;>
Archívum

2012. február

Diplomaosztó ünnepség fotói

Diplomaosztó ünnepség fotói

A 2012. február 17-én megtartott diplomaosztón készült fényképek válogatott anyaga megtekinthető az alábbi galériában.

[nggallery id=140]

Jubileumi diplomásokat keresünk!

Jubileumi diplomásokat keresünk!

Tisztelt egykori hallgatóink!

A TF az idei éveben is megrendezi az ünnepélyes jubileumi díszoklevél-átadó ünnepségét. Ezúton megkérünk minden kedves egykori volt TF-es diplomázott hallgatót, akik az idei évben jogosultak ezen jubileumi diploma valamelyikének (arany-, gyémánt-, vas- vagy rubindiploma) átvételére, legyenek szívesek írásban jelentkezni személyes adataik, elérhetőségük (cím és telefon), végzési évük és diplomájuk számának megadásával postai vagy elektronikus úton:

  • Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (Tanulmányi Osztály) 1123 Budapest, Alkotás u. 44.
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Az átadó ünnepség 2012. június 1-én, 11.00 órakor lesz, erről minden kedves jelentkezőnek értesítést fogunk küldeni. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy ezen díszoklevelek kiadásának legfontosabb feltétele az oklevél megszerzési évének megfelelősége, tehát kérjük csak az jelentkezzen, aki idén a végzéstől számított jubileumi időtartamot pontosan elérte!

Semmelweis Alumni programok

Semmelweis Alumni programok

Felhívjuk a figyelmet a Semmelweis Alumni márciusi programjaira.

Március 10-én a Budakeszi Vadasparkba szervez látogatást, s azt követően egy könnyű kirándulást Hűvösvölgybe. Találkozás 10 órakor a Széll Kálmán téren. Belépődíj 400 Ft/fő. Minden résztvevő ajándékot kap! Regisztráció a 266-7359 telefonszámon vagy ezen az oldalon. Bővebben az eseményről itt tájékozódhatnak.

Március 13-án lesz a Semmelweis Tavaszi Fesztivál Gálaműsora. Helyszín a NET (Nagyvárad tér 4.) Díszterme, a program 17 órakor kezdődik. Bővebben itt.

Birkózó sikerek

Birkózó sikerek

Kiválóan szerepeltek birkózóink az I. szabadfogású országos válogató versenyen.

Birkózóink a női szabadfogású válogató versenyen (2012.02.)

Éger Patrícia (II. hely), Dr. Fodor Tamás (edző), Ebenspanger Dóra (I. hely)

Birkózóink a férfi szabadfogású válogató versenyen (2012.02.)

Farkas Gábor (II. hely), Dr. Barna Tibor (edző), Rögler Gábor (III. hely), Makár Gábor (V. hely)

Gratulálunk a versenyzőknek, és edzőiknek!

Lovas szakemberek továbbképzése

Lovas szakemberek továbbképzése

Első alkalommal szervezett országos továbbképzést a Magyar Lovassport Szövetséggel együttműködésben a TF Lovaskultúra Szakcsoportja. A két napos eseményen több mint 150 lovasedző, lovasoktató, lovaskultúra oktató és érdeklődő vett részt. A továbbképzés alapvető célja volt az iskolai lovasoktatás egységes szemléletének kialakítása. Az első napon a felkért előadók a lovaglás oktatásának sportegészségügyi, pedagógiai, pszichológiai, oktatásmódszertani, sportélettani szempontjait ismertették. Az érdeklődők érdekes összehasonlítást hallhattak a magyarországi lovasedzők, lovastanárok hajdani és mai helyzetéről, feladatairól, aktuális problémáiról. A lovaskultúra tantárgynak az általános iskolai oktatásba bevezetése kormányzati cél, így fontos volt az általános iskolai lovaglás-oktatás lehetséges szakmai tervezetének, szükséges infrastruktúrájának megismerése is. Betekintést nyerhettek az érdeklődők a Magyar Pónilovas Klub Szövetség tevékenységébe is, e már évek óta kiválóan működő oktatási rendszerbe. Egyre több kisgyermek jelentkezik a póni klubokba lovagolni tanulni, és az óvodás korú kezdő lovasok e jól felépített oktatási rendszerben gyermek és ifjúsági versenyek sikeres versenyzőjévé is fejlődhetnek.

