Bemutatták Csákvári László karatetankönyvét
2024. április 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Jeles vendégek jelenlétében mutatták be a közönségnek Csákvári László karatemester „Karate a testnevelésórán” című könyvét kedden a TF könyvtárában. 

Kedd délután fél egyre teljesen megtelt a TF Könyvtár és Levéltár „Sport” olvasóterme. Ekkor tárták ugyanis az olvasóközönség elé a TF Küzdősportok Tanszékén oktató karatemester, Csákvári László csaknem 300 oldalas, a sportág oktatását segítő „Karate a testnevelésórán” című tankönyvét.

Az eseményen jelen volt a sportágat lelkes amatőrként művelő prof. dr. Palkovics László korábbi technológiai és ipari miniszter, a Széchenyi István Egyetem kuratóriumi elnöke, dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, Csákvári László, a könyv szerzője, valamint dr. Németh Endre, a Küzdősportok Tanszékének vezetője.

Mint ismert, a küzdősportok immáron 30 éve szerepelnek az iskolai testnevelésben Magyarországon. A 2020-ban megújult Nemzeti alaptanterv testnevelést érintő tananyagában ugyanakkor a korábbiaknál hangsúlyosabban jelent meg a küzdősportok oktatása, amelyet három olimpiai sportág, a birkózás a cselgáncs és a karate képvisel.

Mindez annak tükrében fontos, hogy jó ideje szükség volt egy olyan könnyen érthető és használható tankönyvre, amelyet a karatéhoz nem értő testnevelő tanárok is értőn forgathatnak kezükben. 

„A karatesportág hazai bölcsője a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem – kezdte mondandóját dr. Mészáros János, utalva arra, nem véletlen, hogy a TF-ről került ki az ország első karatetankönyve. – Ez a mű azért egyedi, mert kifejezetten azoknak a testnevelő tanároknak szól, akik karatét szeretnének oktatni a testnevelés óra keretében.”

A folytatásban Palkovics László vette át a szót, aki hangsúlyozta, a karate igazolhatóan az egyik legnépszerűbb sportág Magyarországon, így nem csoda, hogy oktatása 2020-ban a Nemzeti alaptanterveben is megjelent. Ez szükségszerűen azt vonta maga után, hogy el kellett indítaniuk a testnevelő tanárok továbbképzését célzó programot, valamint ki kellett dolgozniuk egy, az oktatást segítő tankönyv alapjait – utóbbit Csákvári László vállalata magára.

Németh Endre tanszékvezető megjegyezte, a küzdősportoknak rendkívül fontos személyiségformáló szerepük van, éppen ezért örvendetes, hogy a karate ma már az iskolai testnevelés-oktatás szerves része. Hozzátette, jóllehet itthon még mindig hiány van a sportághoz értő testnevelő tanárokból, Csákvári László első, kifejezetten iskolai tankönyve láthatóan sokat enyhít ezen a problémán, hiszen röviden, egyszerűen magyarázza el a sportág és oktatásának alapjait. 

„A könyv többek között arra igyekszik választ adni, hogyan lehet az iskolában harmincöt perc alatt karatét oktatni olyan diákoknak, akiknek nincs hozzá affinitásuk, nem feltétlenül akarnak karatézni, de ha már csinálniuk kell, legalább élvezzék – ezt már a könyv szerzője, Csákvári László mondta a mű megszületése kapcsán. – A mű szakít a hagyományokkal, és nem az a célja, megmagyarázza, illetve megmutassa a technikákat, hanem arról szól, hogyan lehet ezeket a leggyorsabban és leghatékonyabban oktatni.”

Mészáros János tíz könyvet ajánlott fel egyetemünk könyvtárának, így a 300 oldalas, négyrészes, a Magyar Karate-szakszövetség gondozásában megjelent mű hamarosan kölcsönözhető lesz nálunk is.

Fotó: Falcz Zsófia

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!