;>
Archívum

2010. március

A MOVILISE projekt

A MOVILISE projekt

Sportolók mobilitásának és szakképzettségének növelése innovatív angol nyelvtanfolyammal

A magyarok háromnegyede csak az anyanyelvén tud megszólalni, miközben az uniós állampolgároknak csaknem kétharmada beszél valamilyen idegen nyelvet (forrás: Eurostat).

A Nemzeti Sportszövetség különösen fontosnak tartja a sportszektorban résztvevők (sportolók, edzők, bírók, adminisztrációs dolgozók, egyetemisták, stb.) idegen nyelvi képzését, nyelvtudás szintjének emelését, hiszen napjaink jogos követelménye legalább egy idegen nyelv ismerete. Ezért az NSSZ partnereivel együttműködve részt vesz a MOVILISE online angol nyelvi képzés EU-s programban.

Ez a program a Leonardo da Vinci innováció transzfer projektje, amelyet az Isztambuli Fővárosi Önkormányzat Ifjúsági és Sport Igazgatósága dolgozott ki. A MOVILISE célja a sportolók számára használható szakmai angol nyelvtanító modulok és más online módszerek kidolgozása. A 18 hónapig tartó projekt a sportolók, edzők, játékvezetők és bírók mobilitásának növelését és nyelvtudásának erősítését kívánja elérni. A Leonardo da Vinci (LdV) program az Európai Bizottság által indított „Egész életen át tartó tanulás” program része.

A program első lépéseként kérjük, töltse ki, illetve töltesse ki a versenyzőkkel, edzőkkel, bírókkal, adminisztrációs munkatársakkal az alábbi linken található kérdőívet!

http://movilise.eu/survey/data/3?setlang=hu

A projekt partnerei:

ISZTAMBUL FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZATÁNAK IFJÚSÁGI ÉS SPORT IGAZGATÓSÁGA (projektvezető) Isztambul, Törökország, http://www.ibb.gov.tr

BRAILCOM, O.P.S. (partner) Prága, Cseh Köztársaság, http://www.brailcom.cz

NEMZETI SPORTSZÖVETSÉG (partner) Budapest, Magyarország, http://www.nssz.hu

SPORT ÉS IFJÚSÁGI MINISZTÉRIUM ISZTAMBULI IGAZGATÓSÁGA (partner) Isztambul, Törökország, http://www.istanbul-gsim.gov.tr

MARMARA EGYETEM TESTNEVELÉSI ÉS SPORT KARA (partner) Isztambul, Törökország, http://www.besyo.marmara.edu.tr

Diplomaosztó (fotók)

Diplomaosztó (fotók)

A 2010. március 5-i diplomaosztón készült fényképek megtekinthetőek a galériában.
Babaúszó szakmai továbbképzés

Babaúszó szakmai továbbképzés

A TF Felnőttképzési Csoportja 70 órás babaúszó szakmai továbbképzést indít 2010. májusában. Részletes tájékoztató, és jelentkezési lap a Felnőttképzési Csoport oldalán.
Természetjáró tábor

Természetjáró tábor

Program a Testnevelő tanár - edző BSc szak I. évfolyama, és a választható tantárgyként bejelentkezett levelező tagozatosok számára a természetjáró tábor tematikájának feldolgozásához.

Részletek a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék oldalán.

Jó tanuló - jó sportoló

Jó tanuló - jó sportoló

A Semmelweis Egyetem március 15-i ünnepségén a megemlékezés mellett sorra került az arra érdemes dolgozók és hallgatók elismerése is. A Testnevelési Egyetem diákjai a jó tanuló-jó sportoló pályázat keretein belül értek el kimagasló eredményeket. Az 5-5 női és férfi díjazott közül 4-4 tanuló a TF hallgatója. A nők versenyében elismerésben részesült Marton Orsolya, Márkus Emese, Cholnoky Sára és Sákovics Virág. A férfiak versenyében sikeresen pályázott Kámán Bálint, Árva Mátyás, Döbörhegyi Balázs és Matlák János.

Alig több, mint egy héttel később az Uránia Filmszínházban átadták a Magyar Köztársaság jó tanulója-jó sportolója 2008/2009 díjakat. A kitüntető címet négy TF-es diák vehette át Hiller István oktatási- és kultúrális minisztertől. A díjazottak: Turcsányi Krisztina, Árva Mátyás, Döbörhegyi Balázs és Kámán Bálint.

A Magyar Köztársaság jó tanulója-jó sportolója 2008/2009

A képen balról jobbra: Döbörhegyi, Turcsányi, Kámán, Árva.

forrás: Kámán Bálint

Országos Szakmai Tanácskozás

Országos Szakmai Tanácskozás

Meghívó

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Felnőttképzési Csoport az ÖM Sport Szakállamtitkárság felkérésére Országos Szakmai Tanácskozást szervez a sportszakmai képzésszervezők, sportszakmai vizsgaszervezők, vizsgaelnökök és sportszakmai szakértők számára.

A tanácsokozás ideje: 2010. április 16. (péntek)

A tanácskozás helye: TF főépület, I. emelet, Díszterem (1123 Budapest, Alkotás u. 44.)

