;>
Archívum

2011. szeptember

Beszámoló az Interski Kongresszusról

Beszámoló az Interski Kongresszusról

A csoportos síelés lélegzetelállító filmjeleneteit vetítjük 2011. október 4-én, kedden 18,00 és 20,00 óra között a TF Aulában (Bp. XII. Alkotás utca 44.), ahol a síoktatók olimpiájának is nevezett Interski Kongresszus beszámolójára kerül sor, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének és a TF Felnőttképzési Csoportjának a szervezésében.

Beszámoló az Interski Kongresszusról

A síoktató képzés hallgatói mellett minden érdeklődő pozitív motivációt kap a következő havas idényre a kiemelkedő sikert elkönyvelő magyar csapat tagjaitól.

A belépés ingyenes.

(fotó: Dosek Ágoston)

Koltai Erika PhD disszertáció védése

Koltai Erika PhD disszertáció védése

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy Koltai Erika PhD hallgató 2011. október 12-én 15 órakor védi meg disszertációját a Hepp Ferenc teremben. A téma címe: Az IGF-1 és a rendszeres testedzés hatása az öregedés molekuláris folyamataira: a sirtuinok szerepe. Témavezetője: prof. Dr. Radák Zsolt.
A XXI. század sportjának pestise?

A XXI. század sportjának pestise?

Szeptember 27-én az MTVA székháza nagyszabású konferenciának adott otthont. A Magyar Sportújságírók Szövetsége szervezésében nemzetközi szimpóziumot rendeztek Bundák, bűnbandák, illegális fogadások, avagy felütötte a fejét a XXI. század sportjának pestise? címmel.

MSUSZ szimpózium (2011. szeptember 27.)

A százhúsz fős hallgatóság a témában jártas szakemberek előadásait hallgathatta meg. Elsőként Andre Noel Chader, a Finn Lottószövetség elnökének tanácsadója tartott előadást a finn helyzetről nemzetközi kitekintéssel. Mint mondta, a sportüzlet és az internethasználat exponenciális növekedésének köszönhető a kettő mind szorosabb összefonódása és az illegális internetes sportfogadások elszaporodása. A finn megoldás, az állam megfelelő szabályozása jó példaként szolgálhat a többi országnak is.

Andre Noel Chader-t dr. Szentpétery Kálmán követte, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója. Ő csupán saját előadása erejéig maradhatott, hiszen épp előző nap tárgyalta a parlament a szerencsejátékokkal foglalkozó törvényt, és ezzel érthető módon rengeteg teendője akadt. Mivel a törvénynek egyelőre csak a tervezete ismert, nehéz volt a legaktuálisabb magyarországi helyzetről nyilatkoznia. Mindenesetre azt leszögezte, hogy felelős szervezéssel, jó nemzeti szerencsejáték-stratégiával – jelenleg ilyen nincs hazánkban – megfelelő mederben lehetne tartani a fogadásokat. Az előadása után elhangzott kérdéseket megválaszolta, majd el is köszönt a hallgatóságtól, hiszen az új törvénnyel kapcsolatban számos feladat várt rá.

Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség elnöke a média kiemelt fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen a nyilvánosság az illegalitás ellensége. Így hangsúlyozta, hogy a leleplezett illegális operátorokat igenis nevesíteni kell, a médiának pedig kötelessége beszámolni ezekről az eseményekről.

Antonio Costanzo, az ESSA (Európai Sportbiztonsági Szövetség) tanácstagja négypillérű megoldást javasolt a problémára: a RECS (Szabályozás-Ektatás-Ellenőrzés-Szankcionálás) stratégiával szerinte visszaszoríthatók lennének az illegális fogadások.

Németh Iván, a Remote Gambling Association magyarországi képviselője az online operátorok ernyőszervezetének nevében tartott előadást. Ő az állami Szerencsejáték Zrt.-vel szemben éppen a másik oldalt, a nem állami társaságokat képviseli. Így egészen biztosan ellenkező véleményen lesz majd dr. Szentpétery úrral az új törvénnyel kapcsolatban, azonban ő is a jó szabályozás fontosságát hangsúlyozta.

