok alapján Köztársasági Ösztöndíjban a Karon a 2011. október 15-i statisztikai adatközlés szerinti, államilag támogatott képzésben tanulmányokat folytató hallgatók számának 0,8 %-a részesülhet.

A köztársasági ösztöndíj egy teljes tanév időtartamára 10 hónapon át adható. Havi összege a 2012/2013. tanév első négy hónapjára 34.000.-Ft/fő/hó, következő hat hónapjára a 2013. évre hatályos költségvetési törvény által meghatározott összeg.

A köztársasági ösztöndíjat, az egyetem szenátusa által javasolt rangsor alapján, az emberi erőforrások minisztere személyre szólóan adományozza. A köztársasági ösztöndíj elnyerésére vonatkozó kari javaslatot a dékán - a Hallgatói Önkormányzattal egyetértésben - teszi meg.

Pályázni a letölthető pályázati lapon lehet, melyhez a megfelelő igazolásokat csatolni kell. A pályázatokat a Tanulmányi Osztály illetékes csoportügyintézőjéhez kell benyújtani. A hiányosan benyújtott illetve valótlan adatokat tartalmazó pályázatokat nem áll módunkban figyelembe venni.

A pályázat benyújtási határideje: 2012. július 21.

Vendégek Szaúd-Arábiából

Vendégek Szaúd-Arábiából

2012. június 22-én az Emberi Erőforrás Minisztérium vendégségében hazánkba érkezett szaúd-arábiai delegáció látogatta meg Karunkat.

Vendégek Szaúd-Arábiából

A delegációt Dr. Saleh Ahmed Bin Nasser, a szaúdi elnök tanácsadója vezette, míg a delegáció tagjai voltak Mohammed Saleh Al Gemas sportügyekért felelős helyettes államtitkár és Mohammed Abdullah Al Homaidhi nemzetközi kapcsolatokért felelős főigazgató.

Látogatásuk célja a két ország közötti sportdiplomáciai kapcsolatok erősítése volt, így a TF-en tett látogatásuk nagy megtiszteltetés volt Karunk számára. A találkozón Dr. Kozsla Tibor stratégiai és nemzetközi igazgató bemutatta a TF-et, amelynek története, sikerei és programjai lenyűgözték a vendégeket.

Vendégek Szaúd-Arábiából

A delegáció jó benyomásokkal távozott intézményünkből, és kifejezte azon reményét, hogy a közeljövőben szorosabb együttműködést tudunk kialakítani a két ország sport élete között, beleértve az oktatást is.

Földesiné dr. Szabó Gyöngyi kitüntetése

Földesiné dr. Szabó Gyöngyi kitüntetése

Földesiné dr. Szabó Gyöngyi professzor emerita a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnökségének döntése alapján elsőként megkapta a Szövetség legmagasabb elismeréseként 2011-ben alapított Frenkl Róbert díjat, az indoklás szerint a hazai és nemzetközi egyetemi-főiskolai sport fejlesztése érdekében végzett több évtizedes munkásságáért. Köszönjük azt a kitartást és iránymutatást, mellyel Dr. Frenkl Róberttel közösen építették a magyar egyetemi sportot, példát mutatva a követők számára.
Exchange program to Kokushikan University

Exchange program to Kokushikan University

Call for application for the exchange program to Kokushikan University for the period to study from March 2013 to February 2014. See the full conditions and the list of faculties!

Application deadline: 10 September 2012. Please submit the application form directly to Strategic and International Directorate!

