;>
Archívum

2009. november

Dr. Berkes Péter a Gazdasági Rádiónak nyilatkozott

Dr. Berkes Péter a Gazdasági Rádiónak nyilatkozott

Dr. Berkes Péter, marketing- és reklámszakemberrel, a Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék adjunktusával a Gazdasági Rádió készített interjút. A nyilatkozat apropóját az európai labdarúgásban napvilágot látott bundabotrány adta. Az illegális fogadások jelentős preztízsveszteséget okozhatnak az egész sportágnak.

A hanganyag itt hallgatható meg.

A TFSE a Hegyvidék TV-ben

A TFSE a Hegyvidék TV-ben

2009. november 25-én Dr. Hamar Pál, a TFSE elnöke, és Németh Lajos, a Felügyelő Bizottság elnöke az egyesület közelmúltban megtartott Közgyűlése kapcsán interjút adott a Hegyvidék TV-ben.
A Magyar Paralimpiai Bizottság nemzetközi szakmai konferenciája

A Magyar Paralimpiai Bizottság nemzetközi szakmai konferenciája

Óriási tekintélynek és elismertségnek örvendő hazai sportvezetők, szakemberek fogadták el a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) meghívását a pénteken és szombaton (november 27-én és 28-án) megrendezésre kerülő kétnapos nemzetközi szakmai konferenciára, melynek címe: A fogyatékkal élők versenysport lehetőségei és hatása a társadalmi integrációra.

Pénteken a Magyar Sport Házában az MPB közgyűlését követően, Dr. Farkas Péter, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporrtudományi Karának adjunktusa, Dr. Török Ferenc, a Nemzeti Sporttanács (NST) gazdasági előkészítő bizottságának elnöke és Dr. Sárközy Tamás, az NST elnöke tart előadásokat.

Az előadások címei:

 • Dr. Farkas Péter: Az Európai Unió és a sport
 • Dr. Török Ferenc: A hazai sportrendszer gazdasági irányvonala
 • Dr. Sárközy Tamás: A hazai sportrendszer szervezeti változásai
A külföldről érkező előadók rövid bemutatása:

Xavier Gonzalez a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) végrehajtó bizottságának elnöke, 50 éves, a barcelonai egyetemen végzett, közgazdász diplomát szerzett, operatív igazgatója volt az 1992-es barcelonai olimpia és paralimpia szervezőbizottságának, szakértelmével segítette az 1996-os atlantai és a 2000-es sydneyi játékok szervezőinek munkáját is. Munkásságának elismeréséül 2003-ban nemzetközi paralimpiai érdemérmet kapott. A végrehajtó bizottság elnökeként a játékok szervezőbizottságainak munkáiban nem vesz részt, hanem felügyeli azokat, illetve tapasztalatának köszönhetően tanácsokkal segíti a játékok házigazdáit.

Michael Knaus az IPC téli sportok osztrák igazgatója: 1985-ben a téli sportági szövetségek engelbergi kongresszusán 14 ország képviselői döntöttek arról, hogy a mozgássérültek részére is minden kategóriában rendezzenek síversenyeket az alpesi és futószámokban. Michael Knaus 1993-ban dolgozta ki azt a hendikep rendszert, amelynek segítségével a különböző sérültségi kategóriában versenyzők eredményeit össze lehet hasonlítani egymással.

Radu Rosenthal a Látássérültek Nemzetközi Sportszövetségének (IBSA) igazgatója. Az izraeli sportvezető többször járt már Magyarországon. Legutóbb nyáron a debreceni judo Európa-bajnokság vendége volt. Többek között az ő beszámolójának is köszönhető, hogy kiváló minősítést kapott a kontinensbajnokság rendezése.

Margita Homolova a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) technikai delegáltja, versenybíró, Világkupa-versenyek igazgatója. Az idei budapesti Világkupa-viadal is az ő felügyelete alatt zajlott.