Czene Attila sportért felelős államtitkár sportolóhoz méltó pontossággal érkezett a konferenciára: a szervezők végig nagyon precízen betartották az előzetesen kiosztott program időrendjét, és államtitkár úr is ehhez tartotta magát. 12:50-kor esedékes előadására 12:47 perckor érkezett meg. Elnézést kért, amiért nem tudott jelen lenni a szimpózium többi előadásán, de a másnapi kormányülés előkészítésével akadt tennivalója. Czene államtitkár úr a magyar EU-elnökség témát érintő eredményét is ismertette, miszerint a májusban kiadott Sport Munkaterv külön témaként kezeli a bundázás elleni küzdelmet. Mint mondta, az EU-ban vita folyik arról a tagállamok között, hogy szükséges-e közös szabályozás. A magyar után a lengyel elnökség viszi tovább a kérdés megtárgyalását, és mint mondta, közös uniós állásfoglalás várható hamarosan a kérdésben.

Nagyon izgalmas volt látni, hogy a kérdést hányféle irányból közelítették meg az előadók szakterületüknek megfelelően. Dobor Dezső, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség tanácstagja, illetve zárszavában Pajor-Gyulai László, a magyar szövetség elnöke is megköszönte a nívós előadásokat, és arra buzdította az újságírókat, a maguk módján ők is szálljanak be a törvénytelen fogadások és a bunda elleni harcba.

fotó: Szabó Miklós, Nemzeti Sport Online

SportTudás Egyeteme videókonferencia

SportTudás Egyeteme videókonferencia

Tájékoztatjuk az érdeklődőket a SportTudás Egyeteme országos sportszakember továbbképzési videokonferencia következő programjáról.

Időpont: 2011. szeptember 28. (szerda) 10.00 – 13.00

Téma: Hazai sportgyakorlatba beépítendő sporttudományos eredmények, vívmányok

Megcélzott közönség: sporttudósok, sportorvosok, edzők, testnevelők, sportolók, felsőoktatásban dolgozó oktatók, hallgatók, sportszakemberek

Együttműködő partnerek, helyszínek:

 • Pécsi Tudományegyetem Emberi Erőforrás Kar, Pécs, Szántó Kovács János utca 1/B.
 • Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár, Szeged, Ady tér 10. fsz.
 • Eszterházy Károly Főiskola, 3300. Eger, Leányka u. 4., C épület, fsz.011, TTK Kari Tárgyaló
 • Nyíregyházi Főiskola Testnevelés és Sporttudományi Intézet, Nyíregyháza Sóstói u 31./ B.,  1. szemináriumi terem
 • Nyugat-Magyarországi Egyetem, Apáczai Csere János Kar, 9022 Győr, Liszt Ferenc utca 42., Tanácsterem
 • ELTE PPK, Budapest Kazinczy utca 23-27., kari tanácsterem
 • Semmelweis Egyetem TSK (TF), Budapest Alkotás u. 44., Régi épület I. em., Tanácsterem
 • Nyugat – Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Informatikai Labor, Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. B. épület fsz. III.
Program:
 • 10.00 Videokonferencia megnyitása - Nemzeti Sportszövetség – Eger - Nyíregyháza
 • 10.10 Köszöntő - Györfi János stratégiai főtanácsadó, Nemzeti Sportszövetség
 • 10.15 A sporttudomány fejlesztésének stratégiai fontossága. Innovatív szellemiség a sportban – Sporttudomány és sportgyakorlat - Györfi János stratégiai főtanácsadó, Nemzeti Sportszövetség
 • 10.30 Kérdések, hozzászólások
 • 10.45 Rövid távú alkalmazkodás az atlétikai sprint számok verseny bemelegítése során - Dr. Béres Sándor Ph.D. egyetemi docens (EKF Sporttudományi Intézet)
 • 11.00   Kérdések, hozzászólások
 • 11.15  A motoros képességek fejlesztésének új lehetőségei a szabadidő- és élsportban - Dr. Pucsok József, Ph.D., főiskolai docens (Nyíregyházi Főiskola)
 • 11.30 Kérdések, hozzászólások
 • 11.45 Innovációs kutatási technológiák a sportgyakorlat támogatására - Dr. Bánhidi Miklós Ph.D. tanszékvezető, főiskolai tanár, Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Kar
 • 12.00 Kérdések, hozzászólások
 • 12.15 Sporttudományi kutatási eredmények eladhatósága a nemzetközi piacon - Dr. Tihanyi József egyetemi tanár, az MTA doktora, Semmelweis Egyetem TSK
 • 12.30  Kérdések, hozzászólások
 • 13.00 Konferencia zárása – Györfi János stratégiai főtanácsadó, Nemzeti Sportszövetség