Academic requirements

 1. Students who have completed two semesters at TF can apply for the student exchange
 2. Language Requirement
  • All classes are offered in Japanese
  • Undergraduate: We recommend having Japanese skills of the second level of the Japanese Language Proficiency Test or equivalent
  • Graduate: We recommend having Japanese skills of the first level of the Japanese
  • Language Proficiency Test or equivalent
  • However, if both the professor and student speak English, the student does not need to fulfill the Japanese Language skills requirement mentioned above.
Documents required
 1. Curriculum Vitae (english style), typed in English
 2. Transcript of Records of the last two completed semesters
 3. Application Form
 4. Official certificate of language proficiency
 5. Two Letters of Recommendation from different Departments of TF addressed to the International Department of TF
 6. Verification of finances for the following expenses have to be covered by the student (Average living costs are estimated as follows. This is only a modest budget.)
  • Utilities: ¥5000/month (including electricity, gas, water supplies)
  • Food: ¥30,000/month
  • Internet: ¥2,000 ~¥5,000/month (fee varies among dormitories)
  • Transportation:
   • from the University Dormitory
    • to Setagaya Campus: ¥0 (about 15 minutes walk)
    • to Machida Campus: ¥10,000/month (about 1 and half hour by train and bus)
   • trom Outside Dormitories Leased by Kokushikan University
    • to Setagaya Campus: ¥4,000/month (about 1 and half hour by train)
    • to Machida Campus: ¥10,000/month (about 1 hour by train and bus)
  • Health Insurance: ¥10,000/year
  • Dormitory:
   • University Dormitory or Outside Dormitories Leased by Kokushikan University
   • a Room with fixtures and furnishings: bed, desk, chair, closet. No Futon or Mattress (needs to be prepared or purchased)
   • Meal: not provided
   • room fee: approx. ¥10,000 - ¥12,000 per month for student’ ’s responsibility (Kokushikan Univ. will cover the difference between total accommodation cost and student’s obligation cost, as a scholarship for the exchange student)
   • Utilities (includes electricity, gas, water supplies and communication): Student is fully responsible for them.
Academic information Papers have to be submitted to the Strategic and International Directorate (former TFTI building, first floor, room 9.). Contact person: Eszter Kercsmarics (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Birkózó sikerek a MEFOB-on

Birkózó sikerek a MEFOB-on

2012. június 2.-án Pécsi Tudományegyetem tornacsarnoka adott otthont az év kötött- és szabadfogású és női  országos egyetemi bajnokságának.  A TF versenyzői már hónapokkal a megmérettetés előtt elkezdték a kemény felkészülést Dr. Barna Tibor és Dr. Fodor Tamás tanár urak vezetésével.  Az idei összecsapáson 22 egyetem, 3 szakág,  21 súlycsoportjában mérhette össze tudását.  Egyetemünk csapata nem okozott csalódást! A csodálatos egyéni eredmények mellett a csapatversenyt is toronymagasan megnyertük, (megelőzve ezzel  a BKF-t és a KASE-t) így Barna tanár úr büszkén állhatott a dobogó legfelső fokára, és vehette át a győztes csapatnak járó serleget. Két versenyzőnk, Farkas Gábor és Kozák István, októberben Finnországba utazhat a Főiskolás világbajnokságra.  A folytatásban az egyéni eredményekről lesz szó.

Birkózó sikerek a MEFOB-on (2012)

A bajnokcsapat!

A kötöttfogásúak versenyében 42 induló nevezett. A 60 kilógrammosok mezőnyében Bertalan Péter Pál büszkén vehette át a harmadik helyért járó bronzérmet. Kovács Bálint egy hajszállal csúszott le a dobogóról, ám hősiesen küzdött. Végül a negyedik helyen végzett. A 66 kilogrammosoknál megszületett az első aranyérmünk. A válogatott színekben is versenyző Kozák István diadalmaskodhatott a végső küzdelemben. Ugyanebben a súlycsoportban Ungi Lajos a harmadik helyen végzett.  A 74 kilogrammosoknál Gózon Gábor ötödik lett és a 84 kilogrammos súlycsoportban (az egyébként szabadfogású) Bányi Olivér szintén az ötödik helyen végzett.  96 kilogrammban a TF két remek birkózója is dobogóra állhatott. Brilla Gergő második, Kányási Sándor pedig a harmadik helyen végzett.

Birkózó sikerek a MEFOB-on (2012)

Kozák a dobogó legfelső fokán, Ungi pedig harmadik

A női kategóriában 16 hölgy szállt harcba az aranyért. Bátran állíthatom, hogy uraltuk a mezőnyt.  Erre nagyon jó példa a 48 kilogrammos súlycsoport, ahol a dobogón csak TF-es versenyzők vehették át a legjobbaknak járó díjakat. Első helyen végzett Csík Annamária, második lett Kovács Anett, és az előkelő harmadik helyet Szeicz Kata szerezte meg.

Birkózó sikerek a MEFOB-on (2012)

Kovács Anett és Szeicz Kata

Az 51 kilogrammos súlycsoportban a rutinosnak számító Éger Patrícia bravúros teljesítménnyel szerezte meg a legszebben fénylő medált.  Az 55 kilogrammosoknál is az a helyzet állt elő mint a 48 kilogrammos hölgyeknél, ám mi ezt egy cseppet sem bánjuk, hiszen újból a TF-es lányok vették birtokba a dobogót. Első lett Kőrösi Éva, második helyen végzett Szikszai Nikolett, és harmadik lett Falus Anita.  A TF-es aranyérmek számát az 59 kilogrammos Barka Emese is gazdagította. A 67 kilogrammos mezőnyben szintén két TF-es hölgy állt a dobogó két legfelső fokán. Nagy Viktória első, Kovács Judit pedig második lett. A 72 kilogrammosoknál második helyen végzett Sriba Katalin, harmadik lett Burján Nóra, és bár nagyon jól küzdött, Czilja Viktória csak a negyedik helyen végzett.