A tanácskozás  célja:

 • A résztvevők tájékoztatása a szakképzés és a hazai sportélet időszerű kérdéseiről.
 • A szakmai közvélemény tájékoztatása az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő sportszakmai képesítések szerkezete és tartalma felülvizsgálatának állásáról (koncepció, szakképesítések, modulok), lehetőség biztosítása ezek véleményezésére.

Program

 • 09.15–10.00 Regisztráció
 • 10.00–10.15 Köszöntő, programismertetés (dr. Bognár József egyetemi docens, a TF dékánhelyettese és dr. Fazekas Attila ÖM főosztályvezető)
 • 10.15–10.35 Sportéletünk aktuális kérdései, különös tekintettel a jogi szabályozásra. Előadó: dr. Fazekas Attila főosztályvezető (ÖM)
 • 10.35-11.05 A magyar szakképzés időszerű kérdései (tervek, fejlesztési irányok). Előadó: Soós László szakmai tanácsadó (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
 • 11.05-11.35 Konzultáció az elhangzott előadásokról
 • 11.35-12.10 Az OKJ-ban szereplő sportszakmai képesítések szerkezete és tartalma felülvizsgálatának tapasztalatai, javaslat a módosításokra. Előadó dr. Ábrahám Júlia igazgató, a felülvizsgálattal az NSZFI által megbízott munkacsoport vezetője
 • 12.10-13.00 Ebédszünet
 • 13.00-13.10 A vízi szabadidős sportoktató szakképesítés tervezetének ismertetése (kompetenciák, témakörök). Előadó: Schmidt Gábor főtitkár (Magyar Kajak-kenu Szövetség)
 • 13.10-13.20 A selfness, mint egészségtrend az aktualitások és a lehetőségek tükrében. Előadó: Fehér Pálma Virág klinikai és tanácsadó szakpszichológus, szomatoterapeuta (Magyar Szomato-Pszichoterápiás Egyesület)
 • 13.20-14.00 Hozzászólások, észrevételek az elhangzott előadásokhoz.
 • 14.00-14.15 A tanácskozás zárása.
A tanácskozásra minden érdeklődőt szeretettel várunk! A részvétel ingyenes.

A szervezők munkájának elősegítése érdekében kérjük, hogy a részvételi szándékot legkésőbb 2010. április 09-ig szíveskedjenek megküldeni Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy a következő telefonszámon: 06/1/487-9286 (dr. Metzingné Király Zsuzsa).

Dr. Berkes Péter a futball-szponzorációs piacról

Dr. Berkes Péter a futball-szponzorációs piacról

Dr. Berkes Péter, a Semmelweis Egyetem Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszékének adjunktusa az európai futball szponzorációs piacát vizsgálta. Melyek az európai labdarúgás legismertebb szponzormárkái? Mennyit ér a Bayern München mezfelülete? A Carlsberg miért előzi meg az európai futball szponzorációs piacán a Heinekent? Vajon melyik ismert gárda adta még el a Barcelonához hasonló módon non-profit szervezetnek a mezfeleületen való megjelenés jogát? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adja meg a választ az írás.

A cikk itt érhető el.

Dr. Petrekanits Máté kitüntetése

Dr. Petrekanits Máté kitüntetése

Dr. Petrekanits Mátét, a Sporttudományi Kutató Intézet munkatársát a Nemzeti Sportszövetség a "A sportolók egészségéért" kitüntetéssel jutalmazta.

Eredményes, önzetlen tevékenységéhez szívből gratulálunk, és jó egészséget kívánunk!

Bővebben a Nemzeti Sportszövetség oldalán.

Prof. Dr. Radák Zsolt tudományos dékánhelyettes

Sportjogi előadás

Sportjogi előadás

A SPORTJUS Magyar Sportjogász Társaság szeretettel meghívja Önt 2010. március 20.-án szombaton 10 órától, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának Kistanácstermében tartandó sportjogi előadásra.

Előadó: Dimitrios P. Panagiotopoulos az IASL elnöke, a görög Legfelsőbb Bíróság tagja, az Athéni Egyetem professzora

Az előadás témái:

 • Lex Sportiva elmélete
 • A nemzetközi sportjogi bíráskodás
Az előadás nyelve: görög - magyar (szinkrontolmácsolással)

Házi pályázat tudományos munkákra

Házi pályázat tudományos munkákra

Örömmel értesítek minden 35 év alatti kedves tanár kollégát és minden kedves TF hallgatót arról, hogy ismételten be lehet nyújtani tudományos témájú pályázati munkát, melyek közül a legjobbakat pénzjutalomban részesítünk.

 • A tanárok által elnyerhető díj: 50.000.- Ft
 • A hallgatók által elnyerhető díj: 30.000.- Ft
Beadási határidő: 2010. április 30.

Remélem az idén is sokan kedvet kapnak erre a kihívásra és élnek majd a lehetőséggel.

Sok sikert kívánok!

Budapest, 2010. március 17.

Dr. Radák Zsolt sk. dékánhelyettes

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!