;>
Archívum

2012. május

A Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíj felhívása

A Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíj felhívása

Nemzetközi színvonalú támogatást biztosító ösztöndíj rendszer épül ki a „Nemzeti Kiválóság Program - Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program” keretében. A programhoz kapcsolódóan a napokban jelentek meg az első ösztöndíj felhívások.

A Jedlik Ányos Doktorjelölt Ösztöndíj magyar állampolgárságú doktorjelölteknek nyújt 12 havi támogatást, akik aktív kutató tevékenységet végeznek bármely magyarországi felsőoktatási, akadémiai vagy nonprofit kutatóhelyen és a projekt végéig benyújtják disszertációjukat. A pályázati felhívás részletesen: http://www.wekerle.gov.hu/?kinek=1305&cikkid=10455&listabol=1

A Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj 45 év alatti magyar állampolgárságú oktató-kutatókat támogat 16 hónapon keresztül, akik 8 éven belül szerezték tudományos fokozatukat és aktívan vesznek részt valamely magyarországi kutatási, fejlesztési projektben. A pályázati felhívás részletesen: http://www.wekerle.gov.hu/?kinek=1305&cikkid=10454&listabol=1

Az ösztöndíjra pályázóknak vállalniuk kell, hogy az ösztöndíjas időszak alatt egy adott magyar felsőoktatási intézményben végzik, hasznosítják tudományos kutatásukat.

A kutatói életpálya minden szakaszában támogatást biztosító felhívásokra 2012. június 20-ig nyújthatók be pályázatok a kialakított elektronikus pályázatkezelő rendszerben. A következő ösztöndíj kiírások szeptembertől várhatók a mesterszakos és doktorandusz hallgatóknak, valamint a külföldről hazatérő magyar oktató-kutatói körnek.

Az Új Széchenyi Terv kiemelt céljaihoz igazodóan a TÁMOP 4.2.4 A/1 kiemelt projektet a foglalkoztathatóság fejlesztésére és a versenyképességi hátrányok felszámolására dolgozták ki. Általános cél az ország versenyképességének, innovációs teljesítményének és a társadalom megújulásának alapját képező emberi erőforrás minőségének fejlesztése. A tudományos tevékenység a társadalmi és gazdasági fejlődést elősegítő folyamat, ezért a szakpolitika alakítóinak és a tudomány művelőinek közös felelőssége a változó társadalmi és gazdasági igényeknek megfelelő tudással, kompetenciákkal és alkotóképességgel rendelkező oktatók, kutatók új nemzedékének támogatása, felkészítése a kutatói életpálya kihívásaira.

A magyar állam és az Európai Unió támogatásával, egymilliárd forintból megvalósuló kiemelt projekt egyben hozzájárul a hazai felsőoktatás fejlesztéséhez, a kimagasló oktatási, kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenység ösztönzéséhez. Pályázatokkal kapcsolatosan további információ a www.wekerle.gov.hu oldalon található.

Új Széchenyi Terv

Call for participation - Intensive Program (IP 2012)

Call for participation - Intensive Program (IP 2012)

The University of Oradea is organizing the next Intensive Program for 2012.

Date: 14 October 2012 – 26 October 2012

Deadline for application for students: 10 June 2012

Requirements of application for students:

 • MA in Physical Education and Coaching or Adapted PE
 • teaching practice
Documents required:
 • CV (Curriculum Vitae) (with your contact details)
 • Motivation letter (in English)
 • Certificate of English language exam
 • Copy of your ’index’ (printed from Neptun)
Please, submit your application to: Eszter Kercsmarics (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel:+36 1 487 9200/61116, +36 20 663 2962) Strategic and International Directorate. Eligible students will have to sit for an interview in English.

Participation is free for students. Food (breakfast, lunch and dinner), lodging, social activities, and study material will be provided.  You need to bring money for going out, drinks and some meals. Travel costs will be reimbursed on providing all documents (tickets and receipts) so please save them if you want your money back!

For more info please go to http://www.i3pe.com/

Mozgásművészet V. éves fokon

Mozgásművészet V. éves fokon

Frissítés: az eseményről készült felvételről ingyenes másolhat igényelhető a TF Videóstúdióban. Anyagszükséglet: 1 darab üres DVD-R lemez (DVD+R nem jó, csak a mínuszos!)

Az MA Testnevelő – Gyógytestnevelő Tanár Szak végzős évfolyama szeretettel meghívja Önt a 2012. május 22-én, kedden 12:30 órakor megrendezésre kerülő Évfolyam Tánc előadására. Helyszín: Semmelweis Egyetem TSK (TF) 1123. Alkotás u. 44 "E" terem.