Birkózó sikerek a MEFOB-on (2012)

Éger Patrícia „Tűzgolyó” az aranyéremmel

A szabadfogásúak viadalában 39 titán feszült egymásnak az aranyért versenyezve. A 60 kilogrammosoknál Bertalan Péter bronzérmet szerzett és pontszerző negyedik helyen pedig Kovács Bálint végzett. A 66 kilogrammos mezőnyben nemzetközi szintű mérkőzéseket láthattunk. A rutinos, és remek teljesítmény nyújtó Farkas Gábor magabiztosan megnyerte súlycsoportját. A kötöttfogású Kozák István harmadik lett, Makár Gábor és Ungi Lajos pedig az ötödik helyen végzett.  74 kilogrammban Gózon Gábor újból az ötödik helyet szerezte meg.  A 84 kilogrammos súlycsoportban hatalmas küzdelmeket láthattak a nézők. Rögler Gábor az egykori Kadet válogatott a döntőben sajnos nem tudott diadalmaskodni, így a második helyen végzett.  A harmadik helyért járó bronzérmet Bányi Olivér vehette át akinek egész napos teljesítménye kiváló volt. Pozsár János ötödik lett. A 96 kilogrammosok viadalában Kányási Sándor csak egy hajszállal (,illetve másodperccel) csúszott le a döntőről.  Remekül birkózott, és így végül a harmadik helyen végzett.

Birkózó sikerek a MEFOB-on (2012)

Dr. Barna Tibor tanár úr és Farkas Gábor

Gratulálunk az egész csapatnak, büszkék lehetünk rájuk!

Koltai Erika Bolyai-ösztöndíjas

Koltai Erika Bolyai-ösztöndíjas

Gratulálunk dr. Koltai Erikának az MTA Bolyai-ösztöndíj elnyeréséhez!

A Magyar Tudományos Akadémia 2012 februárjában ismét meghirdette a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat, amely a 156/1997.(IX.19.) számú kormányrendelet alapján a 45. életévét még be nem töltött kutatók kiemelkedő kutatási-fejlesztési teljesítményének támogatását szolgálja. Ennek érdekében tudományos munka megírására, vagy azzal egyenértékű kutatási témában létrehozott alkotás elkészítésére, valamint további tudományos minősítés, illetve cím elnyerésére való felkészülés elősegítésére, műszaki alkotás létrehozására lehetett pályázni.

Az ösztöndíjat független, szakmailag és tudományos szempontból autonóm, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által létrehozott Kuratórium nyilvános pályázati rendszerben ítélte oda 186 fő részére. A benyújtott 623 érvényes pályázatot 249 szakértő (25 fő akadémikus, 171 fő tudomány doktora (MTA Doktora), 53 fő tudomány kandidátusa (PhD)) véleményezte.

A Nemzeti Összetartozás Napján

A Nemzeti Összetartozás Napján

A TF műhely meghívást kapott, hogy június 4.-én, a Nemzeti Összetartozás Napján, a Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnáziumban adja elő a határon túli magyar költők műveiből összeállított ’Magyar Sors’ című zenés irodalmi műsorát.

MST kongresszus

MST kongresszus

A Magyar Sportorvos Társaság 2012. május 31. – június 2. között tartotta kongresszusát London 2012 címen a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi karának aulájában.

A sportorvoslás, sportegészségügy iránt mutatkozó egyre növekvő érdeklődést mutatja, hogy a kongresszusok történetében most volt a legnagyobb részvétel. Összesen 96 prezentációt jelentettek be, ebből 93 volt előadás, 3 poszter. A témakörök érintették az élsport, a versenysport kérdéseit, de a rendszeres edzés egészségvédő, betegségmegelőző hatásait is. A legtöbb előadás a sportsebészet témaköréből hangzott el, a legmodernebb műtéti eljárások mellett sok érdekes előadást hallottunk a különböző sérülések, ártalmak nem sebészi kezeléséről is, mint fizioterápiás eljárások, gyógytorna, stb. Aktualitásának megfelelően nagy hangsúlyt kapott a sport és szív kérdése: a szív hatékony edzése mellett hallottunk a sportolók hirtelen szívhaláláról és ezzel kapcsolatban az ellenőrzés fontosságáról, a különböző korszerű diagnosztikai eljárásokról. Volt táplálkozási, biomechanika, pszichológiai szekció, szó volt etikai történelmi, szervezeti kérdésekről, idősek és gyermekek sportjáról.