A második nap programjának helyszíne a Sóskúti Lovas- és Élménypark volt. Itt kaptak a továbbképzésen regisztrált résztvevők konkrét elméleti és gyakorlati képzést a lovaglás oktatásának alapjairól, a futószáras oktatásról. A két napos eseménysorozat moderátora Rózsa Edit hallgatónk volt, aki kiválóan megoldotta feladatát, aminek eredményeként a program a megfelelő időkorlátok betartásával zajlott.

Az esemény jelentőségét emelte a Lovassport Szövetség elnökségéből Szotyori Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakbizottság elnökének, Szebényi Dániel, a Lovassport Szövetség elnökségi tagjának, Tóthné Héczei Katalin, a Lovastorna Szakbizottság volt elnökének, és Kis Réka, a Reining Szakbizottság edzői megbízottjának jelenléte is.

Felkért előadóink voltak: dr. Osváth Péter sportorvos, Nagy Sándor sportpszichológus, dr. Gombocz János egyetemi tanár, Horányi Zsolt testnevelő tanár és szakedző, Kovács Eszter, a Magyar Póni Klub Szövetség titkára, Kövy András válogatott díjlovas edző, Komjáthy György díjlovas edző és lovaglótanár, dr. Faludi Judit, a Lovaskultúra Szakcsoport vezetője, és a Lovaskultúra Szakcsoport tanárai, Páska Ildikó és Zupán Péter.

Köszönetünket fejezzük ki a színvonalas, érdekes előadások előadóinak, a jól szervezett program felelőseinek értékes munkájukért. Hálásak vagyunk a Sóskúti Lovaspark szakembereinek, a Lovaskultúra oktató szakon tanuló hallgatóknak, a Kar oktatástechnikai szakembereinek értékes segítségéért.

Önkéntesség a sportban, 5. workshop

Önkéntesség a sportban, 5. workshop

2012. február 6-7-én került megrendezésre az Európai Unió finanszírozásával a Volunteering in Sport projekt ötödik workshopja Cipruson, Larnacában.

Karunkat a projektben a Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék két adjunktusa, dr. Onyestyák Nikoletta és dr. Géczi Gábor képviseli, akik ezúttal is aktívan segítették a workshop munkáját.

Az első munkanapon a résztvevők három előadást hallgattak meg, egyrészt a ciprusi sportszövetségek és sportklubok menedzsmentjéről, másrészt a ciprusi EU elnökség sport területét érintő prioritásokról, harmadrészt pedig a 27 EU tagállam „grassroots” sportjának finanszírozásáról készített felmérés eredményeiről. A munkanap során részletes megvitatásra került a projekt végső jelentésének (final report) tartalma és szerkezete is.

A második munkanapon a projekt következtetési, a projekthez kapcsolódó javaslatok és a projekt utóéletének, hatásainak megtárgyalására került sor kerekasztal megbeszélések keretében, majd az utolsó, brüsszeli záró szimpózium előkészítése volt a téma.

A „Volunteering in Sport” projekt utolsó állomása 2012 májusában Brüsszelben lesz, ahol az összes projekt-dokumentumot és a zárójelentést a munkacsoport az Európai Bizottság elé terjeszti, valamint bemutatja Flamand Sportirányító szervnek is.

Bővebb információ és képgaléria: http://www.volunteeringinsport.eu

Házi TDK eredmények

Házi TDK eredmények

Nagy érdeklődésnek örvendett a 2011/12-es tanév Házi TDK versenye, melyet 2012. február 13-án, hétfőn bonyolítottunk le, és amelyen közel 40 előadást mutattak be hallgatóink, négy szekcióban.

