;>
Archívum

2009. október

Nemzetközi TDK 2010

Nemzetközi TDK 2010

We have the great pleasure to announce that the 19th International Congress on Sports Sciences for Students will take place in Budapest, Hungary. It will be held at the Semmelweis University Faculty of Physical Education and Sport Science (TF).

Ciprusi-magyar kapcsolatok a testnevelés és sportfejlesztésben

Ciprusi-magyar kapcsolatok a testnevelés és sportfejlesztésben

A TF képviseletében Dr. Farkas Judit és Kovács Ágnes gazdag szakmai programmal  tett eleget ciprusi partnerek kérésének, hogy megismerjék a magyar sport és a  testnevelés működési modelljeit és a sikerek hátterét.

Az október 21. és 25. között tartott találkozókon hosszas és részletes bemutatásra  került a TF képzési rendszere, amely jól leképezi a magyar sport és testnevelés  fejlődését, ill. annak egyik feltétele is volt.

Találkozás a Ciprusi Görög-katolikus Egyházfővel A Ciprusi Sporthivatal, a  Ciprusi Olimpiai Bizottság és a ciprusi EU elnökséget előkészítő bizottság vezetői mellett a Ciprusi Parlament Oktatási Bizottságának elnökével, a Ciprusi Oktatási Minisztérium államtitkárával történt megegyezések mellett fontos esemény volt a Ciprusi Görög-katolikus Egyházfővel való találkozó, hiszen viharos történelme során a ciprusi közösség egyetlen támasza volt, és amely  intézmény világi kérdésekben is az iránytű szerepét tölti be. A ciprusi püspök  most alakuló tanácsadó testületében helyet kap egy szakember, aki számít a nemzetközi, így magyar kollégák tanulmányaira a sport sokoldalú szerepéről.

Ciprus új időszámításba kezdett: mostantól fontos feladatnak és eszköznek  tekinti a testnevelés és sport fejlesztését. A legnagyobb arányban költ  oktatására (a GDP 8%-át, a köz- és felsőoktatásra együttesen), ám a testnevelés nem volt prioritás, helyzete eddig javult. A hirtelen megváltozott életmód és  értékrend korrigálása is fontos feladata lesz a megreformált testnevelésnek és  sportnak. Ebben nagy segítségükre lesz az a 153 ciprusi fiatal, aki 1997 óta  végzett a TF angol nyelvű képzésein, mint testnevelő tanár, edző és  humánkineziológus, és akik közül páran már PhD fokozatot is szereztek. A tervek  szerint a ciprusi kormány oktatási és sport illetékesei rendszeres  továbbképzéseket is várnak a TF tapasztalt szakembereitől és az együttműködő  iskoláktól, sportszervezetektől. További fontos döntés, hogy Ciprus EU  elnökségére, 2o12 második felében az illetékes ciprusi bizottság felveszi a  sportot a hivatalos témák közé, amely így európai figyelmet kap. A bizottság  elnöke kérte, hogy a megbeszélésen felvázolt sportfilozófiai, történelmi,  nevelési és szakmai kérdésekről, illetve a jól ismert Fehér Könyv a Sportról és  más EU-s dokumentumok jelentőségéről a TF készítsen egy tanulmányt, ezzel is  segítve a sport téma napirendre kerülését a ciprusi Európai Uniós elnökség.

Kovács Ágnes olimpiai bajnok ismét nagy sikerekben fürdött. Három iskolát  látogatott meg, ahol hosszú tapssal, virággal köszöntötték. A diákok görögül  olvasták fel életrajzát, miközben a háttérben úszását vetítették. Üzenetét  világosan fogalmazta meg: a célok kitűzésével és kitartó munkával lehet csak  boldogulni és mindezt egyszerre két területen, mert a sport és a tanulás jól  kiegészítik egymást. Hangsúlyozta, a siker képletéhez még egy fontos elem kell:  a jó szakember. Sportban az edző, iskolában a felkészült tanár. Ezt a TF és a  Magyarországon szerezhető szakmai gyakorlat már eddig is adta és fogja adni akár  ciprusi, akár más nemzeteknek. Kovács Ágnes fontos szimbóluma annak, hogy a  sportkarrier végével egy másik kezdődik, amit amerikai és magyar közgazdász  tanulmányainak köszönhetően a TF-en kezd és ezt a ciprusi sporthivatali és más  vezetők igen nagyra értékeltek. Természetesen az uszoda világa sem maradt ki a  programból: szülőkkel és kezdő, ill. haladó úszókkal találkozott, míg a ciprusi  Úszószövetségben a helyi problémákat és lehetőségeket egyeztették, ahol a magyar  edzőképzésről is érdeklődtek.

További hasznos beszélgetésekre és kapcsolatépítésre került sor olyan  rendezvényeken, amelyre más szakmai látogatáskor ritkán kerülhet sor. Az 1956-os  forradalom ünneplése külföldön is fontos magyar állami eseménynek számít, amit a  diplomáciai testületek rangos kulturális rendezvényekkel és hivatalos  találkozókkal tesznek emlékezetessé. A ciprusi Magyar Nagykövet meghívásának  köszönhetően mintegy 15 nagykövet érdeklődött és ismerhette meg a magyar sport  és testnevelés összetartozó, egymásra épülő rendszerét, köztük az ausztrál,  görög, holland, francia és számos, a Nemzetközi Edzőképzésen már végzett ázsiai,  afrikai hallgató országának nagykövete. A magyar oktatásügy terméke, a magyar  tudás és magyar diploma ma az egyik legértékesebb és legkeresettebb termék,  így Nagykövet Úr köszöntőjében is külön üdvözölte a TF és más egyetemek  képviselőit.