A legtöbb előadó az Országos Sportegészségügyi Intézetből került ki, viszonylag sok előadás hangzott el Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi karának, valamint Kardiológiai Központjának munkatársainak előadásában. Örvendetes, hogy számos vidéki és budapesti sportegészségügyi és nem sportegészségügyi intézményből hangzott el előadás. Emelte a színvonalat, hogy egy-egy kiemelt témából professzorok, igazgatók, főorvosok adtak viszonylag hosszabb összefoglalást: Jákó Péter, Koller Ákos, Martos Éva, Merkely Béla, Pavlik Gábor, Szabó István, és - vendégelőadóként - a pozsonyi Dusan Hamar.

A nagy érdeklődést mutatja, hogy az előadások zsúfolt nézőtér előtt zajlottak, és a vitákra sokszor kevésnek bizonyult a rendelkezésre álló idő. A résztvevők sok hasznos információval gazdagodtak és az előadásokon, a szünetekben, a társasági programokon jól érezték magukat. A kongresszus nagy sikerrel zárult, biztosan hozzájárult a sportorvoslás, sportegészségügy további fejlődéséhez.

Dr. Pavlik Gábor egyetemi tanár a kongresszus elnöke

Röplabda siker

Röplabda siker

A MEFOB röplabda döntőit Debrecen rendezte 2012. június 1-3. között. Karunk női és férfi csapata is győzelmi esélyekkel utazott el a döntő helyszínére.

Női csapatunk (Fritz Ágnes, Gyenge Andrea, Karácsony Júlia, Lutter Eszter, Pethe Sára, Rédei Liana, Sákovics Virág, Szabó Barbara, Szabó Dorottya, Tóth Zsuzsa edző: Németh Lajos) magabiztos játékkal a versenysorozat győztese lett, a férfiak (Czétényi Balázs, Inczeffy Zsombor, Kleczli Csaba, Lónárt Péter, Molnár István, Szappanos Máté, Szombathy András, Tihanyi Péter edző: Csizmadia Szabolcs) rosszabb játszmaarányuknak köszönhetően a második helyen végeztek.

Lutter Eszter a legjobb támadójátékos, Szappanos Máté a legjobb feladójátékos díját kapta.

Eredmények

 • Női mérkőzések:
  • Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) - Kaposvári Egyetem (KE): 3:1
  • Szent István Egyetem Gödöllő (SZIE) - Corvinus Egyetem Budapest (BCE): 3:0
  • TF - SZIE: 3:1
  • KE - BCE: 3:2
  • SZIE - KE: 3:1
  • TF - BCE: 3:0
 • Férfi mérkőzések:
  • Széchenyi István Egyetem Győr (SZE) - Kaposvári Egyetem (KE): 3:0
  • Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF)–Debreceni Egyetem: 3:0
  • SZE- TF: 3:0
  • DE - KE: 3:1
  • TF - KE: 3:0
  • DE - SZE: 3:1
A női verseny végeredménye

 1. Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar: 6 pont  (9:2)
 2. Szent István Egyetem Gödöllő: 5 pont  (7:4)
 3. Kaposvári Egyetem: 4 pont  (5:8)
 4. Corvinus Egyetem Budapest: 3 pont  (2:9)
A férfi verseny végeredménye
 1. Széchenyi István Egyetem Győr: 5 pont  (7:3)
 2. Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar: 5 pont  (6:3)
 3. Debreceni Egyetem: 5 pont  (6:5)
 4. Kaposvári Egyetem: 3 pont  (1:9)

Újabb futsal siker

Újabb futsal siker

Ismét bizonyított a TFSE alakuló futsal szakosztálya.

A már korábban is komoly sikereket elérő futsalosaink ezúttal egy rangos egyetemi tornán diadalmaskodtak. Magabiztos játékkal utasították maguk mögé többek között a Nyíregyházi Főiskola, az ELTE, valamint a BME legjobbjait, hogy aztán a döntőben 3-1 arányban múlják felül a felvidéki Selye János Egyetem csapatát.

TFSE futsal (2012)

A bajnok csapat tagjai: Kovács Bálint, Hollauer Balázs, Dauner Kristóf, Marlok Róbert, Csák Gergő, Komoróczi Bálint és Szabó Zsolt

A torna legjobb kapusa: Benedek Péter (TF)

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!