Velenczei Attila PhD disszertációjának védése

Velenczei Attila PhD disszertációjának védése

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy Velenczei Attila PhD hallgató disszertációjának védésére 2012. február 27-én 13 órakor kerül sor a Hepp Ferenc teremben (Főépület, I. em. 40.). Témájának címe: Társadalmi esélyegyenlőtlenség az utánpóltás korú sportolók körében az államilag finanszírozott programokban résztvevők esetében. Témavezetője: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi, professor emerita.
EHF-mesteredző képzés és liszenszadó-tanfolyam

EHF-mesteredző képzés és liszenszadó-tanfolyam

Elsőként Magyarországon indult EHF-mesteredző képzés és liszenszadó-tanfolyam

2012. február 6-án a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőközpontjának szervezésében Magyarországon is elindult az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) mesteredző-képzése, egyben liszenszadó-tanfolyama, a legmagasabb szintű oktatás kézilabda-szakedzők részére. Európában elsőként Magyarországon vehetnek részt a trénerek olyan képzésben, amely nem csak mesteredzői diplomát, hanem a kontinensen mindenhol érvényes működési liszenszet is ad a hallgatók részére.

A Magyar Sportok Házában rendezett ünnepélyes megnyitóval, valamint az első tanítási nappal kezdetét vette a nemzetközi szinten is legmagasabban jegyzett kézilabdaedző-oktatás, az Európai Kézilabda Szövetség mesteredző-képzése, amely Magyarországon a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőközpontjának szervezésében valósul meg. A megnyitón részt vett Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Mocsai Lajos, a magyar férfi-, Karl Erik Bøhn, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, dr. Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési- és Sporttudományi Karának dékánja, dr. Wolfgang Pollany, az Európai Kézilabda Szövetség Módszertani Bizottságának képzésekért felelős tagja, Marczinka Zoltán, a képzés magyarországi tanulmányi vezetője, valamint az induló EHF mesteredző-oktatás valamennyi hallgatója.

A képzés elindulásával immár a magyar kézilabdázás is csatlakozott a legmagasabb szintű kézilabdaedző-oktatáshoz. Az EHF mesteredző-képzését elvégzett szakemberek a világon bárhol vállalhatnak munkát.

- Nagy örömömre szolgál, hogy Magyarország kézilabdás hagyományaihoz és eredményességéhez illően a Magyar Kézilabda Szövetség szervezésében immár hazánkban is elindult a legmagasabb szintű edzőképzés - hangsúlyozta az EHF-mesteredző képzés megnyitóján Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. - A kézilabdázás azon kevés labdajátékok egyike, amelyben a magyar szakemberek külföldön, a világ élmezőnyéhez tartozó csapatoknál is keresettek. Ha a jelenlegi hét magyar EHF-mesteredzőhöz a most induló képzés 26 hallgatója is csatlakozik, akkor az európai elitbe tartozó férfiválogatottunk, az európai kupákban jól szereplő klubcsapataink mellett remélhetőleg edzőink is bizonyíthatják: bárhol megállják a helyüket.

Marczinka Zoltán, a képzés magyarországi tanulmányi vezetője köszönetét fejezte ki az oktatást felkaroló Magyar Kézilabda Szövetségnek, valamint a Semmelweis Tudományegyetemnek. - Mindig is egyetemi szintű képzésben gondolkodtunk, éppen ezért élve a lehetőséggel, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség saját szervezésben indíthatjuk el a képzést, természetesen erősen támaszkodunk az egyetemi háttérre.

Dr. Wolfgang Pollany, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) Módszertani Bizottságának képzésekért felelős tagja az EHF mesteredző-programjáról elmondta, hogy a magyarországi képzés történelmi pillanat a kézilabdázásban, hiszen először indul olyan oktatás bármelyik EHF-tagországban, amely EHF-mesteredzői diplomát, valamint működési liszenszet egyaránt ad a végzett hallgatóknak. A működési liszensz két évre érvényes, majd újabb két-két évvel meghosszabbítható továbbképzések révén.

A megnyitó-ünnepség lezárásaként Vetési Iván és dr. Tóth Miklós aláírták a Magyar Kézilabda Szövetség és a Semmelweis Tudományegyetem közötti keretszerződést a képzés alatti együttműködésről. A megállapodás kapcsán dr. Tóth Miklós elmondta, hogy a keretszerződés voltaképpen olyan, mint egy eljegyzés, és reményét fejezte ki, hogy a felek közösen olyan tartalommal fogják feltölteni, hogy az edzőképzés révén boldog és eredményes lesz az MKSZ és az egyetem „házassága”.