Műsor

 • Wolfgang Amadeus Mozart: Egy kis éji zene - Gál Dóra (koreográfus), Szende Lilla, Benyó Szabolcs, Darabos Balázs, Hartmann János, Pintér Máté
 • Gioacchino Rossini: A tolvaj szarka - Lőrincz Anikó (koreográfus), Czigány Dóra, Gegesy Boglárka, Kállai Eszter, Kinde Orsolya, Nagy Gábor, Páncsics Bence
 • Edvard Grieg: Peer Gynt - Volák Adrienn (koreográfus), Lasetzky Krisztina Mária, Marton Eszter, Bényi Csaba, Erős Norbert, Farkas Krisztián, Wolf Károly
 • Modest Petrovich Mussorgsky: Egy kiállítás képei - Zoltay Fruzsina (koreográfus), Dús Jetta Viktória, Karácsonyi Júlia, Kaskötő Brigitta, Nagy Zsuzsanna, Petrik Dóra, Gyöngyösi Attila, Kerényi Gergő Károly, Plesó Tamás, Schneidhoffer Károly Gábor, Sontra Tamás, Tóth Máté Antal
 • Antonín Dvořak: Prágai keringő - Miátovics Krisztina (koreográfus), Deli Zsanett Ágnes, Gencsi Anita, Rusz Anetta, Bock Ádám, Beischlag Péter, Gózon Gábor, Lehoczky Árpád

“Volt egy tánc, volt egy tánc, Ilyen szépet csak filmekben látsz... Volt egy tánc, volt egy tánc, S néha elhitték, lesz folytatás...”

(Sztevanovity Dusan)

Atlétika sikerek

Atlétika sikerek

Nagy sikernek örülhettek atlétáink, hiszen idén összesen 7 arany, 13 ezüst és 9 bronzérmet gyűjtött be egyetemünk a veszprémi atlétikai MEFOB-on. Mi vettünk részt a legnagyobb hallgatói létszámmal és az egyetemek közötti pontversenyt is az egyetemünk hallgatói nyerték.

Ez volt az első komolyabb szabadtéri versenyük, és az igen jó szerepelésből az látszik, hogy kiválóan sikerült az alapozó időszak.

A női 100 méteres gátfutás (1. Farkas Györgyi, 2. Víld Olívia, 3. Éger Patrícia) és távolugrás (1. Farkas Györgyi, 2. Bogár Lilla, 3. Víld Olívia) helyezettjei:

TFSE atlétika (MEFOB 2012)TFSE atlétika (MEFOB 2012)

A győztes 4 x 100 méteres női váltó (Bogár Lilla, Kiss Gabriella, Varga Kriszta, Lohn Angéla):

TFSE atlétika (MEFOB 2012)

A 3. helyezett 4 x 100 méteres férfi váltó (Árpás Valentin, Bánhidi Bence, Magyar Gergely, Diós Bence):

TFSE atlétika (MEFOB 2012)

Minden érintettnek gratulálunk!

Pólusné Thiry Éva PhD házi vitája

Pólusné Thiry Éva PhD házi vitája

Tájékoztatunk minden érdeklődőt, hogy Pólusné Thiry Éva PhD hallgató házi vitájára 2012. június 5-én 12.30-kor, a Tanácsteremben kerül sor. A téma címe: Az extrém sport, mint a posztmodern magyar társadalom válasza a változásokra. Témavezető: Dr. Tibori Tímea, tudományos igazgató.
Christodoulides Efstathios PhD házi vitája

Christodoulides Efstathios PhD házi vitája

Tájékoztatunk minden érdeklődőt, hogy Christodoulides Efstathios PhD hallgató házi vitájára 2012. június 5-én 11.30-kor, a Tanácsteremben kerül sor. A téma címe: Changes in Physical Activity and Sporting Habbits Generations in Cyprus. Témavezető: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi, professzor emerita.
Sportmenedzsment, sportmarketing - előadás

Sportmenedzsment, sportmarketing - előadás

A Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Sportgazdasági Kutatóközpontja szeretettel várja Önt a TÁMOP-4.2.1/B-09/01/KMR-2010-0005 - A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége c. alprojekt előadására!

Meghívott vendégük Ridvan Ekmekci úr, a Pamukkale University professzora, aki "USA, Australia and Europe - Differencies in Sport Management and Marketing" címmel tart előadást 2012. május 31-én, csütörtökön 15 órakor a C417-es teremben (Budapesti Corvinus Egyetem új épülete, Közraktár u. 4-6.)

Kérjük, hogy részvételi szándékát Gábriel Zsuzsannának a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen jelezze május 30. (szerda) reggel 8.00 óráig!