Szimpózium meghívó

Szimpózium meghívó

A Magyar Sportújságíró Szövetség elnöksége tisztelettel meghív minden érdeklődőt a szövetség által szervezett nemzetközi szimpóziumra, melynek címe: Bundák, bűnbandák, illegális fogadások avagy felütötte a fejét a XXI. század sportjának pestise?

Időpont: 2011. szeptember 27. 9.45

Helyszín: MTVA székház, Budapest III. ker. Kunigunda útja 64.

A székházba való gyors és zökkenőmentes beléptetése érdekében kérjük, hogy részvételi szándékát szeptember 23-án 14.00 óráig itt legyen szíves jelezni: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A rendezvény programja:

 • 10.00 Köszöntő - Pajor-Gyulai László, az MSUSZ elnöke
 • 10.05 Üdvözlő beszéd - Szabó László MTVA kommunikációs igazgató
 • 10.10 Bevezető előadás - Bánki Erik, a Parlament Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke
 • 10.20 Bundabotrányok szerte a világban - Risto Nieminen, a World Lottery Association elnöke -> Kérdések és válaszok
 • 10.50 dr. Szentpétery Kálmán - a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója -> Kérdések és válaszok
 • 11.20 A media komplex felelőssége az illegális fogadások kérdéskörének kezelésében - Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) elnöke -> Kérdések és válaszok
 • 11.50 Megelőzhető-e a baj? - Antonio Costanzo, az ESSA (European Sport Security Association) tanácstagja -> Kérdések és válaszok
 • 12.20 A fogadások hatása a világunkra - Németh Iván, az RGA magyarországi képviselője -> Kérdések és válaszok
 • 12.50 Európai lépések a sport tisztasága érdekében - Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára -> Kérdések és válaszok
 • 13.30 ebéd
 • 14.30 a rendezvény zárása
További információk: www.msusz.hu (az esemény élőben lesz követhető az oldalon)

Sportolók köszöntése

Sportolók köszöntése

Dr. Tóth Miklós dékán úr kezdeményezésére szeptember 20-án a XXVI. Nyári Universiaden szerepelt sportolókat köszöntöttük a TF Aulájában. Az ünnepelteken kívül a rendezvényen tiszteletét tette számos felsőoktatási intézmény vezetője és sportvezetők is.

A XXVI. Nyári Universiade sikeres sportolói

Prof. Dr. Szél Ágostonnak, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettesének megnyitó szavai után Dr. Sárközy Tamás, a Magyar Főiskolai és Egyetemi Sportszövetség elnöke mondott élménybeszámolóval egybekötött értékelő beszédet. Ezt követte az érmesek díjazása: Dr. Tóth Miklós és Dr. Vincze Pál delegációvezető emlékplakettet adott át a csapat legsikeresebb tagjainak, köztük Cseh Lászlónak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatójának, aki három aranyérmével oroszlánrészt vállalt a magyar éremtermésből. 5 első, 2 második és 4 harmadik helyünkkel az éremtáblázat 16. helyén végeztünk. Sárközy Tamás beszámolója alapján ilyen jól 15 éve nem szerepelt magyar delegáció az egyetemisták és főiskolások legnagyobb megmérettetésén.