A ciprusi látogatást megelőző és azt követő média-megjelenés nagy nyilvánosságot  biztosított és tovább erősítette a megbeszélések sikerét. A TF  viszontlátogatásra várja a sport és oktatás kormányzati és szakmai képviselőit,  melynek időpontjáról hamarosan megegyeznek. Addig is reméljük, hogy az egyre  forráshiányosabb intézmények megőrzik a magyar testnevelés és sport külföldön  megcsodált és megbecsült értékeit, amelynek alapjait és lényegét szeretnék a magyar szakemberektől megtanulni.

A 2011-es EU Magyar Elnökség és a Sport

A 2011-es EU Magyar Elnökség és a Sport

A Magyar Sporttudományi Társaság EU Szakbizottsága és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Stratégiai és Nemzetközi Igazgatósága tisztelettel meghívja Önt „A 2011-es EU Magyar Elnökség és a Sport” címmel megrendezésre kerülő kerekasztal beszélgetésre.

A rendezvény időpontja 2009. október 27. (kedd) 15.00-17.00, helyszíne a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar I. emeleti Kistanács Terme.

Program:

  • Köszöntés, bevezetés: Dr. Farkas Péter, az MSTT EU Szakbizottság elnöke
  • Göntér Krisztina, az Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkárság Nemzetközi referense
  • Dr. Kozsla Tibor, Stratégiai és Nemzetközi Igazgató, Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar
  • Kerekasztal beszélgetés a címben megjelölt témában
  • Büfé fogadás

Doctor Honoris Causa avatási ünnepség

Doctor Honoris Causa avatási ünnepség

Tisztelt Kollégák!

Tájékoztatom Önöket, hogy a Doctor Honoris Causa avatási ünnepség november 6-án, 11 órakor lesz a Semmelweis Egyetem - Központi épület - Semmelweis Szalonjában, majd ezt követően díszdoktoraink 14 órakor tartják előadásaikat a TF Dísztermében, melyet a márványtábla leleplezése követ.

Kérjük, hogy minél nagyobb létszámban szíveskedjenek megjelenni, és segítsenek a hallgatókat is delegálni!

Szívélyes üdvözlettel:

Dr. Radák Zsolt tudományos dékánhelyettes

A forradalom ünnepén

A forradalom ünnepén

Részlet a TF műhely műsorából:

Weöres Sándor est

Weöres Sándor est

2009. november 12-én (csütörtökön) 19:00 órától a TF Aulájában Weöres Sándor estet tart a László Gyula Történelmi és Kulturális Egyesület. A belépés díjtalan!

Előadó Lőcsei Péter, versmondók a Bolyai János Gimnázium diákjai (Szombathely).

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Weöres Sándor est a TF-en!

2009. november 12-én (csütörtökön) 19.00 órától a TF Aulájában Weöres Sándor estet tart a László Gyula Történelmi és Kulturális Egyesület!

A belépés díjtalan, előadó Lőcsei Péter, versmondók a Bolyai János Gimnázium diákjai (Szombathely). 2009. november 12-én (csütörtökön) 19.00 órától a TF Aulájában Weöres Sándor estet tart a László Gyula Történelmi és Kulturális Egyesület.

A belépés díjtalan, előadó Lőcsei Péter, versmondók a Bolyai János Gimnázium diákjai (Szombathely).

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Dr. Kovács Viktória PhD védése

Dr. Kovács Viktória PhD védése

Kedves kollégák!

Tájékoztatom Önöket arról, hogy 2009. október 21-én 13 órai kezdettel Dr. Kovács Viktória PhD hallgató védése lesz a Díszteremben.  Téma címe: A rendszeres testedzés szerepe a gyermekkori elhízás megelőzésében és kezelésében. Témavezetője: Dr. Martos Éva.

Meghívó az október 23-i ünnepségre

Meghívó az október 23-i ünnepségre

Tisztelettel hívunk és várunk mindenkit az 1956. október 23.-i forradalom és szabadságharc 53. évfordulójára rendezett ünnepségeinkre.

1956 (2009) meghívó (1) (kicsi) 1956 (2009) meghívó (2) (kicsi)

Program

Október 22.

  • 11.00 „A magyarok vére” a TF műhely és hallgatók  ünnepi műsora (Aula)
  • 11.45 Megemlékezés és koszorúzás Hegedűs István szobránál a Budapest-Hegyvidék Önkormányzattal és a Magyar Öttusa Szövetséggel közösen (Szoborpark)
  • 11.55 Koszorúzás a Hősi Halottak táblájánál (Főépület, félemelet)
  • 12.00 Koszorúzás a TF Kollégium Győri úti falánál (Győri úti udvar)

November 4.

  • 7.55 Csendes tiszteletadás az 1956-os kopjafánál (Győri úti udvar)

Ingyenes mozilátogatás

Ingyenes mozilátogatás

Október 27. kedd este 6 órakor a Tabán moziban (I. Krisztina krt. 87-89.) nézzük meg Zsombolyai János: A halálraítélt című filmjét.  Az alkotás moziban nem nagyon volt látható az elmúlt 10 évben.

Az ingyenes mozilátogatásra 72 hely van. A hallgatók a jövő hétfőtől a Főépület I. emeletére kihelyezett jelentkezési lapon tudnak feliratkozni. Kollégák az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, vagy a 9223 ill. 1111-es számon jelentkezhetnek.

Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!