Újabb birkózó sikerek az U23-as Magyar Bajnokságon

Újabb birkózó sikerek az U23-as Magyar Bajnokságon

Birkózás U23 Magyar Bajnokság (2012)

A B.-A.-Z. Megyei Birkózó Szövetség, valamint a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) a Miskolci Egyetem Körcsarnokában 2012. április 28-án rendezte meg az U23-as szabdfogású országos bajnokságot. A 23 éven aluliak szabadfogású egyéni országos bajnokságán hallgatóink szép eredményeket értek el.

 • Rögler: II. hely
 • Bányi: III. hely
 • Makkár: IV. hely
Gratulálunk!

fotó: Urbán Gergely

Meghívó a 42. Mozgásbiológiai Konferenciára

Meghívó a 42. Mozgásbiológiai Konferenciára

A Magyar Biológia Társaság Mozgás- és Viselkedés-biológiai Szakosztály, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF), a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) és a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Tudományos Bizottság Szomatikus-nevelési Albizottság hagyományai alapján hívja és várja mindazokat, akik kutatási eredményeiket szeretnék közreadni.

A konferencia témakörei:

 • a mozgás, mint az egészség-megőrzés fő tényezője, primer és szekunder prevenció,
 • a testmozgás szerepe a civilizációs betegségek megelőzésében,
 • mozgásrendszer összehasonlító biológiája,
 • a vegetatív működések pszichomotoros kontrollja,
 • a mozgásszervi rendellenességek epidemiológiája,
 • az óvodáskorú gyerekek, az általános és középiskolai tanulók, a felsőoktatás hallgatóinak biológiai fejlettsége,
 • az egészséges életre nevelés problematikája,
 • a sportpszichológiai és sportpedagógiai kutatások legújabb eredményei,
 • a motoros képességek vizsgálatának újszerű módszerei, adatfeldolgozási módjai és összefüggései pedagógiai, pszichológiai, szociológiai aspektusból,
 • a mérés-értékelés problematikája a testnevelésben és a sportban,
 • a tradicionális és divatos sportágak oktatási, edzésmódszertani, versenyfelkészítési problémái,
 • a sport gazdasági hátterének, helyzetének és fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata - sportmenedzsment,
 • a sportszakember-képzés változásainak tapasztalatai,
 • a mozgás terápiás jellegének hatásait elemző kutatási eredmények.
A konferenciára szeretettel hívjuk és várjuk a Kárpát-medence magyar társegyetemeinek, főiskoláinak szakembereit, a fiatal oktatókat, kutatókat, PhD hallgatókat is.

Reméljük, hogy meghívásunk sok szakember érdeklődését felkelti, akik a meghívás elfogadásával és kutatásaik közreadásával emelik a konferencia színvonalát, ezzel is gyarapítva a sporttudományos ismeretek tárházát.

A konferencia szervezői pályázatot nyújtottak be az előadások tanulmánykötet formájában történő megjelentetésére.

A konferencia időpontja: 2012. november 22-23. (csütörtök és péntek)

A konferencia helyszíne: Semmelweis Egyetem Budapest, Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Főépület, Dr. Hepp Ferenc terem (Díszterem)

Jelentkezési határidő: 2012. szeptember 30.

Kérjük, az előadások tartalmi összefoglalóját e-mailen küldjék el a jelentkezési határidőig, Dr. Hamar Pál címére: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A részvételi és szállás költségekről pontos információt a későbbiekben adhatunk.

A szervező bizottság nevében:

Dr. Donáth Tibor professzor emeritus, tiszteletbeli elnök Dr. Hamar Pál tanszékvezető egyetemi tanár, elnök Dr. Gombocz János egyetemi tanár, alelnök

GYGYOE-TF megállapodás

GYGYOE-TF megállapodás

Gyógytestnevelés a Gyermekekért Országos EgyesületA Gyógytestnevelés a Gyermekekért Országos Egyesület és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara együttműködési szerződése, partnerségi megállapodása az eredeti, április 14-ére kitűzött ünnepélyes aláírás elmaradása után a napokban megköttetett.

Dr. Tóth Miklós, a Kar dékánja és dr. Gunda András, az Egyesület elnöke az együttműködési megállapodásban foglaltak előnyeit kiemelve hangsúlyozták, hogy ez a partnerségi kapcsolat sohasem lesz formális, hiszen teljes az érdekazonosság, a testkultúra-, a gyógytestnevelő tanárképzés, a gyógytestnevelés társadalmi értékeinek szolgálata.

A megállapodás teljes szövege az egyesület honlapján a "Dokumentumok" oldalon megtalálható.

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!