Vlagyimir Tyimofejevics Pruglov a moszkvai paralimpiai bizottság elnöke. A rendkívül agilis sportvezető célja egy közép-európai paralimpiai edzőközpont létrehozása, amely minden sportoló számára könnyen elérhető. Kedvező földrajzi fekvése miatt Budapestet tartaná a legideálisabb helyszínnek, mert a magyar főváros Európa bármely országából könnyen és gyorsan megközelíthető.

A hazai előadók rövid bemutatása:

Dr. Sárközy Tamás, a Nemzeti Sporttanács (NST) elnöke, 1963-ban szerzett jogi diplomát. Tizenhét évig volt a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Karának előbb munkatársa, majd főmunkatársa, végül a vállalat jogi osztály vezetője lett. Volt az MKKE egyetemi docense, majd gazdasági jogi tanszékvezetője, 1987-től 1990-ig a Minisztertanács Parlamenti titkárságán dolgozott, 1988 és 1990 között igazságügymniszterhelyettesként sokat tett a rendszerváltás idején a sikeres jogalkotásért.  Jogi és kutatómunkájának elismeréséül 2007-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztjével, csillaggal tüntették ki.  Sportvezetői tapasztalatokkal is rendelkezik, 1988 és 1998 között a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke volt. Előadásának címe a szakmai konferencián: „Hazai sportrendszer szervezeti változásai”.

Dr. Török Ferenc, korábbi öttusázó olimpiai bajnok, az NST gazdasági előkészítő bizottságának elnöke. Az 1964-es tokiói olimpián egyéniben arany-, csapatban bronzérmes lett, négy évvel később csapatban nyert aranyat. Háromszoros világbajnok, kilencszeres magyar bajnok. Visszavonulása után szakedzői diplomát szerzett, 1976-tól 1989-ig a magyar öttusaválogatott szövetségi kapitánya volt, 1990-től 1996-ig a magyar szövetség elnöke volt, 1993-tól a nemzetközi szövetség egyik alelnöki tisztségét is betöltötte. Kilenc évig tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségének, 2003-ban a Wesselényi Közalapítvány kuratóriumának elnöke lett, az Olimpiai Érdemrend kitüntetettje. Előadásának címe: „Hazai sportrendszer gazdasági irányvonala”.

Dr. Farkas Péter, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának adjunktusa, szakterülete a haematológia. Az MPB szakmai konferenciáján „Az Európai Unió és a sport” címmel tart előadást.

forrás: Magyar Paralimpiai Bizottság

A TFSE új elnöksége

A TFSE új elnöksége

TFSE elnökségA TFSE 2009. november 11-én megválasztott új elnöksége és felügyelő bizottsága:

Elnökség

 • Dr. Hamar Pál – elnök
 • Dr. Molnár Sándor – ügyvezető elnök
 • Pálinkás József
 • Dr. Hamza István
 • Dr. Tóth Miklós
 • Dr. Sós Csaba
 • Dr. Barna Tibor
 • Szalma László
 • Bagyinszki Gyula
 • Vágó Levente
 • Berkes Márton
Felügyelő Bizottság
 • Németh Lajos – elnök
 • Darmos Istvánné – tag
 • Pári Sándor – tag

Rekreáció alapképzés I. tábor

Rekreáció alapképzés I. tábor

A tábort kilenc hallgatói csoportba osztva bonyolítjuk le. Érintett szakok:
 • BSc I. év Rekreáció-egészségfejlesztő nappali
 • BSc I. év Testnevelő-edző nappali
 • BSc sportszervező I. év nappali
 • BSc I. év Rekreáció-egészségfejlesztő levelező
Részletes tájékoztató a Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék oldalán.
Jeges tábor

Jeges tábor

Jeges tábor információk a
 • BSc II. év Testnevelő-edző nappali
 • BSc II. év Rekreáció-egészségfejlesztő nappali
 • BSc II. év Rekreáció-egészségfejlesztő levelező
szakos hallgatóknak a Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék oldalán.
Házi TDK jelentkezés meghosszabbítása

Házi TDK jelentkezés meghosszabbítása

Tisztelt Kollégák!

A hét közepén hosszabb ideig nem volt hálózat a TF-n, nem működött a levelezés, ezért a Házi TDK jelentkezésének határidejét meghosszabbítjuk!