A díjak átadását egy pár perces filmvetítés követte, mely segítségével a hallgatóság ízelítőt kaphatott a sencseni hangulatból. Ezt Dr. Tóth Miklós dékán úr záró szavai követték, mely után az atlétika csarnokban folytatódott az ünneplés némi inni- és ennivaló kíséretében.

[flv:http://tf.hu/wp-content/uploads/2011/10/universiade_2011.flv 550 309]

Fotógaléria

[nggallery id=127]

Önkéntesség a sportban

Önkéntesség a sportban

2011. szeptember 13-14-én megrendezésre került az Európai Unió finanszírozásával a Volunteering in Sport projekt harmadik workshopja Wales Cardiff városában.

Karunkat a projektben a Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék két oktatója, dr. Onyestyák Nikoletta és dr. Géczi Gábor képviseli, akik ezúttal is aktívan segítették a workshop munkáját.

Az első mukanapon öt helyi sportszervezet előadását követően a belga, ciprusi, finn, görög, német, szlovák, wales-i és magyar sportszervezetek képviselői a sportegyesületi, sportklubi struktúrák és a sport végrehajtó szervezetek finanszírozása témakörben tartottak kerekasztal megbeszéléseket. A második munkanap fő témája az önkéntesek toborzása és irányítása volt.

Az együttműködés következő állomásai novemberben Brandenburg, februárban Ciprus, majd a projekt lezárására májusban kerül sor Brüsszelben, ahol a projekt zárójelentése az Európai Bizottság elé lesz terjesztve.

Bővebb információ és képgaléria: http://www.volunteeringinsport.eu

Edvy László témaismertetése

Edvy László témaismertetése

Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy Edvy László 2011. szeptember 27-én 15 órakor ismerteti kutatási témáját a főépületi Tanácsteremben. A téma címe: A Pannon Egyetemen tanuló hallgatók fizikai aktivitását a kreatológia szemléletmódjával megalapozó egészségtudat fejlesztése. Témavezető: Dr. Gombocz János, egyetemi tanár.
Kiszela Kinga témaismertetése

Kiszela Kinga témaismertetése

Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy Kiszela Kinga 2011. szeptember 27-én 15 órakor ismerteti kutatási témáját a főépületi Tanácsteremben. A téma címe: Egy intervenciós program hatása nagycsoportos óvodások tanulási- és motoros képességeire az iskolaérettség tükrében. Témavezető: Dr. Bognár József, egyetemi docens.
Kulifai Tamás és Kasza Róbert világbajnokok!

Kulifai Tamás és Kasza Róbert világbajnokok!

Kulifai Tamás (büszkeségeink)Kulifai Tamás a BSc rekreáció levelező szak III. évfolyamának hallgatója az augusztusban, Szegeden rendezett Kajak-kenu Világbajnokság kajak kettes 500 méteres számában szenzációs és váratlan sikerként nyert világbajnoki aranyat társával, Tóth Dáviddal. (fotó: Az elnökség tudósítói)

Kasza Róbert öttusázó, a TF rekreáció mesterképzésének másodéves hallgatója a Moszkvában megrendezett öttusa világbajnokságon a magyar váltó befutó tagjaként aranyérmet, míg a hagyományos versenyen csapatban ezüstérmet szerzett.

Kasza Róbert (büszkeségeink)Világbajnoki sikerei előtt július 9-én ő volt az első európai és magyar versenyző, aki a Londoni Olimpiára kvótát szerzett, éppen a Londonban megrendezett világkupa viadalon. Mindez csak napokkal az után történt, hogy a „Természeti rekreáció- gyalogos turizmus” tárgy 3 napos kötelezettségeit Badacsonyban teljesítette évfolyamtársaival. (fotó: Magyar Öttusa Szövetség)

Büszkék vagyunk rájuk, mert azt példázzák, hogy az élsportban és a tanulmányi kötelezettségekben egyaránt lehet magas színvonalon teljesíteni.

Gratulálunk sikerükhöz és TF-es helytállásukhoz egyaránt!

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!