Az induló magyarországi EHF-mesteredző-képzés hallgatói: Bakó Botond, Danyi Gábor, Farkas Attila, Gódor Mihály, Golovin Vladimir, Gulyás István, Györfi János, Imre Vilmos, Juhász István, Konkoly Csaba, Kun Attila, Marczinka Zoltán, Mátéfi Eszter, Mihály Attila, Molnár András, Nagy Károly, Neukum Tamás, dr. Ökrös Csaba, Papp György, Rapatyi Tamás, Róth Kálmán, Szabó Edina, Szabó Lászlóné, Sótonyi László, Varga József, dr. Woth Péter.

További információ:

Marczinka Zoltán sportigazgató Magyar Kézilabda Szövetség Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel.: (1) 460-6820

Az EHF-mesteredző képzés háttere

1999-ben az Európai kézilabda Szövetség (EHF) az edzőképzés fejlesztése és egységesítése, valamint új képzési struktúra és az ehhez kapcsolódó licenc-szisztéma érdekében módszertani bizottságot hozott létre. A nyolc alapító ország – köztük Magyarország – részvételével megalakult RINCK Konvenció kialakította az ötszintes edzőképzési struktúrát, mely általános alapelvek betartása mellett biztosítja, a tagállamok közötti átjárhatóságot és az egységes oktatási tematikát.

2010-ben az EHF az eddigi ötszintes edzőképzési struktúráját az EU által elfogadott, négyszintes képzésre alakította át (Nemzeti I, II, III, EHF Mesteredző). A piramis felépítésű rendszer legfelső szintje, csúcsa az EHF mesteredző-képzés, amely a kézilabda szakedzői képesítéssel és jelentős gyakorlattal rendelkező edzők részére biztosít továbbképzési lehetőséget.

2010-re a RINCK Konvencióban résztvevő országok száma 20-ra bővült, és a szám folyamatosan emelkedik. Az európai munkaügyi előírásokat követve az EHF, tervei szerint 2012-től bevezeti az egységes európai licenc-rendszert. Ennek életbe lépése után az EHF által szervezett mérkőzéseken (felnőtt és utánpótlás Eb-selejtezők és Európa-bajnokságok, európai kupamérkőzések, stb.) csak EHF mesteredző-képesítéssel végezhetnek edzői munkát.

Ahhoz, hogy a magyarországi szakemberek meg tudjanak felelni az EHF követelményeinek, valamint biztosított legyen a szakedzők posztgraduális továbbképzési lehetősége, a Magyar Kézilabda Szövetség is elindította a legmagasabb szintű európai edzőképzést.

Magyarország 2001 óta hét EHF Mesteredzővel (Hajdu János, Kovács László, Kovács Péter, Mocsai Lajos, Németh András, Skaliczki László, Zsiga Gyula) rendelkezik, a 2012 elején indult képzés végén azonban szinte a magyar edzői kar teljes elitje megszerezheti a legmagasabb fokozatot.

A hallgatók a képzés során az általános sporttudományi tantárgyak mellett kézilabda-specifikus tudományok körében is magas óraszámban kapnak elméleti és gyakorlati képzést. Az oktatást az EHF előírásai szerinti, tudományos fokozattal rendelkező, kiemelkedő tudású hazai és nemzetközi szaktekintélyek (a Semmelweis Tudományegyetem Testnevelési- és Sporttudományi Karának felkért tanárai, magyar EHF Kézilabda Mesteredzők, illetve EHF által delegált előadók) végzik. A hallgatók az évközi számonkéréseket követően szakmai nyelvvizsgát tesznek, szakdolgozatot nyújtanak be, majd a záróvizsga keretében megvédik diploma-dolgozatukat, illetve számot adnak a képzés ideje alatt szerzett tudásukról. Sikeres vizsga esetén az MKSZ felterjeszti a hallgatót az Európai Kézilabda Mesteredzői címre, melyről a bizonyítványt az EHF állítja ki.

A Házi TDK programja

A Házi TDK programja

Tisztelt Hallgatók!

A 2012. február 13-án hétfőn rendezzük a 2011/12-es tanév Házi TDK-ját. A rendezvényre az előadások anyagát reggel 8:00-8:30 között lehet feltölteni és kipróbálni. Szakembereink csak ebben az időpontban tudnak segíteni bármely technikai probléma esetén.

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!