A jelentkezés határideje: 2009. november 25. (szerda), 24:00

Az EU testmozgásra vonatkozó iránymutatásai

Az EU testmozgásra vonatkozó iránymutatásai

Az angol nyelven Physical Activity Guidelines néven ismert európai uniós dokumentum magyar nyelvű változata mostantól elérhető a Nemzeti Sport Portálon. Az EU testmozgásra vonatkozó iránymutatásai című kiadványt 2008. szeptember 25-én fogadta el az Európai Bizottság és a tagállamok „Sport és Egészség” munkacsoportja.

Az uniós dokumentum összefoglalja a fizikai aktivitás jótékony hatásait, és összegzi a már meglévő iránymutatásokat. Nagy hangsúlyt fektet a multiszektorális megközelítésre, melynek lényege hogy nem csak egy irányból szükséges a mozgást és az egészséges életmódot kommunikálni, hanem ágazatokon átnyúló, sokoldalú megközelítés ajánlott. A multiszektorális megközelítésnek ezért érintenie kell a sport, egészségügy, oktatás, környezet és közlekedés, munkahelyi környezet és időseknek nyújtott szolgáltatások ágazatait egyaránt.

A dokumentum erőssége, hogy konkrét cselekvési iránymutatásokkal szolgál a különböző területeken, melyek kijelölik a fejlesztés irányát.

Az iránymutatások nevükből adódóan is általános célokat határoznak meg, nem kötelező érvényűek. A Sportról szóló Fehér Könyv és Az EU testmozgásra vonatkozó iránymutatásai dokumentumok alapul szolgálnak a Lisszaboni Szerződés elfogadása után esedékes, jövőbeli uniós sportstratégiához.

forrás: Nemzeti Sport Portál

A sport és a Lisszaboni Szerződés

A sport és a Lisszaboni Szerződés

2009. november 3-án a cseh államfő, Václav Klaus aláírta a Lisszaboni Szerződést. A szerződés hatályba lépése 2009. december 1-jére várható. A szerződés 165-ös cikke történelmi jelentőségű a sport számára, mert az Unió történetében először kerül be az alapszerződés szövegébe a sport fogalma.

Az EU újonnan létrejött sport kompetenciája mindazonáltal továbbra is nagyon korlátozott. A szubszidiaritás (az az elv, amely szerint az Unió csak azokon a területeken avatkozik a tagállamok ügyeibe, amelyeken hatékonyabb munkavégzésre képes, minden más esetben tagállami hatáskör marad az adott terület) miatt a sport továbbra is tagállami, nemzeti kompetencia alá tartozik. Ennek megfelelően az EU hatásköre támogató, összehangoló, kiegészítő jellegű.

A gyakorlatban az előbbi változtatások azt jelentik, hogy a sport nem válik a közösségi jog kötelező részévé, vagyis semmit sem szabályoz kötelezően. A szabályozás továbbra is a tagállamok feladata, az EU csak támogató, összehangoló, kiegészítő szerepet fog játszani, vagyis a tagállamok közös tevékenységét, kutatásait stb támogathatja.

A 165-ös cikk életbe lépése nyomán elindulhat az a hosszas folyamat, amelynek eredményeképpen létrejön a jövőbeni közösségi sportpolitika alapját jelentő stratégiai dokumentum, valamint a sport meghatározott területei számára elkülönített EU-s pénzügyi keret, azaz a majdani európai Sport Program.

Erre azonban még 1-2 évet várni kell, mivel az EU-s döntéshozatali rendszerből fakadóan nemcsak a 27 tagállam szakminisztereinek, valamint számos európai sport ernyőszervezetnek az álláspontját kell egyeztetni, hanem meg kell hallgatni az Európai Parlament véleményét is.

forrás: Nemzeti Sport Portál

Dr. Tihanyi József kitüntetése

Dr. Tihanyi József kitüntetése

A Zágrábi Egyetem Kineziológia Kar alapításának 50. évfordulójának ünnepségén 2009. november 15-én dr. Tihanyi Józsefet Meritorius Professor címmel tüntették ki.

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!